Colangita biliară primitivă, simptomele care ar trebui să te trimită la medic

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Afecțiuni biliare
Afecțiuni biliare

Colangita biliară primitivă este o afecțiune despre care se vorbește puțin. Comunitatea medicală specializată în gastroenterologie și hepatologie trage un semnal de alarmă cu privire la această boală.

Colangita Biliară Primitivă este o afecțiune autoimună cronică, ce distruge căile biliare ale ficatului. Medicația poate încetini deteriorarea ficatului, în special dacă tratamentul este început în fazele incipiente ale bolii.

 „Colangita biliară primitivă – cunoscută timp de decenii ca ciroză biliară primitivă datorită stadiului avansat în care era diagnosticată – este tot mai frecvent diagnosticată în România. În ciuda terapiei specifice de primă linie și recentei aprobări a unui agent terapeutic de a doua linie, colangita biliară primitivă rămâne o boală progresivă la aproximativ o treime dintre pacienți. Pentru acești pacienți este nevoie de agenți terapeutici noi, inovatori, care să controleze progresia bolii și să le crească calitatea vieții”, a declarat Prof. Dr. Liana Gheorghe, de la Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni.

Simptomele specifice 

Într-un comunicat de presă, publicat cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Colangitei Biliare, comunitatea medicală specializată în gastroenterologie și hepatologie le transmite cu ocazia Zilei de Conștientizare a Colangitei Biliare Primitive, prin intermediul doamnei doctor Liana Gheorghe, trasmite o serie de dat depsr afecțiunea despr care se vorbește insuficient.

Diagnosticul precoce al afecțiunii este esențial pentru a înregistra succes în tratamen.

Pentru a diagnostica boala cât mai devreme, este necesară informarea populației despre simptomele care ar trebu să le dea de gândit: unul dintre acestea este pruritului (mâncărimea generalizată a pielii) și icterul, simptome care trebuie să reprezinte un argument imediat de prezentare la specialist.

Testele de diagnostic (fosfataza alcalină si auto-anticorpii anti-mitocondriali) care sunt larg disponibile și accesibile trebuie făcute imediat.

Pacienții trebuie monitorizați în centre specializate pentru răspunsul la tratament și posibila progresie a bolii. De asemenea, pentru acei pacienți care nu răspund la tratamentul convențional este nevoie de tratamente inovatoare, aflate în studii clinice avansate și disponibile în centrele specializate.

Tratamente inovative, necesare

„Cercetări recente aprofundează noi aspecte ale colangitei biliare primitive, ceea ce face ca un număr tot mai mare de pacienți să fie diagnosticați în fazele timpurii ale bolii. Deși există două terapii aprobate la nivel internațional pentru această afecțiune, este mult loc de mai bine, întrucât anumiți pacienți nu ating obiectivele recomandate prin tratamentul actual sau au intoleranță la anumite medicamente. Colangita biliară primitivă poate conduce la afectarea sau distrugerea ficatului, de unde poate rezulta ciroza.

Ziua Internațională de Conștientizare a Colangitei Biliare Primitive este, deasemenea, un eveniment important în domeniul hepatologiei și al cercetării ficatului. Noi programe de cercetare clinică au identificat terapii care ar putea fi eficiente în tratarea CBP, dar și a altor boli cronice de ficat unde există obiective neatinse prin tratamente disponibile.

În prezent, există doar două tratamente farmaceutice care au primit aprobarea FDA (Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente) și a EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) pentru tratarea colangitei biliare primitive. Cercetătorii continuă să depună eforturi pentru descoperirea de noi tratamente eficiente și care să raspundă nevoii de a atinge anumite obiective în tratarea bolii. Mai multe informații despre studiile clinice în derulare pentru Colangita Biliară Primitivă, inclusiv România, puteți găsi la: ClinicalTrials.gov sau pbcstudies.com”, se arată în comunicatul remis presei.

Ziua Internațională de conștintizare a colangitei biliare primitive este marcată pe 8 septembrie, în fiecare an.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel