Ciocolata, nocivă pentru rinichi. Manu: Ai voie să mănânci o bucățică de ciocolată, cu o condiție. În anii ‘90 oamenii își pierdeau rinichiul, erau operați de două-trei ori pe aceleași rinichi

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ciocolata - Foto: Freepick
Ciocolata - Foto: Freepick

Ce efect nociv are ciocolata pentru rinichii noștri. Ce trebuie să mănânci imediat după ce ai concumat ciocolată, pentru a nu avea probleme.

Știți că în copilărie ne certau părinții - nu bea apă că vei răci sau nu bea apă dacă ești transpirat.

Ei bine, medicul Rucsandra Manu a demontat acest mit și spune că "un copil transpiră oricum. Pentru că un copil aleargă, un copil trebuie să facă mișcare și el va transpira".

"Și dacă un copil transpiră pierde lichide. Dacă nici nu bea lichide, urina lui va fi și mai concentrată. 

Cele 2 fructe care alcalinizează urina. Manu: Bune pentru pacienții care consumă carne multă. Rol deosebit de important pentru rinichi

Sanador

Mai mult decât atât, trebuie să-i învățăm pe copii de când sunt mici să meargă regulat la toaletă, să urineze.

Să nu stea cu vezica urinară foarte plină, cum o fac adesea pentru că se joacă", a mai spus medicul urolog. 

Ce se întâmplă dacă stai cu vezica plină. "Excesul de ciocolată duce la formare de pietre"

 

"Stând cu vezica urinară plină, favorizează infecțiile urinare și infecțiile urinare favorizează și ele litiază. Deci și copiii de când sunt mici trebuie învățați. Trebuie să consume lichide, să urineze la timp, să mănânce din toate cât un pic. 

Excesul de ciocolată duce și el la formare de pietre. Dar niciodată, eu am tratat foarte mulți copii cu litiază și n-am spus de astăzi înainte nu mai ai voie să mănânci ciocolată.

Ai voie să mănânci o bucățică de ciocolată cu condiția că bei și o un fresh de portocale, că mănânci o banană, că mănânci un măr în fiecare zi și atunci vom avea copii", a declarat dr. Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Testul banal care-ți arată dacă ai pietre la rinichi. Adevărul despre nisipul la rinichi: Dacă stă, rănește și tot rănește și apare tumoarea, cancerul

De la ce vârstă apare litiaza? "În anii ‘90 oamenii își pierdeau rinichiul. Acum rinichiul se reface"

"Să știți că apare litiază și la copii. Eu am tratat prin litotriție extracorporală copii. Cei mai mici copii au avut vârsta de 2 ani și patru luni la care și-am văzut copii de 8 - 10 luni cu litiază, dezvoltată încă din ultimele luni ale vieții intra-uterine decelate la naștere.

Litiaze metabolice prin tulburări metabolice de metal colis destul de grave.

Acestea sunt o parte din litiază. Mai există litiaze la copii care apar în urma unor anomalii ale aparatului urinar: stenoze de ureter, de joncțiune, pielo - ureterală. 

Copiii dezvoltă și infecție urinară. Sunt litiaze secundare infecțiilor urinare, dar sunt și litiaze primitive care apar exact ca la adult, se comportă ca la adult și este bine să le tratăm prin metode minim invazive.

Litiaza urinară este o afecțiune recidivantă și la începutul anilor ‘90, când mi-am început cariera am văzut oameni și chiar și copii operați de două-trei ori pe aceleași rinichi. Oameni care își pierdeau rinichiul în urma acestor recidive și practic le numeam litiaze maligne pentru că duceau la pierderea, pierderea unui organ. 

Acum, prin litotriție extracorporală cu undă de șoc, rinichiul se reface și practic nu sunt semne la distanță", a mai spus medicul chirurg urolog.

Medicul a subliniat că o intervenție la rinichi în perioada copilăriei nu afectează rinichiul adultului.

"Sunt copii, sunt oameni, sunt adulți normali, dintre ei o parte au devenit și mame și vin la control inclusiv cu copiii să se asigure că pe de altă parte copii lor nu au moștenit această afecțiune, litiază având și un caracter ereditar într-o oarecare măsură", a conchis Rucsandra Manu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel