Chirurgia robotică, tratament al tumorilor. Sarafoleanu: Nu există în România un robot destinat chirurgiei ORL. Investiția este foarte mare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
chirurgia robotica - FOTO: Freepik
chirurgia robotica - FOTO: Freepik

Chirurgia robotică poate fi utilizată pentru operarea tumorilor în sfera ORL. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București a precizat care sunt avantajele.

Chirurgia robotică în domeniul ORL oferă anumite avantaje. În România încă nu există un asemenea echipament medical. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București a oferit explicații legate de avantajele chirurgiei robotice, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

”Avantajele rezidă, în primul rând, din precizia cu care putem obține actul chirugical robotic, apoi din punct de vedere al faptului că având în permanent echipa medicală pregătită se intervine în caz de orice situație de urgență, de complicații. Avem în permanent control asupra actului chirurgical. Rezecțiile sunt în limite funcționale, mai ales în într-o zonă a organelor care asigură comunicarea și anumite funcții sociale, cum este sfera ORL.

Refacerea pacientului și reiserția lui socială este mult mai rapidă. Dacă ne gândim strict la un robot chirurgical într-o secție de ORL, investiția este foarte mare. Dacă vorbim la nivelul unui spital clinic, cu mai multe specialități cu posibilitatea de a face chirurgie robotică în funcție de cazuri, cred că investiția este foarte bună.

Vezi și: Îți smulgi firele de păr din nas? Nu o mai face. Riști boli grave

Dacă la început, paleta de indicații chirurgicale era mai limitată, la tumori maligne ale bazei de limbă și laringelui supraglotic, odată cu extinderea acestor indicații chirurgicale și la tumorile benigne și la cele maligne orofaringiene și laringiene și cu creșterea foarte important a frecvenței acestor afecțiuni, necesitatea introducerii chirurgiei robotice pe scară largă în patologia ORL din România este o chestiune de zile, luni.

Operațiile sunt punctuale și se leagă de existența echipamentelor în anumite servicii chirugicale. Nu există în România un robot destinat chirurgiei ORL. Pe măsură ce va exista convingerea că un număr important de pacienți se va putea adresa acelui serviciu, cred că achiziția unui astfel de robot destinat chirurgiei ORL va fi făcută”, a declarat în exclusivitate la Academia de Sănătate de DC Medical, Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Cât de importantă e tehnologia în sănătate. Baciu: Cum prinzi o pisică? Fiecare să vă gândiți la întrebarea asta

Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi. Impactul tehnologic se vede și în medicină. Cât de importantă este partea tehnologică în domeniul medical a explicat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul Aspen Healthcare Summit 2022.

”Cum reușim să împingem mai în față tehnologia și tot ce poate să aducă tehnologia în viața noastră. Aș pune o întrebare pe care vă rog să v-o adresați fiecare dintre dumneavoastră: cu ce mă ajută pe mine digitalizarea? Putem să ne uităm la acest proces, la această transformare, la această cale pe care o urmăm de a aduce tehnologia în viața noastră din două puncte de vedere. 

Cum împingem tehnologia, digitalizarea, adopția de tehnologie în viața noastră, sau, cea de-a doua variantă este cealaltă. Să îi facem pe oameni să înțeleagă avantajele tehnologiei pentru ei, la nivel individual. Gândiți-vă sincer și concret. Aveți în cap un răspuns foarte clar cu ce mă ajută digitalizarea, la nivel personal. Cum poate să mă ajute digitalizarea”, a precizat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

Citește mai departe AICI

Cancerul la gât, provocat de HPV

Infecțiile cu HPV sunt extrem de periculoase mai ales dacă nu sunt tratate în mod corespunzător. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București a precizat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, cât de importantă este prevenția, mai ales că există și un vaccin în acest sens. 

Infecțiile cu virusul HPV au dat complicații majore în anii 1990. Potrivit medicului, au fost nenumărate cazuri de papilomatoză laringiană, o afecțiune gravă. În plus, în  prezent infecțiile cu virusul HPV sunt în creștere alarmantă și în sfera ORL. Acestea pot cauza diferite tipuri de cancere, inclusiv de gât. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel