Col dr Gheorghiță: Din 4 ianuarie, circa 20.000 de persoane vor putea fi vaccinate zilnic contra COVID-19

Adisa Codruț |
Data publicării:
Col Dr Valeriu Gheorghiță. Foto: RoVaccinare
Col Dr Valeriu Gheorghiță. Foto: RoVaccinare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col dr Valeriu Gheorghiță, a declarat că de luni, 4 ianuarie, vor deveni operaționale 90% din cele 370 de centre anti-COVID-19 destinate vaccinării personalului medical, așa că se va ajunge la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic. România ar trebui să primească doar de la Pfizer circa 8,5 milioane de doze.

„Trebuie menționat că astăzi avem 13.200 de persoane vaccinate și încă un lucru foarte important, activitatea de vaccinare a fost începută într-un număr relativ mic de centre de vaccinare. Sunt circa 47 de centre de vaccinare care au avut activitate în aceste ultime zile, începând cu primele 10 centre din acele unități medicale de linie 1 și ulterior au intrat în activitate și celelalte centre de vaccinare. Însă de luni, din 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România. Eu cred că numărul va fi mult mai mare și vom reuși să acoperim într-un timp relativ scurt cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie mare parte din personalul medico-social (...) Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie ar trebui să avem cel puțin 20 de mii de persoane vaccinate pe zi", a precizat Valeriu Gheorghiță, sâmbătă seară, la Antena 3.

Din a doua jumătate a lunii ianuarie ar putea începe deja vaccinarea pentru persoanele incluse în etapa a doua din strategia de vaccinare, destinată personalului din căminele rezidențiale din centrele medico-sociale.

„Începând cu prioritizarea persoanelor care sunt în momentul de față internate în căminele de îngrijire și în centrele rezidențiale și medico-sociale. Sunt niște zone extrem de vulnerabile, întrucât sunt prezente persoane vârstnice, persoane cu multe boli cronice și riscul de transmitere de la o persoană la alta este foarte crescut. În România sunt circa 1.880 de centre medico-sociale și rezidențiale, iar numărul persoanelor din aceste centre este estimat la circa 40.000, 30, aproape 40.000 de persoane. Diferența dintre noi și celelalte țări este tocmai aceasta că nu avem un număr foarte mare de persoane instituționalizate, de persoane care sunt în aceste centre medico-sociale. Deci din acest punct de vedere eu cred că într-o perioadă scurtă de timp vom reuși cu echipe mobile de vaccinare să asigurăm vaccinarea acestor persoane”, a arătat col dr Valeriu Gheorghiță.

Din a doua etapă, procesul de vaccinare ar urma să fie accelerat, dar asta va depinde și de cantitatea de doze care vor fi disponibile și de numărul de vaccinuri care va fi aprobat. 

Pfizer, suplimentat la 12 milioane de doze. Moderna - 3,5 milioane de doze

„Trebuie să ținem cont pe de-o parte de disponibilitatea vaccinurilor. Se poate accelera, pentru că în etapa a doua sunt prevăzute circa 900 de centre de vaccinare. Ori aceste 900 de centre de vaccinare sunt special destinate pentru etapa a doua și ulterior bineînțeles pentru etapa a treia, dar mare parte din centrele în momentul de față înființate în unitățile medicale vor rămâne mai departe active și vor deservi personalul cu boli cronice, persoanele vulnerabile în imediat ce urmează etapa a doua. Deci, din acest punct de vedere, ritmul de vaccinare ar trebui să fie unul satisfăcător. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puțin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract”, a arătat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Săptămână aceasta ar urma să fie aprobat al doilea vaccin contra COVID-19, cel produs de compania americană Moderna, iar ulterior probabil și el de la AstraZeneca – Oxford. 

„Numărul de vaccinuri contractate cu Moderna este de circa 3,5 milioane, dar și aici se poate crește și,de asemenea, de la compania BioNTech-Pfizer au fost contractate suplimentar încă 4,2 milioane de doze, deci în total vorbim de peste 12 milioane de doze contractate de la Pfizer și circa 3,5 milione de doze contractate, care revin României, de la compania Moderna, dacă aceasta va primi autorizarea de la Agenția Europeană a Medicamentelor (AEM)”, a precizat dr Valeriu Gheorghiță.

Milioane de români vaccinați, până în iunie

Întrebat dacă este optimist că în luna iunie vom avea 3 milioane de români vaccinați anti-COVID-19, el a răspuns că este convins că numărul va fi mult mai mare.

„Eu sunt optimist din fire, și din acest punct de vedere sunt aproape convins că vom avea cel puțin 3 milioane de persoane vaccinate - eu cred că vom avea mult mai multe -, pentru că calendarul de livrare și de disponibilitate a vaccinului ne permite acest lucru. Dacă vom avea vaccinuri disponibile și de la alte companii care vor primi autorizare, cu siguranță acest ritm de vaccinare va fi mult mai mare”, a mai menționat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col dr Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel