Cât păstrezi mâncarea gătită, refrigerată și congelată. Bilic: Atenție, risc de contaminare! Nu recongelați niciodată un aliment decongelat!

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre alimente, despre gătirea lor și despre modul lor de păstrare.
"Siguranța alimentară.
Mâncare gătită, refrigerată sau congelată, care este cea mai sigură metodă ca să evităm contaminarea alimentelor?
Prepararea mâncării prin intermediul temperaturii ridicate sau păstrarea ei la frigider sau la congelator sunt esențiale pentru siguranța alimentară. Căldura și frigul au rolul de a bloca multiplicarea bacteriilor patogene, previn toxiinfecțiile și îmbolnăvirea și mai ales prelungesc durata de viață a unui aliment. Însă și aici există limite, țineți cont de următoarele recomandări:
1. Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii! Este adevărat, le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută.
2. Nu recongelați niciodată un aliment decongelat! Optați pentru o decongelare lentă, care să nu afecteze structura produsului, adică scoateți alimentul din congelator și puneți-l la frigider pentru următoarele 24 de ore. Odată decongelat trebuie consumat imediat, multiplicarea germenilor este mai rapidă decât într-un aliment proaspăt. Orice recongelare crește riscul de contaminare bacteriană, alterează consistența, aspectul, culoarea și gustul preparatului. Dacă un produs se află la limita datei de consum, puteți să-l congelați ca să-i prelungiți durata de viață și să evitați risipa alimentară, cu condiția ca odată decongelat să fie consumat imediat.
3. Gătitul nu distruge toți microbii! Temperatura în altă omoară majoritate a germenilor patogeni dar nu poate neutraliza sporii și toxinele. Așadar gătitul nu este o metodă imbatabilă pentru a steriliza produsele contaminate. Cel mai sigur este să alegeți pentru consum alimente proaspete, care nu prezintă modificări organoleptice suspecte. Nu putem găti mâncare sănătoasă din ingrediente la limita alterării, indiferent că este vorba de carne pește produse lactate sau legume.
Majoritatea germenilor se multiplică la temperatura ambiantă între 10 și 55 °C așadar evitați să păstrați mâncarea timp îndelungat pe masă sau în cămară. Preparatele gătite trebuie puse rapid la frigider, iar preparatele congelate trebuie gătite ca atare sau puse la dezghețat tot în frigider.
Frigul este cel mai bun agent de conservare când vine vorba de menținerea proprietăților nutriționale, aproape toate alimentele pot fi congelate de la fructe legume ierburi aromatice și pâine, până la carne pește brânză și mâncare gătită. E adevărat, nu putem pune la congelator maioneză, cremă de vanilie, pepene roșii sau salată. Însă pentru restul preparatelor frigul previne risipa și asigură siguranța alimentară!", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
-
-
Cutremur în România. Ce să faci imediat dacă te prinde un cutremur22.08.2025, 14:48
Simți că nu mai ai energie nici pentru lucrurile simple? Poate nu e oboseală, ci depresie
Ministerul Sănătății renunță la restricția pentru pacienți
De ce a murit Ozzy Osbourne. Adevărul pe care puțini îl știau despre el
Spitalele pot organiza caravane medicale mobile decontate de CNAS
Știrile zilei în Sănătate și Farma
Alexandru Rogobete anunţă schimbarea radicală a normelor de personal din spitale: Se va ține cont de complexitatea cazurilor
Ion Iliescu a murit. De ce nu ieșea din casă în ultimii ani
Femeie muşcată de un şacal cu rabie, la Iași. Are afectate mâinile și picioarele
Sănătatea intră în austeritate financiară
Tratament gratuit pentru mii de pacienți fără venituri. Cine poate beneficia până în 2026
Rogobete: 120 de milioane de euro din fonduri europene pentru dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate
Fonduri europene pentru modernizarea și dotarea cabinetelor medicilor de familie
Ce trebuie să știe pensionarii cu handicap despre contribuția la sănătate
Știrile zilei în Sănătate și Farma
Educație pentru sănătate în școli prin conștientizarea rolului vaccinării antigripale: „Este o alegere informată, nu o obligație”
Ambulanțele, coordonare teritorială. Rogobete: Nu se desființează
Alexandru Rogobete anunță primul program-pilot de integrare a asigurărilor private în spitalele publice
Transplant renal pentru doi copii, la Institutul Fundeni. Au primit rinichii de la un alt copil
Barbie cu diabet de tip 1, cu monitor și pompă de insulină
Barbie face istorie lansând prima păpușă cu diabet de tip 1, echipată cu dispozitive reale care ajută la gestionarea bolii.
Știrile zilei în Sănătate și Farma. Val de schimbări în industria medicală
Ce vrea să facă Guvernul cu banii noștri din Pilonul 2 și Pilonul 3. Cum și când vei primi banii din pensia privată?
Știrile zilei în Sănătate și Farma. Europa, penalizată de China!
Război comercial fără precedent! China lovește dur UE: interzice achizițiile de dispozitive medicale de milioane.