Celula care vânează cancerul și îl elimină. Funcționează după prima administrare. Medic: Este primul pacient care a fost tratat cu această tehnologie

Monika Baciu |
Data publicării:
celula care vaneaza cancerul si il elimina - FOTO: Freepik@iuriimotov@cataliniliescu
celula care vaneaza cancerul si il elimina - FOTO: Freepik@iuriimotov@cataliniliescu

Celula care vânează cancerul și îl elimină. O tânără de 13 ani a fost vindecată de cancer cu ajutorul unei terapii revoluționare.

Celula care vânează cancerul și îl elimină. Pacient în vârstă de 13 ani a fost vindecat de cancer cu o terapie revoluţionară. O tânără adolescentă în vârstă de 13 ani din Anglia a fost vindecată de cancer. Celulele canceroase au fost eliminate după prima utilizare.

Cancerul incurabil al unei adolescente a fost eliminat din corpul ei în prima utilizare a unui nou tip revoluționar de medicament.

Editare de bază pentru tratarea cancerului

Medicii de la Great Ormond Street Hospital au folosit "editarea de bază" pentru a efectua o realizare de inginerie biologică pentru a-i construi un nou medicament viu. Șase luni mai târziu, cancerul este nedetectabil, dar Alyssa este încă monitorizată în cazul în care revine.

Alyssa, care are 13 ani și este din Leicester, a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică cu celule T în luna mai 2021.

Celulele T ar trebui să fie gardienii organismului, iar cancerul fetei era agresiv. Chimioterapia și apoi un transplant de măduvă osoasă nu au reușit să îl elimine din corpul ei. Acum, medicina experimentală a avut efect.

"În cele din urmă aș fi murit", a spus Alyssa.

Mama ei, Kiona, a declarat că în această perioadă a anului trecut se temea de Crăciun, "gândindu-se că este ultimul nostru moment cu ea". 

Și apoi "a plâns pur și simplu" la cea de-a 13-a aniversare a fiicei sale, în ianuarie, scrie BBC.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare ar fi fost de neconceput cu doar câțiva ani în urmă și a fost posibil datorită progreselor incredibile în domeniul geneticii.

Vezi și: Cum să dezgheți alimentele. Greșeala pe care o fac toate gospodinele. Cum îți poate afecta sănătatea

Progrese ale medicinei

Ceea ce s-a întâmplat în continuare ar fi fost de neconceput în urmă cu doar câțiva ani și a fost posibil datorită progreselor incredibile în genetică. Echipa de la Great Ormond Street a folosit o tehnologie numită editare de bază, care a fost inventată în urmă cu doar șase ani.

Bazele sunt limbajul vieții. Cele patru tipuri de bază - adenină (A), citozină (C), guanină (G) și timină (T) - sunt elementele constitutive ale codului nostru genetic. 

Așa cum literele din alfabet scriu cuvinte care poartă sens, miliardele de baze din ADN-ul nostru scriu manualul de instrucțiuni pentru corpul nostru.

Editarea de bază permite oamenilor de știință să facă zoom la o parte precisă a codului genetic și apoi să modifice structura moleculară a unei singure baze, transformând-o în alta și schimbând instrucțiunile genetice.

Echipa mare de medici și oameni de știință a folosit acest instrument pentru a proiecta un nou tip de celulă T care a fost capabilă să vâneze și să ucidă celulele T canceroase ale Alyssei.

Vezi și: Durerea de frunte, cauze și tratament. Poate indica un anevrism, accident vascular cerebral sau alte boli grave

- Au început cu celule T sănătoase care proveneau de la un donator și și-au propus să le modifice.

- Prima editare de bază a dezactivat mecanismul de direcționare a celulelor T, astfel încât acestea să nu atace corpul Alyssei.

- Al doilea a eliminat un marcaj chimic, numit CD7, care se află pe toate celulele T

- A treia editare a fost o mantie invizibilitate care a împiedicat celulele fiind ucis de un medicament chimioterapie

Etapa finală a modificării genetice a instruit celulele T să meargă la vânătoare pentru orice cu marcajul CD7 pe ea, astfel încât să distrugă fiecare celulă T din corpul ei - inclusiv cele canceroase. De aceea, acest marcaj trebuie eliminat din terapie - altfel s-ar distruge pur și simplu.

Dacă terapia funcționează, sistemul imunitar al Alyssei - inclusiv celulele T - va fi reconstruit cu al doilea transplant de măduvă osoasă.

Vezi și: Trucul care îți va ține de cald toată iarna. Ce trebuie să faci pentru a nu pierde căldura

Premieră medicală

"Este primul pacient care a fost tratat cu această tehnologie", a declarat prof. Waseem Qasim, de la UCL și Great Ormond Street.

El a spus că această manipulare genetică este o "zonă a științei foarte rapidă" cu "un potențial enorm" într-o serie de boli.

Alyssa a rămas vulnerabilă la infecții, deoarece celulele proiectante au atacat atât celulele T canceroase din corpul ei, cât și pe cele care o protejează de boli.

După o lună, Alyssa a fost în remisie și a primit un al doilea transplant de măduvă osoasă pentru a-și regenera sistemul imunitar. Alyssa a petrecut 16 săptămâni în spital și nu și-a putut vedea fratele, care încă mergea la școală, în cazul în care aducea germeni.

Au existat îngrijorări după ce controlul de trei luni a găsit din nou semne de cancer. Dar cele mai recente două anchete ale sale au fost clare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel