Cum să dezgheți alimentele. Greșeala pe care o fac toate gospodinele. Cum îți poate afecta sănătatea

Cum să dezgheți alimentele astfel încât să nu îți pui sănătatea în pericol.
Cum să dezgheți alimentele. Află care sunt cele mai bune modalități de a dezgheța mâncarea și de a nu face greșeli. Congelarea alimentelor gătite sau crude este unul dintre cele mai utilizate sisteme de conservare a alimentelor și, mai presus de toate, de a nu le irosi. Cu această metodă, puteți păstra în plus substanțele nutritive ale alimentelor noastre și aroma lor originală.
Dacă aveți puțin timp, dezghețarea este cea mai bună soluție, dar pentru a o face corect, trebuie să acordați atenție unor reguli simple. Să ne uităm împreună la cele mai bune modalități de a dezgheța mâncarea și de a nu face greșeli, potrivit cookist.
Dezghețarea alimentelor în frigider
Decongelarea alimentelor în frigider este cu siguranță cea mai bună metodă și, de asemenea, cea mai sigură. Este nevoie de un timp mai lung, variind de la un minim de 12 la un maxim de 24 de ore. Mutarea alimentelor de la congelator la frigider permite dezghețarea omogenă care nu schimbă gustul alimentelor. Temperatură ridicată a frigiderului previne, de asemenea, proliferarea bacteriilor în timpul procesului de decongelare. Cu această metodă, alimentele pot fi păstrate timp de 24 de ore, întotdeauna în frigider.
Dezghețarea alimentelor în cuptorul cu microunde
Utilizarea cuptorului cu microunde este cea mai rapidă metodă: doar câteva minute și mâncarea este gata! Aveți grijă totuși că cuptorul cu microunde este setat pe modul "dezghețare" și amintiți-vă să evitați anumite alimente: în acest fel temperatura nu va fi prea mare și alimentele se vor dezgheța omogen fără a-și pierde caracteristicile nutriționale și gustul.
Nu uitați că alimentele dezghețate cu această metodă nu pot fi conservate pentru o lungă perioadă de timp și trebuie consumate într-un timp scurt.
Dezghețarea alimentelor în apă
Alimentele congelate pot fi dezghețate într-un bol cu apă. În acest caz deghețarea va dura aproximativ 10 sau 15 minute pentru a obține un rezultat bun. Fiți foarte atenți că apa este rece, acest lucru va permite o dezghețare omogenă și, în același timp, asigurați-vă că apa continuă să curgă: în acest fel nu riscați proliferarea bacteriilor. Dacă utilizați această metodă, amintiți-vă să închideți mâncarea într-o pungă de plastic pentru alimente: contactul direct cu apă ar putea modifica, de fapt, gustul alimentelor.
Vezi și: Carnea afumată, ce nu știai despre ea. Cum îți poate afecta sănătatea. Ce compuși nocivi conține
Nu dezghețați înainte de gătit
Dacă doriți să păstrați aromele și gustul alimentelor, mergeți direct de la congelator la tigaie și gătiți-vă mâncarea. Cele mai bune alimente pentru acest tip de metodă sunt legumele, cum ar fi mazărea sau spanacul și bucățile mici de carne.
Dezghețarea alimentelor, greșeli de evitat
Nu recongelați niciodată alimentele decongelate: indiferent de tehnică de dezghețare pe care o utilizați, este foarte important ca alimentele să fie apoi gătite și consumate, să nu le puneți niciodată înapoi în congelator. În acest caz există riscul să pierdeți gustul alimentelor și să creșteți posibilitatea proliferării bacteriene.
Nu dezghețați niciodată alimentele la temperatura camerei. În acest fel riscați să contaminați alimentele cu bacterii.
Vezi și: Frisoanele, cauze și tratament. Ce înseamnă când simți că ți-e rece fără să ai febră
Cât păstrezi mâncarea gătită, refrigerată și congelată. Bilic: Atenție, risc de contaminare! Nu recongelați niciodată un aliment decongelat!
"Siguranța alimentară.
Mâncare gătită, refrigerată sau congelată, care este cea mai sigură metodă ca să evităm contaminarea alimentelor?
Prepararea mâncării prin intermediul temperaturii ridicate sau păstrarea ei la frigider sau la congelator sunt esențiale pentru siguranța alimentară. Căldura și frigul au rolul de a bloca multiplicarea bacteriilor patogene, previn toxiinfecțiile și îmbolnăvirea și mai ales prelungesc durata de viață a unui aliment. Însă și aici există limite, țineți cont de următoarele recomandări:
1. Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii! Este adevărat, le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută.
-
De ce să-ți pui coajă de banană pe față timp de 7 zile22.08.2025, 23:05
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
-
Macrofagele interstițiale NAM, regulatorii-cheie ai inflamației pulmonare în infecția cu SARS-CoV-2. Celulele pulmonare, cheia supraviețuirii în COVID-19
Ce a decis cine trăiește și cine moare de COVID-19. Detaliul care a făcut diferența.
Cum s-a ajuns la rezistență antimicrobiană. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Consum excesiv și irațional de antibiotice. Au crezut că infecțiile respiratorii se tratează doar cu antibiotice
Asta este cea mai mare greșeală pe care o faci când ești răcit. Medicii trag un semnal de alarmă.
Un nou virus provoacă îngrijorare în rândul medicilor. Are potențial pandemic
Patru semne banale care îți arată că ai gripă. Dr. Daciana Toma: Nu prea poți să o confunzi cu altceva
Aceste semne banale îți arată că, de fapt, ai gripă și nu o răceală obișnuită.
Mucus galben, verde sau maro: ce înseamnă fiecare culoare. Uite ce boală poți avea
Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei
Complicația bizară a COVID care persistă după ani de zile de la infectare îi alarmează pe medici.
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID. Impactul pe termen lung
Distanțarea socială nu oferă protecție reală împotriva infecțiilor respiratorii
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Ce se întâmplă dacă faci asta
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Cum E.coli și stafilococul auriu îți pot pune viața în pericol.
Long-COVID: Boala care nu dispare
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
Virusul care stârnește îngrijorare în Europa
Alertă în Europa. Un virus periculos transmis de țânțari provoacă îngrijorare.
COVID, asociat cu sindromul de oboseală cronică. Infecția cu SARS-COV2 crește riscul de 8 ori
Boala fără un tratament specific pe care o poți face dacă ai avut COVID. Îți schimbă viața.
Adevărul murdar despre ce se ascunde în șosetele tale. Cum se spală corect
De la inflamație la fibroză. Cercetătorii analizează modificările celulare în deteriorarea pulmonară cauzată de COVID-19
Complicația gravă pe care o poți face după infectarea cu COVID. Apare chiar și după ani de la infectare și are efecte dramatice.
Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc
Tuse măgărească: ce este și de ce i se spune așa. E mai periculoasă decât crezi și are 3 etape
Ce este, de fapt, tusea măgărească și de ce i se spune așa? E mai gravă decât crezi și poate fi extrem de periculoasă.
Ce este, de fapt, boala X. Simpomele seamănă cu cele ale gripei
Autoritățile sanitare au aflat ce este, de fapt, boala X.