Cum să dezgheți alimentele. Greșeala pe care o fac toate gospodinele. Cum îți poate afecta sănătatea

Monika Baciu |
Data publicării:
cum sa dezgheti alimentele - FOTO: Freepik@sergkrot
cum sa dezgheti alimentele - FOTO: Freepik@sergkrot

Cum să dezgheți alimentele astfel încât să nu îți pui sănătatea în pericol.

Cum să dezgheți alimentele. Află care sunt cele mai bune modalități de a dezgheța mâncarea și de a nu face greșeli. Congelarea alimentelor gătite sau crude este unul dintre cele mai utilizate sisteme de conservare a alimentelor și, mai presus de toate, de a nu le irosi. Cu această metodă, puteți păstra în plus substanțele nutritive ale alimentelor noastre și aroma lor originală.

Dacă aveți puțin timp, dezghețarea este cea mai bună soluție, dar pentru a o face corect, trebuie să acordați atenție unor reguli simple. Să ne uităm împreună la cele mai bune modalități de a dezgheța mâncarea și de a nu face greșeli, potrivit cookist.

Dezghețarea alimentelor în frigider

Decongelarea alimentelor în frigider este cu siguranță cea mai bună metodă și, de asemenea, cea mai sigură. Este nevoie de un timp mai lung, variind de la un minim de 12 la un maxim de 24 de ore. Mutarea alimentelor de la congelator la frigider permite dezghețarea omogenă care nu schimbă gustul alimentelor. Temperatură ridicată a frigiderului previne, de asemenea, proliferarea bacteriilor în timpul procesului de decongelare. Cu această metodă, alimentele pot fi păstrate timp de 24 de ore, întotdeauna în frigider.

Vezi și: Durerea de frunte, cauze și tratament. Poate indica un anevrism, accident vascular cerebral sau alte boli grave

Dezghețarea alimentelor în cuptorul cu microunde

Utilizarea cuptorului cu microunde este cea mai rapidă metodă: doar câteva minute și mâncarea este gata! Aveți grijă totuși că cuptorul cu microunde este setat pe modul "dezghețare" și amintiți-vă să evitați anumite alimente: în acest fel temperatura nu va fi prea mare și alimentele se vor dezgheța omogen fără a-și pierde caracteristicile nutriționale și gustul.

Nu uitați că alimentele dezghețate cu această metodă nu pot fi conservate pentru o lungă perioadă de timp și trebuie consumate într-un timp scurt.

Dezghețarea alimentelor în apă

Alimentele congelate pot fi dezghețate într-un bol cu apă. În acest caz deghețarea va dura aproximativ 10 sau 15 minute pentru a obține un rezultat bun. Fiți foarte atenți că apa este rece, acest lucru va permite o dezghețare omogenă și, în același timp, asigurați-vă că apa continuă să curgă: în acest fel nu riscați proliferarea bacteriilor. Dacă utilizați această metodă, amintiți-vă să închideți mâncarea într-o pungă de plastic pentru alimente: contactul direct cu apă ar putea modifica, de fapt, gustul alimentelor.

Vezi și: Carnea afumată, ce nu știai despre ea. Cum îți poate afecta sănătatea. Ce compuși nocivi conține

Nu dezghețați înainte de gătit

Dacă doriți să păstrați aromele și gustul alimentelor,  mergeți direct de la congelator la tigaie și gătiți-vă mâncarea. Cele mai bune alimente pentru acest tip de metodă sunt legumele, cum ar fi mazărea sau spanacul și bucățile mici de carne.

Dezghețarea alimentelor, greșeli de evitat

Nu recongelați niciodată alimentele decongelate: indiferent de tehnică de dezghețare pe care o utilizați, este foarte important ca alimentele să fie apoi gătite și consumate, să nu le puneți niciodată înapoi în congelator. În acest caz există riscul să pierdeți gustul alimentelor și să creșteți posibilitatea proliferării bacteriene.

Nu dezghețați niciodată alimentele la temperatura camerei. În acest fel riscați să contaminați alimentele cu bacterii. 

Vezi și: Frisoanele, cauze și tratament. Ce înseamnă când simți că ți-e rece fără să ai febră

Cât păstrezi mâncarea gătită, refrigerată și congelată. Bilic: Atenție, risc de contaminare! Nu recongelați niciodată un aliment decongelat!

"Siguranța alimentară.

Mâncare gătită, refrigerată sau congelată, care este cea mai sigură metodă ca să evităm contaminarea alimentelor?

Prepararea mâncării prin intermediul temperaturii ridicate sau păstrarea ei la frigider sau la congelator sunt esențiale pentru siguranța alimentară. Căldura și frigul au rolul de a bloca multiplicarea bacteriilor patogene, previn toxiinfecțiile și îmbolnăvirea și mai ales prelungesc durata de viață a unui aliment. Însă și aici există limite, țineți cont de următoarele recomandări:

1. Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii! Este adevărat, le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel