Cele 7 ceaiuri care calmează tusea și răgușeala. Trucul care-ți readuce vocea la normal

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Cele 7 ceaiuri care calmeaza tusea si raguseala - Foto: Freepick @kjpargeter
Cele 7 ceaiuri care calmeaza tusea si raguseala - Foto: Freepick @kjpargeter

Cele 7 ceaiuri bune pentru calmarea tusei și tratarea răgușelii. Ce alte remedii sunt bune în astfel de cazuri și care e trucul care-ți readuce vocea la normal.

Consumul de băuturi calde, cum ar fi ceaiul, poate ajuta la calmarea tusei și la reducerea răgușelii. Anumite ingrediente precum mierea, ghimbirul și menta, pot avea beneficii mai specifice care pot accelera vindecarea.

Consumul mai multor lichide poate ajuta la calmarea tusei și a durerilor de gât și la eliberarea secrețiilor. Aceste lichide suplimentare pot ajuta, de asemenea, la prevenirea deshidratării.

Este important să știți că, deși tusea poate fi incomodă, este răspunsul natural al organismului de a scăpa de iritanți.

Deși orice ceai poate fi util datorită antioxidanților și beneficiilor sale antiinflamatorii, există 7 ceaiuri țintite pentru astfel de afecțiuni.

Cele 7 ceaiuri pe care ar trebui să le încercați pentru răgușelă și tuse

1. Ceaiul de miere

Este posibil să fi auzit de utilizarea mierii ca modalitate naturală de ameliorare a simptomelor răcelii. Pe lângă faptul că ajută la calmarea durerilor de gât, mierea poate fi la fel de eficientă în ameliorarea simptomelor tusei.

Studiile efectuate pe copii au constatat că mierea este eficientă în ameliorarea tusei nocturne și în îmbunătățirea somnului. O revizuire din 2018 a constatat că mierea a fost mai mult sau la fel de eficientă ca medicamentele pentru tuse în ameliorarea simptomelor tusei.

Mod de preparare

Se pun 1 lingură de miere și 1 lingură de suc de lămâie la 1 cană de apă fiartă.

2. Ceai de mentă

Menta este un membru al familiei de mentă. Oamenii au folosit-o de-a lungul istoriei în diverse scopuri, inclusiv tratarea răcelii comune, a problemelor digestive și a durerilor de cap.

Unele cercetări au indicat că menta are proprietăți antimicrobiene, antioxidante și de ameliorare a durerii. Dacă sunteți răcit, proprietățile ceaiului de mentă vă pot ajuta să ușurați sinusurile înfundate și să vă ușurați respirația.

Mod de preparare:

Adăugați 15 frunze de mentă proaspete la 2 căni de apă clocotită, lăsându-le la infuzat timp de aproximativ 5 minute. Strecurați înainte de a bea.

3. Ceai de rădăcină de lemn dulce

Oamenii au folosit rădăcina de lemn dulce în medicina tradițională pentru diverse afecțiuni, inclusiv tuse, infecții și probleme digestive.

Potrivit unei analize din 2015, unele studii au indicat că lemnul dulce poate fi eficient în oprirea creșterii mai multor specii de bacterii, ciuperci și chiar a unor virusuri.

Mod de preparare:

Adăugați 1 lingură de rădăcină de lemn dulce tocată la 1 cană de apă fiartă. Lăsați rădăcina de lemn dulce să fiarbă timp de aproximativ 10 minute.

Lăsați-o să se răcească câteva minute și apoi  strecurați-o.

Sigur, există deja plicuri de ceai din rădăcină de lemn dulce în orice magazin.

4. Ceai din rădăcină de nalbă

Rădăcina de nalbă a fost folosită în medicina pe bază de plante timp de secole pentru a ușura tusea, răcelile și problemele de piele. Deși are un nume asemănător, nu mai este folosită în bezelele pe care le mâncăm ca gustări.

Rădăcina de nalbă pare să acționeze ca o enzimă pentru a ajuta la slăbirea mucusului și la inhibarea bacteriilor, potrivit unui studiu din 2017.

Un studiu din 2020 a sugerat că efectele antiinflamatorii ale rădăcinii de nalbă pot ajuta la scăderea umflăturilor membranelor mucoase, ameliorând în același timp tusea.

Rădăcina de nalbă este interzisă femeilor însărcinate.

Mod de preparare:

Amestecați 1 lingură de rădăcină de nalbă în 1 cană și jumătate de apă.

Acoperiți și lăsați să se infuzeze timp de 6 până la 8 ore. Strecurați înainte de a bea.

Spre deosebire de alte ceaiuri, cel mai bine este să beți ceaiul de rădăcină de nalbă la temperatura camerei pentru a obține cele mai multe beneficii pentru tuse.

5. Ceai verde

De-a lungul timpului, oamenii au consumat ceai verde ca băutură. L-au folosit, de asemenea, în diverse scopuri medicinale, de la pierderea în greutate și ameliorarea durerilor de cap până la îmbunătățirea vigilenței.

Un studiu din 2015 a investigat gargara cu ceai verde în urma unei proceduri chirurgicale care a necesitat intubație. Cercetătorii au constatat că, deși ceaiul verde nu a ajutat la răgușeală, a redus tusea.

Mod de preparare:

Daca folosiți frunze de ceai verde, se infuzează 1 linguriță ce frunze în apă fierbinte și se lasă timp de 3 - 5 minute. Se strecoară și se lasă puțin la răcit înainte de consum.

Dacă foloiți pulbere de ceai verde, se pune o lingură și jumătate de pulbere în apă fierbinte timp de aproximativ 3 minute. Se strecoară și se lasă să se răcească ușor înainte de a bea.

6. Ceai de cimbru

Oamenii folosesc adesea planta cimbru ca un condiment. De asemenea, are activitate antimicrobiană și poate fi benefică pentru tratarea tusei, potrivit unei analize clinice din 2019.

Mod de preparare:

Din cimbru proaspăt, puneți 3 crenguțe la o cană și jumătate de apă fierbinte și lăsați-le la infuzat timp de aproximativ 5 minute. Strecurați înainte de a bea.

7. Ceai de ghimbir

Nu numai că ghimbirul este un ingredient popular în multe alimente și băuturi, dar are și diverse beneficii pentru sănătate. Unii oameni îl folosesc pentru mai multe afecțiuni de sănătate, inclusiv astm, greață și artrită.

Un studiu din 2015 notează că ghimbirul are puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care pot ajuta la calmarea gâtului iritat și a căilor respiratorii cauzate de tuse.

Acest ceai trebuie consumat cu atenție, pentru că un consum prea mare de ghimbir poate duce la disconfort abdominal, arsuri la stomac și diaree. 

Mod de preparare:

Poți prepara ceai de ghimbir folosind fie ghimbir proaspăt, fie un ceai prefabricat:

Dacă folosiți ghimbir proaspăt, decojiți și tăiați subțire 3 bucăți de ghimbir, apoi adăugați-le la 4 căni de apă clocotită. Fierbeți timp de aproximativ 15 minute. Strecurați înainte de a bea.

Alte ceaiuri pentru răgușeală:

- Ceai de tei

- Ceai de cimbrișor

- Ceai de ceapă

- Ceai de soc

- Ceai de lumânărică

Vezi mai multe despre el AICI: Ceaiul care calmează tusea, vindecă herpesul și reface plămânii. Este cel mai puternic expectorant natural

Alte remedii bune pentru tuse sau răgușeală


- Beți alte lichide calde. Acestea pot include ciorbe și supe.

- Folosiți un umidificator sau faceți un duș fierbinte. Inspirarea unei cantități mai mari de umiditate poate ajuta la calmarea căilor respiratorii iritate și la slăbirea mucusului.

- Încercați o gargară cu apă sărată. Gargara cu apă sărată poate ajuta la calmarea unui gât inflamat sau iritat de la tuse. Mai mult, gargara readuce vocea la normal.

- Siropul de ridiche

- Gălbenuș de ou și lapte

- Un pahar cu apă o linguriță de scorțișoară și una de nucșoară. Se bea de 3 ori pe zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel