Acceptarea morții celor dragi este unul dintre aspectele cele mai dificile ale vieții. Este un proces personal și emoțional, iar fiecare persoană se confruntă cu el în mod unic.
Despre moarte nu este niciodată un subiect plăcut de discuţie, mai ales când ştii că persoană aflată la sfârşitul vieţii suferă. Deşi o anumită cantitate de durere fizică este probabil inevitabilă în majoritatea cazurilor, mai ales când ritmul cardiac al unei persoane începe să încetinească şi sângele nu este pompat suficient către toate zonele corpului, sau dacă nu au acces la medicamente adecvate pentru durere, nu toate senzaţiile care însoţesc moartea sunt dureroase.
Ce simt persoanele aflate în pragul morții
Ce se întâmplă în momentele finale înainte de moarte depinde în mare măsură de starea de sănătate a unei persoane, dacă aceasta moare de o boală terminală, şi dacă moartea a fost instantanee sau lungă şi dureroasă.
În cazul unei boli terminale, de exemplu, o schimbare fiziologică comună are legătură cu temperatura corpului. Dacă există o infecţie precum sepsis sau febra neoplazică cauzată de cancer, pot apărea schimbări de temperatură şi transpiraţii.
O persoană poate simţi modificări ale temperaturii corpului dacă i se administrează anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, opioidele sau terapia hormonală, sau din cauza lipsei de oxigen sau a glicemiei scăzute. Există, de asemenea, alte senzaţii comune asociate sfârşitului vieţii care nu provoacă suferinţa fizică, potrivit Health Digest.
Vezi și: Valeria Herdea, despre protestele din sistemul medical: Am găsit la CNAS o situație complicată
Bolnav - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro
Lipsa poftei de mâncare, una din senzațiile frecvente în cazul persoanelor aflate pe patul de moarte
Când mori, toate procesele din corpul tău încep să încetinească, inclusiv sistemul digestiv şi metabolismul. Acest lucru înseamnă că o persoană aflată pe patul de moarte nu va avea aceeaşi nevoie pentru mâncare că înainte. Aceasta este o senzaţie normală pentru cineva aflat în ultimele stadii, iar deşi ar putea fi dificil pentru cei dragi să înţeleagă.
În acest context, experţii recomandă să nu forţeze pe cineva să mănânce sau să bea dacă nu simt nevoia. Totuşi, se poate aplica balsam de buze sau se pot umezi buzele din când în când pentru a ne asigura că nu se simt inconfortabil în vreun fel.
În unele cazuri, renunţarea la băut (sau mâncat) ar putea aduce chiar o uşurare pentru cei aflaţi la sfârşitul vieţii, în special dacă au vomitat des şi aceasta le-a cauzat durere. Consultaţi profesioniştii din domeniul sănătăţii cu privire la modul cel mai bun de a gestiona lipsa de interes a persoanei dragi faţă de mâncare şi băutură.
Oboseala, alt semn frecvent
Oboseala în apropierea sfârșitului vieții nu este un simptom surprinzător pentru majoritatea oamenilor, dar poate deveni tot mai îngrijorător atunci când privești persoana iubită petrecând tot mai mult timp în pat.
La fel de mult ca boala, medicamentele și problemele de somn pot cauza oboseală, la fel pot contribui și problemele emoționale precum depresia. Prin urmare, este important să nu întrebați doar ce simte persoana iubită, ci și cum se simte emoțional.
Oferirea unei persoane iubite de lumină naturală și aer proaspăt, menținerea spațiului lor de locuit vesel și curat pot contribui la ameliorarea senzației de oboseală într-o anumită măsură.
Este la fel de important să acceptați oboseala ca parte naturală a procesului de sfârșit al vieții. Nu ar trebui să forțați persoana iubită să facă lucruri care ar putea doar să adauge la oboseala lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.