Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația

Larisa Opait |
Data publicării:
Ulei esential - Foto: Freepik
Ulei esential - Foto: Freepik

În lumea naturală a remedierilor naturale, uleiurile esențiale au câștigat popularitate pentru proprietățile lor antiinflamatorii și în capacitatea lor de a oferi alinare în cazul inflamațiilor.

Determinarea celor mai bune uleiuri esențiale pentru inflamație se bazează pe rezultatele unor studii științifice promițătoare. 

Cu toate acestea, multe dintre aceste studii sunt mici și pe termen scurt, astfel încât constatările lor justifică de obicei investigații suplimentare. În plus, nu există cercetări susținute de dovezi care să arate că orice ulei esențial poate vindeca anumite boli.

Deși uleiurile esențiale pot oferi anumite utilizări pentru sănătate, ele nu ar trebui folosite pentru a înlocui tratamentele recomandate de medic. 

Dovezile științifice susțin utilizarea următoarelor uleiuri esențiale pentru inflamație.

Uleiul de cimbru 

Se crede că cimbrul are efecte antiinflamatorii și analgezice (în calmarea durerii). Într-un studiu, s-a descoperit că cimbrul reduce severitatea crampelor menstruale, nu la fel de eficient ca ibuprofenul. Există, de asemenea, dovezi că cimbrul reduce eficient inflamația și infecția în sănătatea orală.

Uleiul de busuioc 

Busuiocul conține flavonoide, fitonutrienți găsite în plante care reduc inflamația cronică și ajută la prevenirea bolilor inflamatorii asociate. 

O revizuire sistematică a arătat că busuiocul poate reduce inflamația căilor respiratorii. Este important de menționat că revizuirea a fost făcută pe tulsi, numit și busuioc sfânt, care s-a dovedit a avea calități medicale mai puternice decât busuiocul culinar obișnuit.

Există, de asemenea, dovezi că extractele de busuioc au un efect antiinflamator împotriva inflamației induse de adipocite (celulă specializată în depozitarea grăsimilor). 

Ulei de tămâie

Tămâia este cunoscută pentru proprietățile sale de reducere a inflamației și de stimulare a sistemului imunitar. Acest ulei esențial poate fi aplicat topic, diluat cu un ulei purtător, pentru a calma inflamațiile locale. 

Studiile indică faptul că tămâia previne eliberarea de leucotriene, compuși care promovează inflamația prin activarea producției de celule inflamatorii și molecule care declanșează inflamația. 

Uleiul de ghimbir 

Ghimbirul este binecunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și analgezice. 

Uleiul esențial de ghimbir poate fi folosit pentru masaj sau inhalare pentru a calma inflamațiile și a reduce disconfortul.

Uleiul de cuișoare 

Cuișoarele este bogată în eugenol, un compus vegetal care are proprietăți antiinflamatorii.

Cercetările arată că eugenolul are proprietăți antiinflamatorii care pot inhiba tipul de enzime inflamatorii adesea crescute la persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi bolile de inimă.

Uleiul de lavandă

Se crede că lavanda oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii. 

Într-un studiu, cercetătorii au raportat că colecția de flori de lavandă din perioada timpurie de înflorire a fost relevantă pentru efectul antiinflamator. Aplicarea locală a uleiului de levănțică diluat poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate.

Uleiul de rozmarin 

Rozmarinul are efecte antioxidante și antiinflamatorii, ceea ce îl face util în reducerea inflamațiilor. Acest ulei esențial poate fi folosit în băi, comprese sau amestecat cu uleiuri de masaj pentru a calma inflamațiile și pentru a relaxa mușchii tensionați.

Uleiul de scorțișoară

Scorțișoara conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii puternice. Uleiul esențial de scorțișoară poate fi adăugat într-un ulei de bază și masat pe zonele afectate pentru a reduce inflamația și pentru a promova vindecarea.

Este important să rețineți că uleiurile esențiale trebuie utilizate cu precauție și întotdeauna diluate într-un ulei purtător adecvat. De asemenea, consultați întotdeauna un specialist înainte de a începe un tratament cu uleiuri esențiale, mai ales dacă aveți condiții medicale preexistente sau luați alte medicamente. Utilizate corect, aceste uleiuri esențiale pot fi adjuvante eficiente în gestionarea inflamațiilor și a disconfortului asociat acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel