Cum să dezgheți alimentele. Greșeala pe care o fac toate gospodinele. Cum îți poate afecta sănătatea
Cum să dezgheți alimentele astfel încât să nu îți pui sănătatea în pericol.
Cum să dezgheți alimentele. Află care sunt cele mai bune modalități de a dezgheța mâncarea și de a nu face greșeli. Congelarea alimentelor gătite sau crude este unul dintre cele mai utilizate sisteme de conservare a alimentelor și, mai presus de toate, de a nu le irosi. Cu această metodă, puteți păstra în plus substanțele nutritive ale alimentelor noastre și aroma lor originală.
Dacă aveți puțin timp, dezghețarea este cea mai bună soluție, dar pentru a o face corect, trebuie să acordați atenție unor reguli simple. Să ne uităm împreună la cele mai bune modalități de a dezgheța mâncarea și de a nu face greșeli, potrivit cookist.
Dezghețarea alimentelor în frigider
Decongelarea alimentelor în frigider este cu siguranță cea mai bună metodă și, de asemenea, cea mai sigură. Este nevoie de un timp mai lung, variind de la un minim de 12 la un maxim de 24 de ore. Mutarea alimentelor de la congelator la frigider permite dezghețarea omogenă care nu schimbă gustul alimentelor. Temperatură ridicată a frigiderului previne, de asemenea, proliferarea bacteriilor în timpul procesului de decongelare. Cu această metodă, alimentele pot fi păstrate timp de 24 de ore, întotdeauna în frigider.
Dezghețarea alimentelor în cuptorul cu microunde
Utilizarea cuptorului cu microunde este cea mai rapidă metodă: doar câteva minute și mâncarea este gata! Aveți grijă totuși că cuptorul cu microunde este setat pe modul "dezghețare" și amintiți-vă să evitați anumite alimente: în acest fel temperatura nu va fi prea mare și alimentele se vor dezgheța omogen fără a-și pierde caracteristicile nutriționale și gustul.
Nu uitați că alimentele dezghețate cu această metodă nu pot fi conservate pentru o lungă perioadă de timp și trebuie consumate într-un timp scurt.
Dezghețarea alimentelor în apă
Alimentele congelate pot fi dezghețate într-un bol cu apă. În acest caz deghețarea va dura aproximativ 10 sau 15 minute pentru a obține un rezultat bun. Fiți foarte atenți că apa este rece, acest lucru va permite o dezghețare omogenă și, în același timp, asigurați-vă că apa continuă să curgă: în acest fel nu riscați proliferarea bacteriilor. Dacă utilizați această metodă, amintiți-vă să închideți mâncarea într-o pungă de plastic pentru alimente: contactul direct cu apă ar putea modifica, de fapt, gustul alimentelor.
Vezi și: Carnea afumată, ce nu știai despre ea. Cum îți poate afecta sănătatea. Ce compuși nocivi conține
Nu dezghețați înainte de gătit
Dacă doriți să păstrați aromele și gustul alimentelor, mergeți direct de la congelator la tigaie și gătiți-vă mâncarea. Cele mai bune alimente pentru acest tip de metodă sunt legumele, cum ar fi mazărea sau spanacul și bucățile mici de carne.
Dezghețarea alimentelor, greșeli de evitat
Nu recongelați niciodată alimentele decongelate: indiferent de tehnică de dezghețare pe care o utilizați, este foarte important ca alimentele să fie apoi gătite și consumate, să nu le puneți niciodată înapoi în congelator. În acest caz există riscul să pierdeți gustul alimentelor și să creșteți posibilitatea proliferării bacteriene.
Nu dezghețați niciodată alimentele la temperatura camerei. În acest fel riscați să contaminați alimentele cu bacterii.
Vezi și: Frisoanele, cauze și tratament. Ce înseamnă când simți că ți-e rece fără să ai febră
Cât păstrezi mâncarea gătită, refrigerată și congelată. Bilic: Atenție, risc de contaminare! Nu recongelați niciodată un aliment decongelat!
"Siguranța alimentară.
Mâncare gătită, refrigerată sau congelată, care este cea mai sigură metodă ca să evităm contaminarea alimentelor?
Prepararea mâncării prin intermediul temperaturii ridicate sau păstrarea ei la frigider sau la congelator sunt esențiale pentru siguranța alimentară. Căldura și frigul au rolul de a bloca multiplicarea bacteriilor patogene, previn toxiinfecțiile și îmbolnăvirea și mai ales prelungesc durata de viață a unui aliment. Însă și aici există limite, țineți cont de următoarele recomandări:
1. Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii! Este adevărat, le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută.
-
-
Ce se întâmplă, de fapt, când visăm24.10.2025, 20:25
-
Trei ceaiuri care îți ameliorează durerea de gât24.10.2025, 19:14
-
-
Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Cum scapă un virus din laborator și ce sunt laboratoarele BSL-4. Simin Aysel Florescu: Noi nu avem niciunul. Avem un BSL-3, dar pentru medicina veterinară
Cum poate scăpa un virus dintr-un laborator. Cât de îngrijorătoare este situația din Congo sau COVID a fost produs într-un laborator?
Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment
Cum se transmite HIV?
Ruptura globulelor roșii, cauza blocajelor vasculare în COVID-19
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
Supraviețuitorii cancerului, condamnați la un risc uriaș de forme severe de COVID
Meningita: diagnostic, tratament și prevenție. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Trei semne. Foarte ușor de reținut
Virusul care stârnește îngrijorare în Europa
Alertă în Europa. Un virus periculos transmis de țânțari provoacă îngrijorare.
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
HPV, asociat și cu bolile cardiovasculare. Provoacă inflamație cronică
Această infecție comună provoacă trei tipuri de cancer, dar și boli de inimă.
De ce unele persoane nu se îmbolnăvesc
Virusul West Nile confirmat la doi pacienți din Timiș. Un caz grav la ATI
Infecția netratată ce distruge inima după decenii. Asta e cauza valvulopatiei. Victor Costache: Acum sunt tratate mai serios
De la inflamație la fibroză. Cercetătorii analizează modificările celulare în deteriorarea pulmonară cauzată de COVID-19
Complicația gravă pe care o poți face după infectarea cu COVID. Apare chiar și după ani de la infectare și are efecte dramatice.
Long-COVID, impact neurologic sever și evoluție accelerată. Dr. Simin Aysel Florescu: Îi pune la pământ
Un nou caz surprinzător de varianta mpox clade lb, detectat în Anglia. Pacientul nu are istoric de călătorii sau contact cu vreo persoană infectată
Un caz surprinzător de infecție apărut în Anglia fără legătură cu niciun alt caz. Care sunt riscurile de răspândire.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Deficitul de Fier și inflamația timpurie, factori cheie în dezvoltarea long-COVID
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Infecția ucigașă care rezistă la tratament, amenințare globală
Sezonul de gripă 2025-2026 începe mai devreme. Vaccinarea, esențială
Superbacterii rezistente pot supraviețui ciclurilor de spălare, iar detergentul le poate face mai puternice
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
