Celulele stem recoltate la naștere NU ajută copilul dacă face leucemie. Alina Tănase, EXPLICAȚII: Nici celulele stem dintr-o bancă privată NU AJUTĂ

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
celulele stem - FOTO: Freepick
celulele stem - FOTO: Freepick

Celulele stem recoltate nou-născuților la naștere nu au întrebuințare. Acestea nu pot fi folosite în caz de leucemie

Celulele stem recolatare nou-născuților nu îi ajută pe copii în cazul în care aceștia se îmbolnăvesc de leucemie. În cazul în care un copil se îmbolnăvește de leucemie, pentru tratament nu pot fi folosite propriile sale celule, ci doar celulele altei persoane. 

Celulele stem reprezintă celulele care stau la baza formării tuturor ţesuturilor şi organelor. Acestea sunt prezente în organism, atât în perioada intrauterină cât şi după naştere, şi contribuie la reînnoirea periodică sau la vindecarea ţesuturilor şi organelor după diverse boli/traumatisme.

Prof. univ. dr. Alina Tănase, medic primar hematolog şi directorul medical al Institutului Clinic Fundeni a explicat în exclusivitate pentru DC Medical de ce nu pot fi folosite celulele stem recoltate la naștere în cazul în care copilul se îmbolnăvește de leucemie.

”Singurul tratament standardizat cu celule stem este transplantul de celule stem hematopoietice. Aceasta este singurul tratament standardizat. Apar tot felul de noutăți, apropo de tratamentul cu celule stem și atunci trebuie să spunem că singurul tratament strandardizat cu celule stem este transplantul cu celule stem hematopoietice.

Pentru a face transplant alogen avem nevoie de un donator. Donatorul poate să fie cineva din familie, poate să fie un donator voluntar din registru. În lume, au fost foarte la modă și celulele cu transplant de cordon, adică cu celulele recoltate la naștere.

Aceste celule cu care poți să faci transplant sunt celule dintr-o bancă publică. Sunt celule potrivite cu pacientul bolnav, dar nu sunt ale pacientului bolnav”, a explicat prof. univ. dr. Alina Tănase, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Prof. univ. dr. Alina Tănase - FOTO: Facebook

Vezi și: Care sunt simptomele sevrajului de zahăr. Cum gestionezi renunțarea la dulce

De ce nu pot fi folosite celulele stem din băncile private

Alina Tănase, medic primar hematolog şi directorul medical al Institutului Clinic Fundeni a explicat de ce nu pot fi folosite celulele stem din băncile private pentru tratamentul leucemiei. În plus, în cazul transplantului sunt necesare celule de la alte persoane.

”Celulele stem dintr-o bancă privată, în principal, nu pot ajuta copilul respectiv. În primul rând, sunt puține, în al doilea rând, transplantul cu aceste celule de cordon a scăzut ca număr, aproape sub 2% în tipurile de transplant și se face doar în câteva centre de copii.

Această variantă de transplant cu celule cordonale se face doar cu celule de cordon din băncile publice, nu din băncile private. Celulele recoltate la naștere nu pot ajuta copilul pentru a face transplant cu ele, pentru că sunt celulele proprii ale copilului. Pentru a face transplant avem nevoie de alte celule, ca să aibă efect imunologic împotriva bolii hematologice maligne”, a mai explicat medicul. 

Vezi și: Dietele și riscurile la care te expui. Dr. Cezar: Supraponderabilitatea este un dezechilibru hormonal, nu caloric

Celulele proprii ar putea avea aceleași modificări genetice

Specialiștii arată că celulele proprii recoltate la naștere pot avea aceleași modificări genetice. Astfel, momentan, nu pot fi utilizate celulele stem din băncile private. 

”Este posibil să aibă aceeași modificare genetică (celulele recoltate la naștere – n.r.), pe care să o dezvolte, în timp, copilul. Este posibil, și sunt articole științifice care spun, că aceste celule pot să aibă acea modificare genetică din care să dezvolte aceeași boală.

Transplantul într-o leucemie acută nu se face cu celulele proprii. Întotdeauna, într-o leucemie acută trebuie celule de la altcineva. Celulele de cordon sunt celule autologe. Nici nu pot ajuta pentru că sunt celulele proprii ale pacientului. Deocamdată nu știm la ce se pot folosi (celulele proprii recoltate la naștere – n.r.). Probabil că cercetarea va exploda în ultimii ani și vom putea să le folosim. Deocamdată nu au nicio întrebuințare standard”, a mai precizat prof. univ. dr. Alina Tănase, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: OMS spune că pandemia de Covid 19 rămâne o urgență de sănătate la nivel global

Ajută alte persoane

Potrivit medicilor, celulele stem recoltate la naștere pot fi utilizate în cazul altor persoane și nu persoana de la care au fost recoltate. Un studiu din 2014, publicat în New England Journal of Medicine, arată că, în funcție de originea etnică a pacienților, între 66 și 97% dintre ei își pot găsi un donator compatibil din celulele existente într-o bancă publică sau din măduva osoasă a unui alt adult.

Când apare leucemia

Leucemia apare atunci când măduva osoasă produce prea multe celule albe. Este de obicei un cancer cu creștere lentă, deși există cazuri în care progresează mai repede.

Dacă o persoană are leucemie, globulele albe din sânge nu mor în ciclul normal. În schimb, celulele albe din sânge se înmulțesc rapid, lăsând în cele din urmă mai puțin loc pentru celulele roșii necesare pentru a transporta oxigenul prin corp.

Vezi și: Depresia, mai frecventă la cei cu probleme intestinale. Cele două merg ”mână în mână”

Există două forme de leucemie

Leucemie acută - celulele sangvine anormale sunt celule sangvine imature sau blaști; acestea nu îşi pot exercita funcţiile în mod normal şi se multiplică rapid, astfel că boala se agravează ușor; leucemia acută necesită tratament agresiv rapid.

Leucemia cronică – sunt mai multe tipuri de leucemii cronice: unele produc prea multe celule şi unele duc la producerea a prea puţine celule. Leucemia cronică implică celule sangvine mature, care se multiplică sau se acumulează mai lent şi pot funcţiona normal petru o anumită perioadă de timp; unele forme de leucemii cronice nu produc iniţial simptome şi pot rămâne fără să producă simptome şi nediagnosticate mult timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel