Chirurgul Dragoș Muraru: E foarte important ca pacientul să înțeleagă ce i se va întâmpla

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Operație
Operație

Chirurgul Dragoș Muraru de la Spitalul Militar București a povestit, într-un video, cum a decurs o operație în care i s-a extirpat o tumoră unui vârstnic de la azil.

Chirurg, Dragoș Muraru. Medicul Dragos Muraru, unul dintre tinerii chirurgi de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", a efectuat în urmă cu o lună o operație complexă, îndelungată de circa 10 ore, în care a fost extirpat cu ajutorul unei echipe multidisciplinare o tumoră facială la pacient care locuiește la azil.

Dragoș Muraru este medic specialist Chirurgie plastică şi Microchirurgie reconstructivă, doctor în ştiinţe medicale și le-a povestit colegilor de la Biroul de Presă al Spitalului Militar – colonelul Oana Ciobanu și Daniel Iancu – cum a decurs intervenția chirurgicală. Video-ul a fost postat pe Facebook

Chirurg, Dragoș Muraru: celule tumorale în spatele oaselor

"Pacientul e bine", afirmă medicul Dragoș Muraru. A trecut o lună și jumătate de la complexa intervenție. Doctorul își amintește că vârstnicul a venit în baza unei programări și că i-a povestit că suferise în 2012 o operație pentru extragerea unei formațiuni tumorale la nivelul orbitei ochiului stâng.

De vreo doi ani ar fi început să aibă probleme. Formațiunea recidivase. Specialistul povestește că formațiunea ulcerală se mărise și acoperea jumătatea din partea stângă a feței, numai că nu în exterior, ci în interior și a început să distrugă țesuturile.
Intervenția a fost realizată de o echipă multidisciplinară. Chirurgul subliniază că înainte de operație nu se știa dacă în spatele oaselor mai sunt celule tumorale întrucât imagistica nu oferea astfel de date. Însă, în timpul operației s-a confirmat prezența acestora, s-au extirpat, apoi s-a trecut la reconstrucția feței.

Chirurg, Dragoș Muraru: tratamentul

Peste 6 luni va urma o altă operație de chirurgie estetică, însă până atunci medicii vor decide zilele acestea în ce să constea tratamentul întrucât testul a arătat că formațiunea tumorală extrasă are o rată mare de recidivă.

"E clar că excizia chirurgicală nu e suficientă. E nevoie de o terapie adjuvantă", afirmă medicul Dragoș Muraru.

Potrivit acestuia, contează mult ca pacientul să adreseze întrebările pe care le are ca lucrurile să fie clare: "Este foarte important pentru mine ca pacientil să înțeleagă ce urmează să i se întâmple, care sunt riscurile, să știe exact care va fi cursul tratamentului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel