Cele mai comune leziuni pe timp de iarnă. Ce să faci înainte de a da zăpada cu lopata. Greșeala pe care o fac mulți

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Foto: Freepik @fxquadro
Foto: Freepik @fxquadro

Află mai multe detalii despre care sunt cele mai comune incidente care îți pot strica sezonul de iarnă.

Deși există riscuri asociate cu fiecare anotimp, lunile reci au unele în plus de care trebuie să fim conștienți, cum ar fi trotuarele alunecoase și incidentele cu snowboardul frontal. 

În acest sezon, a fi conștient de posibilele pericole și a avea un plan de rezervă poate face cu adevărat diferența. 

Oase rupte în urma alunecării și căderii pe gheață

O experiență dureroasă care îți poate strica sezonul de iarnă este alunecarea și căderea pe gheață. Chiar dacă majoritatea acestor căzături au un impact redus - adică, de obicei, se întâmplă de la o înălțime de stat în picioare - ele pot totuși să ne afecteze grav articulațiile, mușchii și oasele. 

Dr. Brian Shiu, specialist în ortopedie și medicină sportivă, observă că un număr incredibil de cazuri chirurgicale și neoperatorii apar din cauza vârfului anual de căzături care are loc pe parcursul iernii. 

Leziunile FOOSH, sau leziunile de tip "cădere pe brațul întins", se numără printre cele mai frecvente forme de leziuni observate ca urmare a acestui lucru. În mod instinctiv, ne întindem și ne ținem brațele în fața noastră pentru a ne ajuta să ne "amortizăm" căzăturile, deoarece cele mai multe dintre căzăturile din timpul iernii sunt cauzate de zăpada alunecoasă sau de gheață. Din această cauză, leziunile FOOSH se soldează frecvent cu fracturi ale încheieturii mâinii sau alte leziuni ale mâinilor. 

Alte leziuni tipice de alunecare și cădere includ:

Vânătăi și contuzii ale țesuturilor moi

Leziuni ale manșetei rotatorilor și separări ale umărului

Hernii vertebrale

Fracturi sau entorse ale gleznei

Contuzii și traumatisme craniene 

Asigură-te că îți cumperi o pereche bună de încălțăminte de iarnă, mergi pe trasee curățate și în locuri desemnate, folosește balustrade atunci când poți și gândeștei-te să porți un rucsac pentru a amortiza eventualele căderi pentru a te ajuta să eviți spitalul în această iarnă.

Dureri de spate și mușchi încordați de la dezăpezit

Dezăpezitul poate fi o sarcină solicitantă și obositoare din punct de vedere fizic, care necesită multă forță, coordonare, activare musculară și mobilitate. 

Dacă dezăpezești incorect, riști să te confrunți cu două tipuri de leziuni: 

Vătămări imediate, cum ar fi o tragere sau o ruptură muscularăVătămare întârziată, cum ar fi o durere musculară severă din cauza unei întinderi excesive (durere musculară lombară, de exemplu) 

Următoarele sfaturi vor ajuta la evitarea disconfortului de spate, a întinderilor musculare și a altor leziuni legate de lopată: 

Pregătește-ți mușchii pentru vremea rece prin încălzirea lor.

Curăță cu lopata în orele mai calde ale zilei (evită primele ore ale zilei, când este mai multă gheață și există un risc mai mare de alunecare).

Pentru a evita lovirea zăpezii adânci, dezăpezește de mai multe ori pe zi.

Folosește o lopată ergonomică, una cu ax reglabil, cu greutate redusă etc.

Pentru a preveni mișcarea excesivă a brațelor, împinge cu picioarele, menținând o postură adecvată și o coloană vertebrală neutră.

Fă pauze frecvente sau la nevoie. 

Terapia activă poate fi utilă dacă ai suferit o leziune de la lopată sau orice altă leziune de suprasolicitare. 

Ligamentele rupte de la sporturile de iarnă

Este greu să nu te entuziasmezi în legătură cu sezonul prelungit de sporturi de iarnă care ne așteaptă. Sezonul de iarnă oferă o tonă de activități interesante, fie că aștepți o ninsoare masivă pentru a merge pe pârtiile de schi sau o seară răcoroasă cu temperaturi sub zero grade pentru plimbări.

La fel ca în cazul oricărui alt sport, există și pericole. Cu toate acestea, sporturile de iarnă sunt uneori mai riscante decât cele din alte anotimpuri, deoarece depind de vremea exterioară neregulată, de viteze rapide și de suprafețe mai aspre.

Printre cele mai tipice leziuni suferite în urma sporturilor de iarnă se numără: 

Contuzii

Umeri dislocați

Leziuni ale coloanei vertebrale

Oase fracturate

Entorse și luxații musculare

Cea mai frecventă leziune suferită în timpul sporturilor de iarnă este temuta ruptură de ligamente. Mai exact, un număr semnificativ de leziuni de iarnă au fost legate de leziuni ale genunchiului, care sunt frecvent suferite în timpul schiului alpin și snowboarding-ului. 

Cele patru ligamente principale care alcătuiesc genunchiul funcționează împreună pentru a echilibra și stabiliza articulația, astfel încât aceasta să se poată îndoi și extinde cu ușurință. O singură acțiune incorectă poate duce la ruperea unuia sau mai multor ligamente sub presiune, deoarece genunchiul suportă majoritatea șocurilor în timpul multora dintre aceste activități sportive de iarnă, conform Wildewood Health.

Deși ne asumăm riscul de fiecare dată când participăm la un sport de iarnă, aceste leziuni sunt, de obicei, în afara controlului nostru, dar există multe măsuri pe care le putem lua pentru a reduce frecvența lor. De exemplu, prin punerea în aplicare a unui program de antrenament concentrat care pune accentul pe forță, echilibru și amplitudine de mișcare, poți reduce riscul de accidentare. 

Traumatism cervical din cauza accidentelor de mașină

În comparație cu alte anotimpuri, lunile de iarnă au șanse mult mai mari de accidente auto din cauza condițiilor de carosabil înghețat. 

Traumatismul cervical, o leziune severă a gâtului provocată de o mișcare violentă și rapidă a gâtului înainte și înapoi, este una dintre cele mai frecvente leziuni suferite în accidentele auto. Lovirea din spate sau faptul de a fi lovit din spate într-un accident de mașină este cea mai frecventă cauză a leziunilor cauzate de traumatism cervical deoarece vremea rece ne poate face să derapăm sau să ne rotim necontrolat.

Printre semnele tipice ale loviturii sunt:

Rigiditate și disconfort la nivelul gâtului

Creșterea disconfortului la mișcarea gâtului

Reducerea amplitudinii de mișcare a gâtului și a părții superioare a spatelui

Amorțeală sau durere în mână sau în braț

Durere la nivelul umerilor

Vedere încețoșată

Probleme de concentrare sau de memorie

Amețeală

Investiția într-un set decent de anvelope de iarnă, conducerea doar atunci când este absolut necesar și evitarea conducerii în zilele extrem de reci sau cu zăpadă sunt toate modalități vitale de a te proteja în această iarnă. 

Contuzii de la săniuș

O altă afecțiune relativ răspândită în timpul iernii este cea a contuziilor. În timp ce leziunile cerebrale de la săniuș sunt frecvente, în special în rândul copiilor, comoțiile și alte leziuni la cap pot apărea în urma oricărui tip de sport sau chiar și a simplei alunecări și căderi pe gheață.  

Conform studiilor efectuate pe adulți și copii între 2008 și 2017, un număr incredibil de 220, 488 de persoane au primit tratament pentru leziuni legate de săniuș în camerele de urgență. S-a demonstrat că copiii au fost mai predispuși să sufere un traumatism cranian și să primească un diagnostic de comoție cerebrală, deoarece au reprezentat 69,7% din aceste incidente. 

Prin utilizarea unei căști de protecție, scanarea zonei din timp pentru a detecta pericolele și prin evitarea dealurilor abrupte sau înghețate, tu sau copilul tău puteți reduce riscul de rănire la săniuș. 

Rănile suferite în timpul iernii nu sunt neobișnuite. În acest sezon care se apropie, luarea unor măsuri preventive poate avea un impact uriaș asupra sănătății și bunăstării tale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel