Carnea afumată, ce nu știai despre ea. Cum îți poate afecta sănătatea. Ce compuși nocivi conține

Monika Baciu |
Data publicării:
carnea afumata - FOTO: Freepik@Racool_Studio
carnea afumata - FOTO: Freepik@Racool_Studio

Carnea afumată poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătate. Află care sunt motivele.

Carnea afumată este clasificată ca fiind cancerigenă din cauza legăturii cu cancerul. Tocmai de aceea, carnea afumată poate avea anumite riscuri pentru sănătate. Dieteticianul înregistrat Gillian Culbertson, RD, a explicat la ce riscuri ne supunem atunci când consumăm carne afumată. Pe scurt, carnea afumată este carne contaminată.

Când auziți termenul de "mâncare contaminată", s-ar putea să vă imaginați semne clare de nenorocire, cum ar fi un gust prost, un miros neplăcut sau o culoare ciudată. Dar iată problema cu carnea afumată: Același proces care o face să aibă un gust atât de bun o contaminează și vă poate pune în pericol sănătatea.

"Fumul în sine este o sursă de contaminanți care pot fi dăunători", explică Culbertson.

Substanțele nocive numite hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) și amine heterociclice (HCA) se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi foarte ridicate.

Deși carnea prăjită la grătar poate duce, de asemenea, la formarea de HAP-uri și HCA-uri, studiile arată că fumul duce la niveluri mai ridicate de contaminare. În timpul procesului de afumare, fumul creează aceste substanțe și le transportă pe suprafața cărnii.

"Acești compuși sunt creați atunci când fluidele și grăsimea picură din carne pe sursa de căldură și ca un produs secundar al fumului. Se formează inele aromatice, creând acești compuși nocivi care sunt transportați la carne”, spune Culbertson, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Catatrenia, gemetele din timpul somnului, cauze. Nu există leac pentru boală

Carnea afumată, risc pentru a dezvolta cancer

Institutul Național al Cancerului avertizează că atât HCA-urile, cât și PAH-urile sunt mutagene, ceea ce înseamnă că pot provoca modificări ale ADN-ului care vă pun în pericol pentru anumite tipuri de cancer.

"Expunerea ridicată la acești compuși poate duce la un risc crescut de cancer al tractului intestinal, în special cancerul de colon și de stomac. Unele cercetări recente sugerează, de asemenea, că carnea roșie și procesată, inclusiv carnea afumată, poate crește riscul de cancer de sân și de prostată", spune Culbertson.

Carnea afumată, versiunea OMS

De fapt, Organizația Mondială a Sănătății  a clasificat carnea procesată – care include carnea afumată – drept cancerigenă din Grupa 1, pe baza dovezilor legăturii sale cu cancerul colorectal. Carnea roșie, spun ei, este "probabil cancerigenă pentru oameni".

Vezi și: Încălțămintea, legătura cu durerile de spate și alte afecțiuni. Cum să îți alegi încălțările potrivite

Carnea afumată, riscuri

Carnea afumată, procesată și carnea roșie au fost asociate cu un risc mai mare de apariție a unei varietăți de afecțiuni de sănătate, inclusiv:

- Accident vascular cerebral

- Boli de inimă

- Diabet de tip 2

Societatea Americană de Cancer recomandă consumul de carne roșie și procesată rar, dacă este cazul. Iar dieta mediteraneană, considerată a fi una dintre cele mai sănătoase diete din punct de vedere cardiac de acolo, nu permite mai mult de o porție de carne roșie pe săptămână.

Alte alimente afumate, riscuri

S-a constatat că brânzeturile afumate conțin și acele PAH dăunătoare.

"Testarea a găsit HAP în interiorul brânzei, dar este concentrată în coajă", spune Culbertson.

Vezi și: Alergia la alcool, reacții severe. Poate duce chiar la moarte. Cum o recunoști și ce trebuie să faci IMEDIAT

Afumarea cărnii, rol de conservare

Carnea afumată poate duce chiar la botulism. Mulți oameni fumează carne, deoarece această metodă îmbunătățește aroma cărnii și, de asemenea, crește termenul de valabilitate. Deși afumatul are unele beneficii valoroase, mai multe studii au legat carnea afumată de bolile legate de alimente.

Prima problemă este botulismul, iar aceasta este o toxină pe care o produce o bacterie numită Clostridium botulinum, care provoacă otrăvire. Această bacterie poate supraviețui și chiar prospera în carnea afumată. Unele simptome comune ale botulismului sunt vărsături, dificultăți la înghițire, vedere încețoșată și greață.

Carnea afumată, risc pentru Listeria

Următoarea problemă pe care o poate provoca consumul de carne afumată este infecția cu listeria. Este o boală alimentară cauzată de un alt tip de bacterie numită Listeria. Bacteriile Listeria trăiesc în alimente care nu sunt procesate în mod adecvat. Trăiește la temperaturi scăzute.

Simptomele unei infecții cu listeria sunt febră, greața, durerile musculare și diareea. Mai mult decât atât, se spune că simptomele și semnele acestei infecții la femeile gravide, copii și persoanele în vârstă cu sisteme imunitare slabe devin mult mai severe.

Vezi și: De la ce vârstă începe bătrânețea. Diana Bulgaru: Moartea de bătrânețe NU există! Nu se scrie niciodată așa ceva. La așa vârstă nu poți spune că a murit de bătrân

Carnea afumată, conținut ridicat de sodiu

Consumul excesiv de carne afumată este de natură să crească nivelul de sodiu. Deși organismul necesită o anumită cantitate de sodiu pentru a funcționa corect, prea mult sodiu are efecte adverse și poate duce la boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și chiar suprahidratare.

Motivul pentru care carnea afumată are un nivel ridicat de sodiu este că folosim o cantitate mare de sare (condimente) şi saramura pentru a o trata. Știm cu toții că sarea este sursa primară de sodiu pentru corpul nostru. Deci, dacă mâncați carne afumată de zi cu zi, nivelul de sodiu poate crește.

Carnea afumată, risc pentru accident vascular cerebral

Un alt dezavantaj al consumului de carne afumată este că vă oferă o șansă mai mare de a suferi de accidente vasculare cerebrale. Deoarece carnea afumată necesită o cantitate atât de mare de sare și condimente, despre care se știe că crește tensiunea arterială, crește și riscul de a avea un accident vascular cerebral. În plus, consumatorii de carne afumată sunt mai predispuși să sufere de boli de inimă și diabet de tip 2, potrivit projectssmoked.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel