CNAS, precizări Panobinostatum și Ustekinumab: Nu intră pacienți noi la tratament, deocamdată

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că pacienții care sunt deja sub tratament cu Panobinostatum (oncologie) și Ustekinumab (psoriazis cronic sever) vor primi în continuare medicamentul, dar că de la 1 octombrie nu vor mai putea fi incluși pacienți noi în acest program până când nu va fi negociat un nou contract cost-volum.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că la 30 septembrie expiră contractele cost-volum în urma căruia pacienții români primeau Panobinostatum (oncologie) și Ustekinumab (psoriazis cronic sever). Pentru pacienții care au deja prescrise aceste două medicamente, tratamentul continuă normal, ca și până acum, dar pacienți noi nu vor mai putea fi incluși în program.

Anul acesta nu se mai poate negocia un contract cost-volum

„ANMDM, în calitate de autoritate competență în domeniul evaluării tehnologiilor medicale a emis în anul 2019 decizii de includere necondiționată în Lista pe același indicații pentru care medicamentele Panobinostatum din sublista C secțiunea C2 PNS 3 - Programul național de oncologie și DCI Ustekinumab din sublista C secțiunea C1 cod boală G31F- Psoriazis cronic sever (plăci) au fost incluse condiționat în Listă în baza unor contracte cost-volum.

Raportat la prevederile art 12 alin (1) din OUG nr 77/2011 cu modificările și completările ulterioare și ale Ordinului MS/CNAS nr.735/976/2018 privind modelul de contract, metodologia de negociere, încheiere şi monitorizare a modului de implementare și derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, cu modificările și completările ulterioare, medicamentele Panobinostatum și Ustekinumab nu mai îndeplinesc condițiile legale pentru reluarea în anul 2019 a unui proces de negociere a unui contract de tip cost-volum", arată CNAS.

Pacienții incluși deja în program continuă tratamentul

La dată de 30.09.2019 inclusiv încetează termenul de valabilitate a contractelor cost-volum pentru medicamentele Panobinostatum și Ustekinumab, contracte încheiate în baza Ordinului MS/CNAS nr 3/1/2015 cu modificările și completările ulterioare.

„Începând cu dată de 01.10.2019 și până la aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial al României partea I a Hotărârii de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr 720/2008 prin care se va elimina adnotarea Ω pentru DCI Panobinostatum și DCI Ustekinumab, adnotare specifică medicamentelor incluse condiționat în Lista în baza unor contracte cost volum, în conformitate cu prevederile contractelor anterioare, ale protocoalelor terapeutice specifice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr 1301/500/2008 cu modificările și completările ulterioare și în baza formularelor specifice aprobate prin Ordinul CNAS nr 141/2017 cu modificările și completările ulterioare, transmise și confirmate în PIAS, vor beneficia de tratament cu DCI Panobinostatum sau DCI Ustekinumab (în psoriazis cronic sever) doar pacienții eligibili deja incluși în tratament, pentru care s-a emis de către medicul curant cel puțin o prescripție medicală până la dată de 30.09.2019 inclusiv. Prescripțiile medicale electronice se vor emite în continuare pentru pacienții mai sus menționați ca și prescripții de tip cost –volum, pe o perioada de până la 30 - 31 de zile, conform prevederilor legale în vigoare", arată CNAS.

Nu intra pacienți noi în program

„Începând cu dată de 01.10.2019 și până la aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial al României partea I a Hotărârii de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr 720/2008 prin care se va elimina adnotarea Ω pentru DCI Panobinostatum și DCI Ustekinumab, adnotare specifică medicamentelor incluse condiționat în Listă în baza unor contracte cost-volum, NU se includ pacienți noi în tratament", subliniază CNAS

După aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial al României partea I a Hotărârii de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr 720/2008 prin care se va elimina adnotarea Ω pentru DCI Panobinostatum și DCI Ustekinumab, adnotare specifică medicamentelor incluse condiționat în Lista în baza nor contracte cost volum, „CNAS va aduce la cunoștință tuturor celor interesați, prin publicare pe pagină web proprie, a datei de la care se vor putea include și pacienți noi în tratament cu Panobinostatum sau Ustekinumab (psoriazis cronic sever), care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute în protocoalelor terapeutice specifice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr 1301/500/2008 cu modificările și completările ulterioare", se mai arată în informarea oficială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel