Cele mai cunoscute 4 cauze pentru ARTRITĂ și ce le deosebește

Dana Lascu |
Data publicării:

Există peste 100 de tipuri de artrită, dar în principal au patru mari cauze. Iată care sunt acestea, ce le deosebește și când trebuie să te duci la reumatolog:

Artrita înseamnă, prin definiție, inflamația articulară, dar termenul este utilizat mai des pentru a descrie orice tulburare care afectează articulațiile. Este un simptom, mai degrabă decât o boală specifică. Afecțiunile artritice se încadrează într-o categorie mai largă de boli cunoscută sub numele de „boli reumatice”. Și există mai mult de 100 de tipuri de artrită, fiecare cu propria ei patologie.

Inflamația poate afecta tendoanele, ligamentele, oasele și mușchii. Inflamarea într-o articulație produce o varietate de simptome, inclusiv roșeață, căldură, umflare, durere, rigiditate și pierderea funcției. Potrivit experților de la University Health News, în linii mari, există patru tipuri de procese de boală care pot cauza artrită: degenerative, inflamatorii, metabolice și infecțioase.

1) Artrita degenerativă

Artrita degenerativă este cauzată în mare parte de uzura vieții de zi cu zi. Mecanismele de protecție din interiorul articulației se deteriorează, permițând oaselor să se frece între ele sau cu țesutul moale, ceea ce duce la durere, umflare și rigiditate. În timp, acest lucru poate duce la instabilitate articulară, deformare, slăbiciune, durere cronică, dizabilitate și o calitate a vieții redusă. Cel mai frecvent tip de artrită degenerativă este osteoartrita (OA), care poate apărea din cauza procesului de îmbătrânire sau a traumei articulației. Cercetări recente au evidențiat un proces inflamator de bază care face ca anumite persoane să fie sensibile la OA.

2) Artrita inflamatorie

Un sistem imunitar sănătos protejează organismul de invadatorii străini, cum ar fi bacteriile și virusurile, și de răni. În artrita inflamatorie, sistemul imunitar începe să atace propriul țesut al organismului. Inflamarea rezultată poate afecta articulațiile și alte organe, precum ochii și pielea. Artrita reumatoidă și artrita psoriazică sunt cele mai frecvente două tipuri de artrită inflamatorie. Răspunsul inflamator este considerat a fi declanșat de o combinație de sensibilitate genetică și factori de mediu, cum ar fi fumatul.

3) Artrita metabolică

Artrita metabolică apare din cauza unei tulburări a metabolismului substanțelor chimice din organism. Guta este cea mai frecventă formă și apare din cauza unei probleme cu metabolismul purinei. Purinele sunt compuși biochimici găsiți în alimente și produși de organism. Atunci când purinele sunt descompuse, acestea formează acid uric, care este în mod normal excretat de către rinichi. Uneori se mănâncă sau se produce prea mult acid uric sau rinichii nu țin pasul cu excreția. Aceasta duce la hiperuricemie (o acumulare de acid uric în sânge). La indivizii sensibili, cristalele de acid uric se formează apoi în articulație, provocând inflamații. Guta se caracterizează prin episoade acute care, uneori, devin cronice și pot provoca daune semnificative la nivelul articulației.

4) Artrita infecțioasă

Rar, un agent infecțios, cum ar fi o bacterie, un virus sau o ciupercă, ajunge la articulație și provoacă inflamații. Patogenii includ Salmonella enterica și Shigella (bacterii intestinale), Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae (boli cu transmitere sexuală) și hepatita C. Tratamentul prompt cu antibiotice poate vindeca artrita infecțioasă, dar uneori poate deveni cronică.

Când te duci la reumatolog

Există, așa cum spuneam, mai mult de 100 de tipuri de artrită, așa că atunci când vine vorba de diagnostic, prima provocare este de a determina cauza inflamației. A doua provocare este evaluarea gradului de implicare a țesuturilor și a nivelului de boală. De exemplu, există o inflamație acută și autolimitată a capsulei articulare care răspunde rapid la calmante simple? Sau există o eroziune progresivă a cartilajelor, leziuni osoase și handicap semnificativ care necesită intervenție chirurgicală?

Dacă sunteți altfel bine și aveți dureri articulare ușoare, de scurtă durată, care răspund bine la intervenții simple, cum ar fi calmante și comprese reci, s-ar putea să nu fie nevoie să vă adresați medicului reumatolog. Dacă, totuși, aveți dureri la nivel scăzut pe parcursul mai multor săptămâni sau apariția bruscă a unor dureri acute importante, vătămări articulare sau simptome neurologice precum amorțeala, este imperios necesar să consultați un medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel