Cheagurile de sânge, mai frecvente la femei. Medic: Pot duce la un atac de cord, accident vascular cerebral și alte afecțiuni

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cheagurile de sânge – FOTO: Pexels@Garon_Piceli
Cheagurile de sânge – FOTO: Pexels@Garon_Piceli

Cheagurile de sânge sunt formate din cauza sindromului antifosfolipidic. Este o afecțiune pentru care nu există remediu.

Cheagurile de sânge pot fi extrem de periculoase, chiar mortale. Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune în care sistemul imunitar creează în mod eronat anticorpi care atacă țesuturile din organism. Medicul Marius Trandafir explică pe pagina sa de Facebook care sunt simptomele acestei afecțiuni.

”Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune în care sistemul imunitar creează în mod eronat anticorpi care atacă țesuturile din organism. Acești anticorpi pot determina formarea cheagurilor de sânge în artere și vene.

Cheaguri de sânge se pot forma în picioare, plămâni și alte organe, cum ar fi rinichii și splina. Cheagurile pot duce la un atac de cord, accident vascular cerebral și alte afecțiuni”, arată medicul.

Vezi și: Holera, ce este și cum se transmite. Epidemie în Mariupol. Dorobăț: Există! Sindrom diareic deosebit de SEVER care a zguduit lumea

Risc pentru gravide                                       

Femeile însărcinate au un risc și mai mare. Cheagurile de sânge pot provoca inclusiv decesul fătului.

”În timpul sarcinii, sindromul antifosfolipidic poate duce, de asemenea, la avort spontan sau nașterea de copii morți. Unii oameni care au sindromul antifosfolipidic nu au semne sau simptome.

Nu există un remediu pentru această afecțiune neobișnuită, dar medicamentele pot reduce riscul apariției cheagurilor de sânge și a avortului spontan”, mai notează medicul.

Vezi și: Semințele de susan, beneficii pentru sănătate. De ce să mănânci câteva semințe pe zi

Simptomele sindromului antifosfolipidic

Semnele și simptomele sindromului antifosfolipidic pot include:

- Cheaguri de sânge în picioare (TVP). Semnele unei TVP includ durere, umflare și roșeață. Aceste cheaguri pot ajunge la plămâni (embolie pulmonară).

- Avorturi repetate sau nașteri de copii morți. Alte complicații ale sarcinii includ tensiunea arterială periculoasă (preeclampsie) și nașterea prematură.

- Accident vascular cerebral. Un accident vascular cerebral poate apărea la o persoană tânără care are sindrom antifosfolipidic, dar nu se cunosc factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

- Atacul ischemic tranzitoriu (AIT). Similar cu un accident vascular cerebral, un AIT durează de obicei doar câteva minute și nu provoacă daune permanente.

- Eczemă. Unii oameni dezvoltă o erupție roșie cu un model dantelat, asemănător plasei, noteză medicul Marius Trandafir.

Vezi și: Aerul condiționat și bolile pe care le declanșează. Ce să faci când e cald, fără să-i dai drumul. Medic: Nu vă autodiagnosticați, nu vă autotratați

Simptome atipice

Simptome neurologice. Dureri de cap cronice, inclusiv migrene, demență și convulsii sunt posibile atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge către anumite părți ale creierului.

Boala cardiovasculară. Sindromul antifosfolipidic poate afecta valvele cardiace.

Număr scăzut de trombocite (trombocitopenie). Această scădere a celulelor sanguine necesare pentru coagulare poate provoca episoade de sângerare, în special la nas și gingii. Sângerarea în piele va apărea ca mici pete roșii, mai noteză medicul pe blogul său.

Femeile mai expuse în fața bolii

Medicul Marius Trandafir mai notează că femeile sunt mai expuse în fața bolii. În plus, lupusul crește riscul de a dezvolta sindromul antifosfolipidic.

Este posibil să existe anticorpi asociați cu sindromul antifosfolipidic fără a dezvolta semne sau simptome. Cu toate acestea, apariția acestor anticorpi crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge, în special dacă:

- Rămâneți însărcinată

- Sunteți imobili pentru o perioadă de timp, cum ar fi odihna la pat sau șederea în timpul unui zbor lung

- Suferiți o operație

- Fumați 

- Luați contraceptive orale sau terapie cu estrogeni pentru menopauză

- Aveți niveluri ridicate de colesterol și trigliceride, mai explică medicul pe blogul său.

Vezi și: Bolile rare, cauzate de modificări genetice. Iliescu: Un ceas molecular al fiecărei generații

Diagnosticarea sindromului antifosfolipidic

Există cazuri în care nu există niciun simptom al acestei afecțiuni.

”Dacă ați avut episoade de cheaguri de sânge sau de pierdere a sarcinii care nu sunt explicate de condițiile de sănătate cunoscute, medicul dumneavoastră poate programa analize de sânge pentru a verifica coagularea și prezența anticorpilor asociați cu sindromul antifosfolipidic.

Pentru a confirma un diagnostic de sindrom antifosfolipidic, anticorpii trebuie să apară în sânge de cel puțin două ori, în teste efectuate la 12 sau mai multe săptămâni.

Puteți avea anticorpi antifosfolipidici și să nu dezvoltați niciodată semne sau simptome. Diagnosticul sindromului antifosfolipidic se pune numai atunci când acești anticorpi provoacă probleme de sănătate”, a mai precizat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel