Chirurgia bariatrică, în plină dezvoltare. Reversul medaliei: un eșec în fața obezității

Steluța Indrei |
Data publicării:

Chirurgia bariatrică cunoaște o dezvoltare fără precedent în ultimii ani peste tot în lume. Acest lucru vine cu avantaje și dezavantaje. Un articol din Sciences et Avenir atrage atenția asupra acestui fenomen ca un eșec în prevenirea obezității. 

Inel gastric, bypass gastric, reducerea stomacului sau gastric sleeve... sunt intervenții din chirurgia bariatrică tot mai cunoscute și solicitate de persoanele care suferă de obezitate. Numărul lor a crescut spectaculos în ultimul timp. În Franța, de exemplu, în 10 ani s-au înmulțit de 10 ori. Numai în 2016 medicii francezi au realizat peste 60.000 de operații bariatrice. În România nu există statistici centralizate, dar clinicile private, unde se realizează în mare parte chirurgia obezității, raportează creșteri ale numărului de operații de la un an la altul.

„Lipsă de rigoare” în chirurgia bariatrică 

Aceste intervenții ar trebui propuse doar în ultimă instanță persoanelor cu obezitate, atenționează un raport al autorităților sanitare din Franța. Inspecția generală a serviciilor sociale (Igas) din Franța susține că o parte dintre aceste intervenții „sunt fără îndoială excesive și indicate incorect”. Ceea ce denotă „o lipsă de rigoare în respectarea indicațiilor”, scrie Sciences et Avenir. Pe de altă parte, „persoane obeze care ar putea beneficia într-adevăr de chirurgia bariatrică nu au acces”, menționează raportul specialiștilor.

Autoritățile semnalează de asemenea „lacune semnificative” în pregătirea pacienților pentru operațiile bariatrice, precum și în urmărirea post-operatorie, jumătate dintre ei nefiind monitorizați suficient”. Or, monitorizarea corectă post-operatorie este o condiție esențială pentru a preveni anumite complicații și riscuri, printre care se numără inclusiv suicidul. 

Din perspectiva acestor constatări îngrijorătoare, experții vorbesc despre „un eșec în prevenirea obezității” și propun reorganizarea chirurgiei bariatrice în cele 37 de centre specializate în acest domeniu din Franța, astfel încât indicațiile pre- și post-operatorii să fie optimizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel