EXCLUSIV Ciupercile, gustoase, dar mortale. Ce ciuperci să mâncăm. Ciuhodaru: Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei
Ciupercile sunt alimente bogate în potasiu şi sărace în sodiu, dar şi surse naturale de beta-glucan. Numai că unele pot fi mortale.
Ciupercile sunt bogate în antioxidantul numit selenium și sunt singurele alimente care conţin vitamina D, iar vitamina B2 din ciuperci este benefică pentru piele deoarece îmbunătăţeşte calitatea ţesutului, iar vitamina B8 întăreşte firul de păr şi îi conferă strălucire. Numai că pot fi mortale.
Intoxicația cu ciuperci
Medicul primar urgențe, conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC Medical la ce trebuie să fim atenți atunci când mâncăm ciuperci. Culese direct din pădure sau cumpărate de colțul străzii, ciupercile pot deveni alimente mortale.
”Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva.
Atenție.Trei dintre pacienții (de 5, 7 şi 9) ani intoxicați au fost din aceeași familie.
Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru.

FOTO: Tudor Ciuhodaru
Vezi și: Tigrul de platan, inofensiv, dar cu înțepătură dureroasă. Care sunt simptomele și cum ne ferim de el
Care sunt simptomele intoxicației cu ciuperci
Sunt o serie de simptome care arată că o persoană a fost intoxicată în urma consumului de ciuperci. Aceste simptome sunt:
”Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree”, a mai explicat medicul.
Copiii pot dezvolta forme severe ale intoxicației cu ciuperci.
”Simptomele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.
Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală. Copii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă.
La acești pacienți aunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal)”, mai explică medicul.
Ce ciuperci să consumăm
Medicul Tudor Ciuhodaru ne recomandă să consumăm doar ciuperci cu aviz fitosanitar din magazine autorizate.
”Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de, cunoscători”. Nu merită riscul decontării în vieţi omenești.
Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.
Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).
Păstrate în frigider.
Întotdeauna preparate”, mai explică Tudor Ciuhodaru.
Vezi și: Infecția cu Chlamydia, cauze și tratament. Poate duce la infertilitate
Ce facem în cazul intoxicației cu ciuperci
- Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.
- Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatment într-un serviciu specializat în toxicologie.
- Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
- Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor, a mai precizat Tudor Ciuhodaru.
Ce trebuie să știți despre ciuperci
Odată cu venirea verii există riscul ca tot mai multe persoane să se intoxice din cauza consumului de ciuperci.
Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă (căldură prelungită).
Lipsa unui minim de măsuri de precauție face că tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică.
”Ciupercuța de trotuar. Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei.
Sunt ciupercile comercializate la colțul străzii, de” marii cunoscători”, nu se știe de unde. Nu vorbesc doar de efectele toxice ale ciupercii în sine. Dacă sunt crescute pe locul în care a trecut un animal, sunt zone infestate cu pesticide.
Există niște riscuri indirecte, nu neapărat să fie ciuperca toxică. Este o boală a sărăciei. Pentru unele familii cu venituri mici, reprezintă o alternativă și sunt riscuri majore. Nu e cazul să ajungeți la terapie intensivă doar pentru faptul că apare un chilipir, dar cu consecințe”, a spus Tudor Ciuhodaru.
Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.,
Cunoscătorii” nu au nicio șansă să, identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciuipecile.
Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacţie la orice ciupercă, mai explică medicul.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
EXCLUSIV Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
EXCLUSIV Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
EXCLUSIV 4 din 5 cazuri de cancer de sân în România sunt depistate în stadii avansate
EXCLUSIV Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
EXCLUSIV Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
EXCLUSIV Semnele de alarmă din sarcină care trebuie să te trimită la medic. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Necesită prezentare imediată
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
EXCLUSIV Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
EXCLUSIV Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
EXCLUSIV Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
Noile terapii pentru cancer care prelungesc viața pacienților. Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică
EXCLUSIV Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
