Urmărește dezbaterea live

Frisoanele, cauze și tratament. Ce înseamnă când simți că ți-e rece fără să ai febră

Monika Baciu |
Data publicării:
frisoanele - FOTO: Freepik@DCStudio
frisoanele - FOTO: Freepik@DCStudio

Frisoanele sunt cauzate de alternanța rapidă dintre contracțiile musculare și relaxare. Aceste contracții musculare sunt o modalitate prin care corpul tău încearcă să se încălzească atunci când ești rece.

Frisoanele sunt adesea, deși nu întotdeauna, asociate cu febra. Uneori, ele preced debutul febrei, mai ales dacă febra este cauzată de o infecție. Alteori, ele apar fără o creștere a temperaturii. Frisoanele pot fi sau nu grave, în funcție de cauza de bază.

Frisoanele fără febră pot fi cauzate de o serie de afecțiuni, indică Healthline.

Expunerea la frig

Este posibil să apară frisoane, deoarece vă aflați într-un loc foarte rece, cum ar fi oceanul sau o piscină, sau să petreceți mult timp afară într-o zi rece. Puteți avea, de asemenea, frisoane în cazul în care îmbrăcămintea devine umedă. Puteți avea frisoane în timp ce vă aflați într-o încăpere, de asemenea, în cazul în care aerul condiționat este setat pe o temperatură scăzută.

Pe măsură ce corpul uman îmbătrânește, are o perioadă mai dificilă de reglare a temperaturii corpului, chiar și la adulții mai în vârstă sănătoși. Afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat și boli de inimă poate agrava frisoanele.

Aceste tipuri de frisoane ar trebui să se disipeze de îndată ce corpul tău se încălzește. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu agitare continuă atunci când ați fost expus la frig intens, este posibil să fi dezvoltat complicații, cum ar fi hipotermia sau degerăturile, care sunt ambele potențial grave.

Vezi și: Premonițiile, reale sau doar o imagine proiectată de mintea noastră. Răspunsul este uluitor

Alte simptome ale acestor afecțiuni pot include:

- amorţeală

- modificări ale culorii pielii

- somnolență extremă

- senzație de înțepătură sau arsură, în special la nivelul degetelor, degetelor de la picioare, urechilor sau nasului

- beșici

Solicitați ajutor medical imediat dacă suspectați hipotermie sau degerături.

Efecte adverse ale medicamentelor

Frisoanele fără febră pot rezulta din administrarea anumitor medicamente sau a unor combinații de medicamente. Acestea pot apărea, de asemenea, dacă luați doza incorectă de medicamente, suplimente pe bază de plante.

Întotdeauna citiți informațiile potențiale efecte secundare incluse pe prospect. Dacă bănuiți că aveți frisoane din cauza unui medicament sau a medicamentelor pe care le utilizați, anunțați imediat medicul sau farmacistul. În funcție de gravitate, este posibil să aveți nevoie de asistență medicală.

Reacția la activitatea fizică extremă

Alergarea sau alte forme de sporturi extreme care necesită efort fizic intens pot provoca modificări ale temperaturii corpului. Asta poate duce la frisoane.

Acest răspuns se poate întâmpla în orice tip de vreme, dar poate fi mai probabil să apară la temperaturi foarte reci sau foarte calde:

La temperaturile caniculare, epuizarea din cauza căldurii și deshidratarea pot provoca această reacție.

La temperaturi scăzute, hipotermia și deshidratarea pot fi cauza.

Vezi și: Amestecă ulei de ricin cu bicarbonat de sodiu. Trucul magic pentru sănătate

În ambele cazuri, alte simptome pe care le-ați putea prezenta includ:

- piele de găină

- crampe musculare

- amețeală

- oboseală

- greață și vărsături

Poţi preveni frisoanele de la exerciţii fizice rămânând hidratat şi îmbrăcându-te corespunzător antrenamentelor tale. Luați în considerare evitarea exercițiilor fizice în cele mai reci sau mai fierbinți momente ale zilei și, de asemenea, limitați durata activității intense.

Hidratarea și readucerea temperaturii într-un interval normal sunt de obicei suficiente pentru a elimina simptomele. În unele cazuri, deși, este posibil să aveți nevoie de fluide IV pentru a trata starea.

Hipotiroidism (tiroida subactivă)

O tiroidă subactiva este o glandă tiroidă care nu produce suficient de hormoni necesari pentru a regla rata metabolica sau pentru a susţine starea generală de sănătate. Această afecțiune poate provoca o sensibilitate crescută la frig, ducând la frisoane.

Simptome suplimentare asociate cu hipotiroidism includ:

- față umflată

- creștere în greutate inexplicabilă

- pielea uscată

- unghii și păr fragil

- slăbiciune musculară, durere sau rigiditate

- depresie sau sentimente de tristețe

- probleme cu memoria

- constipație

Hipotiroidismul este diagnosticat printr-un test de sânge. Este o afecțiune tratabilă și necesită de obicei medicamente de zi cu zi.

Vezi și: De la ce vârstă începe bătrânețea. Diana Bulgaru: Moartea de bătrânețe NU există! Nu se scrie niciodată așa ceva. La așa vârstă nu poți spune că a murit de bătrân

Hipoglicemie

Hipoglicemia apare dacă nivelul zahărului din sânge scade anormal de mult. Dacă aveți diabet zaharat, acesta poate fi un semn că medicamentul sau dieta trebuie să fie ajustate. De asemenea, este posibil să apară hipoglicemie fără diabet zaharat.

Hipoglicemia necesită tratament imediat pentru a readuce nivelul zahărului din sânge la normal. Unul dintre simptomele hipoglicemiei este un sentiment de tremurătură sau slăbiciune musculară, care poate imita frisoanele. Alte simptome ale acestei afecțiuni includ:

- transpirație

- iritabilitate

- palpitații cardiace

- furnicături în jurul gurii

- confuzie

- convulsii

- vedere înceţoşată

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când corpul tău nu are nutrienții necesari. Acest lucru se poate întâmpla din cauza accesului slab la alimente nutritive, o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a absorbi în mod corespunzător nutrienți, sau o tulburare de alimentaţie, cum ar fi anorexie. Fără echilibrul corect al nutrienților, corpul tău nu poate funcționa corect.

Vezi și: Ce nu știai despre ceai. În cât timp trebuie să îl prepari. Ce se întâmplă dacă îl bei după ce s-a răcit

Alte simptome de malnutriție includ:

- oboseală sau somnolență

- slăbiciune

- dificultăți de concentrare

- piele palidă

- erupţii cutanate

- palpitații cardiace

- senzație de leșin

- furnicături sau amorțeală a articulațiilor sau extremităților

- la femei, menstruații pierdute, cicluri menstruale grele, sau infertilitate

Aceasta este o afecțiune gravă care poate duce la complicații dacă este lăsată netratată.

Reacția emoțională

Frisoanele pot apărea dacă ai o reacţie emoţională profundă sau intensă la o situaţie. Emoțiile care ar putea provoca frisoane includ frica sau anxietatea.

Frisoanele pot fi cauzate și de experiențe care te mișcă profund într-un mod pozitiv, cum ar fi ascultarea muzicii sau a cuvintelor inspiraționale.

Frisoanele, când este nevoie de ajutor medical

Frisoanele fără febră pot deveni grave dacă vă confruntați cu degerături sau hipotermie. Aceste afecțiuni pot deveni rapid o urgență medicală care necesită intervenție sau îngrijire imediată.

Alte afecțiuni care provoacă frisoane, cum ar fi hipotiroidismul, necesită sprijin medical, dar nu pot justifica o vizită la camera de urgență. Dacă aveți simptomele acestei afecțiuni tiroidiene, faceți o programare pentru a vă vedea medicul și întrebați despre obținerea unui test de sânge diagnostic.

Dacă aveți simptome de hipoglicemie, dar nu ați fost diagnosticat cu diabet zaharat, adresați-vă medicului dumneavoastră sau sunați imediat la serviciile medicale locale de urgență. Dacă aveți simptome de diabet și hipoglicemie care nu se îmbunătățesc cu tratamentul la domiciliu, solicitați imediat ajutor medical.

Dacă aveți diabet și frisoanele sunt cauzate de hipoglicemie, luați un comprimat de glucoză dacă aveți unul. Alte modalități de a echilibra nivelul de zahăr includ consumul de suc de portocale sau mănâncă câteva bucăţi de bomboane.

Dacă frisoanele tale sunt cauzate de frig extrem, asigură-te că te usuci dacă ești ud. Asigurați-vă că pentru a acoperi capul, mâinile, și picioarele, astfel încât să puteți capta și menține cât mai multă căldură corpului posibil.

Dacă frisoanele nu se disipează rapid, discutați cu medicul dumneavoastră despre alte tratamente care ar putea ajuta.

Frisoanele fără febră pot fi adesea remediate cu tratamente la domiciliu sau cu modificări ale comportamentelor, cum ar fi schimbarea rutinei de antrenament. Ele pot fi, de asemenea, un semn de o afecțiune care necesită tratament.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți frisoane care nu dispar sau dacă aveți în mod regulat frisoane inexplicabile.

Vezi și: Carnea afumată, ce nu știai despre ea. Cum îți poate afecta sănătatea. Ce compuși nocivi conține

Frisoanele, ce sunt

Termenul "frisoane" se referă la un sentiment de a fi rece fără o cauză aparentă. Ai acest sentiment atunci când muşchii se extind în mod repetat și contracta și vasele din piele constrict. Frisoanele pot apărea cu febră și pot provoca tremurături sau tremurături.

Frisoanele corpului tău pot fi constante. Fiecare episod poate dura până la o oră. Frisoanele pot apărea, de asemenea, periodic și durează câteva minute.

Frisoanele, cauze

Unele frisoane apar după expunerea la un mediu rece. Ele pot apărea, de asemenea, ca răspuns la o infecție bacteriană sau virală care provoacă febră. Frisoanele sunt frecvent asociate cu următoarele afecțiuni.

- gastroenterită bacteriană sau virală

- gripă

- meningită

- sinuzită

- pneumonie

- infecție în gât

- infecții ale tractului urinar

- malaria

Vezi și: Uleiul care încetinește albirea părului. Ai nevoie de doar două ingrediente

Frisoanele și febra, semn că există o problemă

Sunați-vă medicul dacă febră și frisoanele nu se îmbunătățesc după 48 de ore de îngrijire la domiciliu sau dacă aveți oricare dintre următoarele simptome:

- gât rigid

- respiraţie şuierătoare

- tuse severă

- dificultăți de respirație

- confuzie

- iritabilitate

- dureri abdominale

- urinare dureroasă

- urinare frecventă sau lipsa urinării

- vărsături puternice

- sensibilitate neobișnuită la lumină puternică

Potrivit Clinicii Mayo, trebuie să sunați la medicul copilului dumneavoastră în cazul oricăreia dintre următoarele:

- febră la un copil mai mic de 3 luni

- febră la un copil cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 luni, iar copilul este letargic sau iritabil

- febră la un copil cu vârsta cuprinsă între 6 și 24 de luni care durează mai mult de o zi

- o febră la un copil cu vârsta cuprinsă între 24 de luni și 17 ani care durează mai mult de trei zile și nu răspunde la tratament.

Frisoanele și febra sunt semne că ceva nu este în regulă. Dacă frisoanele și febra persistă după tratament, consultați medicul dumneavoastră pentru a determina cauza de bază.

Dacă febra rămâne netratată, este posibil să apară deshidratare severă și halucinații. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani pot avea, de asemenea, convulsii induse de febră, care sunt cunoscute sub numele de convulsii febrile. Aceste convulsii nu cauzează de obicei probleme de sănătate pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel