Celula canceroasă, "fomistă" de glucoză. Ce este PET-CT și cum detectează cancerul: Substanță radioactivă FĂRĂ alergii. Arată dacă ganglionul e activ și e nevoie urgentă de tratament

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Celula canceroasa - Foto: Freepick @kjpargeter
Celula canceroasa - Foto: Freepick @kjpargeter

Ce este medicina nucleară. Ce este PET-CT, cum funcționează, cât durează procedura și cum detectează celula canceroasă.

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o procedură imagistică de medicină nucleară care aduce medicului informații complete despre funcția metabolică a țesuturilor și organelor, în context anatomic și structural.

Investigația PET-CT este folosită în special în oncologie, dar și în cardiologie și neurologie, pentru diagnosticul, evoluția și monitorizarea tratamentului. PET-CT se bazează pe tehnologii medicale ultraperformante, disponibile la Centrul Oncologic SANADOR.

VEZI ȘI: Ordin de protecție: cum se obține și ce TEST trebuie să dea victima. Chirvăsuţă: Bătaia duce la frustrare, nu la educare!

Ce este PET-CT?

Celulele tumorale sunt foarte active metabolic și consumă o cantitate ridicată de glucoză în comparație cu celulele sănătoase. PET-CT folosește un analog al glucozei drept radiotrasor (prescurtat, FDG), care se injectează intravenos și apoi se acumulează preponderent în țesuturile cu metabolism crescut. Astfel, această investigație detectează cu înaltă precizie locul celulelor tumorale în organism.

Sanador

Examinarea PET-CT oferă rapid date despre funcționalitatea și structura țesuturilor, într-un mod superior investigațiilor convenționale, precum tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanță magnetică. Imaginile PET fuzionează cu imaginile CT, alcătuind o hartă anatomică suprapusă celei metabolice a regiunii investigate.

"Medicina nucleară este într-adevăr, o investigație de vârf, pentru că este o investigație de funcție de organ. Evoluția ei a mers crescendo până la diagnosticul de metabolism celular, capitol la care intră și PET-CT. Este o investigație de vârf care se adresează în primul rând pacientului oncologic.

Principiul acestei tehnici constă în existența unui radio-izotop care are un comportament, glucoza, știind că orice tumoră este consumatoare de glucoză. Celula canceroasă este mare consumatoare de glucoză", a declarat Ruxandra Vlădescu, șeful departamentului de medicină nucleară la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Celula canceroasă este fomistă, caută glucoză, și atunci se introduce o particulă, o moleculă de radio-izotop", a completat Val Vâlcu.

"Este o moleculă. Dizolvarea acestei molecule se face în ser fiziologic. Este o substanță radioactivă, un radio-izotop non-alergogen, care nu generează niciun fel de alergii și comportamentul lui după introducerea intravenoasă este de captare în zona patologică, în zona tumorală, fie că este o tumoră primară, fie că este o tumoră secundară.

Principiul medicinei nucleare este imagistica de emisie. Deci pacientul devine radioactiv și aparatul culege informația de la pacient și crează o imagine. S-a ajuns la marea performanță de a crea o imagine de metabolism, o imagine de fuziune, pentru că toate aparatele de medicină nucleare performante, fie că sunt de SPECT-CT, fie că sunt de PET-CT, fac imagini de fuziune care înseamnă așa: o imagine de metabolism, se merge până la funcție cerebrală, care suprapune o imagine, o hartă morfologică, tomografia clasică și atunci imaginea aceasta de fuziune dă răspuns atât despre funcția tumorală, funcția leziunii respective, cât și despre localizarea ei. Precizia metodei este foarte, foarte mare", a mai spus medicul Ruxandra Vlădescu.

"Răspunsul va fi: ganglionul este activ metabolic deci pacientul are nevoie urgentă de tratament sau ganglionul nu este activ metabolic și nu este nevoie de tratament, el trebuie doar monitorizat"

VEZI ȘI: Speranța de viață, tot mai MICĂ: Din cauza stresului, a stilului de viață. Inovația salvează vieți! În 2000 - 2010, medicamentele inovative au crescut speranța cu 73%

"Se identifică o celulă într-o tumoră. Metoda aceasta imagistică nu este microscopie, dar identificăm tumora. Tumora care, pe o hartă CT, morfologică, este evidențiabilă clar, cu localizare, cu dimensiuni și cu caracteristicile respective. CT-ul nu poate să răspundă dacă acea tumoră este activă metabolic sau nu, dacă trebuie intervenit pe ea cu un tratament oncologic sau nu.

De exemplu, un ganglion descoperit la un pacient oncologic, care are dimensiuni crescute și anumite caracteristici tomografice, nu știm în urma tomografiei dacă acest ganglion este activ. Nu știm dacă pacientul respecitv va trebui să primească un tratament oncologic sau nu.

PET-ul și SPECT-ul răspund la această întrebare. În urma acestor investigații, cu specificul metodelor respective pe specific tumoral, pe specific de organ, răspunsul va fi: ganglionul acesta este activ metabolic deci pacientul are nevoie urgentă de tratament sau ganglionul acesta nu este activ metabolic și nu este nevoie de tratament, el trebuie doar monitorizat.

Eu zic că răspunsul la această situație este foarte important pentru orice pacient oncologic", a mai spus medicul.

Cât durează PET-CT?

Procedura de scanare în sine durează 20–30 de minute, dar, împreună cu pregătirea examinării (injectarea radiotrasorului și timpul de așteptare), durata totală poate ajunge la 3 ore.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel