Chirurgia pediatrică neonatală, "un Everest al medicinei". Tzanavaros Ioannis, mesaj pentru toate spitalele din România: Fără aceste operații, ar fi murit în următoarele luni

Chirurgia pediatrica neonatala - Foto: Freepick @rawpixel.com
Chirurgia pediatrica neonatala - Foto: Freepick @rawpixel.com

Prof. Dr. Tzanavaros Ioannis a vorbit despre exemplul pe care spitalul SANADOR l-ar putea da întregii țări în ceea ce privește performanța în medicină, în special în chirugia cardiacă pediatrică.

Nouă copii cu malformații ale inimii au fost operați la Spitalul Clinic Sanador din București de echipa de chirurgie cardiovasculară condusă de Prof. Dr. Victor Costache. Intervențiile chirurgicale au avut loc în perioada 8–12 mai, în cadrul unei misiuni umanitare realizate cu sprijinul unei echipe medicale din Germania.

Intervențiile de la SANADOR s-au desfășurat în cadrul unei misiuni umanitare, prin care o echipă medicală complexă, compusă din chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și asistenți medicali specializați, de la Spitalul Clinic Sanador și din 3 centre de prestigiu din Germania – Hanovra, Stuttgart și Munchen – a asigurat tratamentul necesar pentru malformațiile cardiace congenitale unui grup de 9 copii din România.

"Ne aflăm astăzi la finalul celei de-a treia misiuni umanitare de chirurgie cardiovasculară pediatrică pe care o organizăm la Spitalul Clinic SANADOR. Am lansat programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Sanador deoarece suntem conștienți că acest domeniu este, din păcate, unul deficitar în România și copiii cu malformații cardiace congenitale au nevoie de tratamente performante la ei acasă, pentru a se bucura de o dezvoltare normală și de o viață împlinită. Vă asigur că vom continua programul de salvare a inimilor celor mici și ne dorim să permanentizăm aceste intervenții salvatoare la SANADOR, pentru a le oferi și micuților cu malformații cardiace congenitale tratamente performante și salvatoare de viață", a declarat dr. Doris Andronescu, directorul general al SANADOR.

"Aș putea să vă spun că aveți tot ceea ce este necesar să creați un program care să fie unic în România. Nu există dubii că România are nevoie de centre ca al vostru. Raportat la populație, există între 1000 și 1500 de copii care au nevoie de chirurgie cardiacă pediatrică în fiecare an în România și doar 300-400 de operații anual.

Între 500 - 1500 de copii nu pot fi operați și asta se întâmplă an de an.

Este o nevoie masivă de chirurgie cardiacă pediatrică. Specialiștii și-au sacrificat concediul, sărbătorile și sunt fericiți să fie aici și sunt fericiți să ajute la construirea unui program ca acesta", a declarat prof. Dr. Tzanavaros Ioannis, medic chirurg cardiovascular, Stuttgart, Germania, în conferința SANADOR.

Chirurgia pediatrică neonatală, un fel de Everest pentru medicină

 

"Chirurgia cardiacă pediatrică, în special chirurgia pediatrică neonatală, este un fel de Everest pentru medicină. Trebuie să te pregătești foarte bine, să ai toate echipamentele, să ai pacienți și să accepți că nu totul va merge așa cum te-ai așteptat.

Nu este ceva ce se poate implementa în două săptămâni sau două luni. Este ceva ce trebuie construit zi de zi, lună de lună și aveți în acest spital tot ce vă trebuie pentru a visa că într-o zi veți avea ceea ce aveți nevoie pentru țara asta, pentru România.

Dar trebuie să aveți răbdare și trebuie să aveți un plan. Nouă intervenții chirurgicale sună foarte bine, dar nu sunt o mină de aur", a mai spus Tzanavaros Ioannis.

"Am operat patru copii sub cinci kilograme, ceea ce înseamnă operații cu risc ridicat, operații foarte speciale. Acești patru copii au o șansă reală de a trăi. Fără aceste operații, acești copii ar fi putut muri în următoarele luni"

 

"Am operat patru copii sub cinci kilograme, ceea ce înseamnă operații cu risc ridicat și operații foarte speciale și cred că proprietarii Spitalului SANADOR și-au asumat riscul de a face aceste operații în spitalul lor. Noi îi apreciem foarte mult. Dar, datorită acestui risc, acești patru copii au o șansă reală de a trăi.

Fără aceste operații, acești copii ar fi putut muri în următoarele luni. Așa deci... continuați", a conchis Tzanavaros Ioannis.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel