Colecistul, care e cauza și când se scoate. "Pietrele mici pe colecist, mai periculoase decât pietroaiele"

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Colecistul - Foto: Freepick
Colecistul - Foto: Freepick

Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generala in Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre bolile hepatice, afecțiunile pancreasului și colecist.

Dr. Dragoș Romanescu este Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generala in Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, de la Spitalul Clinic SANADOR. 

"Sunt afecțiuni ale pancreasului care au cauza într-o mică pietricică din colecist. Un coleg de-al dumneavoastră spunea că sunt mai periculoase pietricelele mici din colecist, decât pietroaiele", a spus jurnalistul Val Vâlcu. 

"Da, în pancreatita acută, că despre ea e vorba, una dintre cauzele principale, pe lângă alcool, este litiaza colecisto-coledociană, adică pietrele care pleacă din colecist, pe calea biliară și de inclavează undeva unde există o intersecție între calea biliară și calea pancreatică.

Se intervine minim invaziv, se intervine endoscopic, se taie un sfincter și se scot pietricelele, urmând ca la o zi sau două să se intervină și să se scoată rezervorul, adică colecistul", a declarat Dragoș Romanescu, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Ficatul gras, boala "la modă" din cauza DIETEI. Dragoș Romanescu, despre tratament: Un ficat gras, cirotic, se regenerează GREU

Premieră la SANADOR. Transplantul hepatic, recoltat laparoscopic

 

"Tendința este spre chirurgia minim-invazivă. Am văzut că ați avut, în premieră, o recoltare pentru transplantul hepatic pe care l-ați recoltat laparoscopic", a completat Val Vâlcu. 

"Rezecțiile hepatice pentru tumorile benigne se fac preponderent non-invaziv, laparoscopic sau robotic, dar și cancerul hepatic, atunci când este de dimensiuni mai mici și este situat în segmentele anterioare, ușor abordabile laparoscopic sau robotic se fac minim invaziv. Am reușit, ca premieră, și recoltarea lobului drept hepatic, astistat laparoscopic, adică aproape toate transsecțiunea parenchimului hepatic s-a făcut laparoscopic, cu un sistem de augumentare 3D, în care vasele de sânge se văd foarte bine, tranșa hepatică este foarte curată, se pierde mai puțin sânge, nu există tulburări de perfuzie, pentru că vezi foarte exact fiecare vas de sânge și îl clipezi separat.

Pentru donator, a înseamnat o recuperare foarte rapidă, o incizie foarte mică prin care s-a scos lobul drept și donatoarea a plecat acasă după 5 zile", a mai spus medicul Dragoș Romanescu.

Transplant hepatic, când se face, ce presupune și cât trăiește pacientul. Romanescu: În 3 - 6 luni ficatul se regenerează complet. Donatorul și primitorul vor fi ca noi

Sistemul medical privat din România, de la operații minore la transplant hepatic, vârful chirurgiei

 

"Sistemul medical privat din România a pornit de la operații minore, corecții estetice, un colecist, iar acum, iată, în clinicile de vârf, așa cum este Spitalul SANADOR, se face transplant hepatic, vârful chirurgiei în orice țară din lume. Transplantul în România, unde lucrurile merg destul de greu în această zonă, chiar este un eveniment atunci când se mai deschide un centru de transplant", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Așa este. Dacă sistemul privat a fost creat inițial în ideea unor operații mai mici ca amploare, așa numitele One Day Surgery și unde ponderea acestora era destul de mare, iată că s-a ajuns ușor, ușor, la operații foarte complexe, culminând cu operația de transplant hepatic. Unde ne situăm cu chirurgia hepatică? Aș vrea să spun că ea s-a desprins din chirurgia generală și tinde să devină o specialitate în sine, atât datorită incidenței crescute a bolilor hepatice, cât și a diversității mijloacelor terapeutice. Chirurgia hepatică este una dintre componentele tratamentului în bolile hepatice.

Chirurgul hepatic are nevoie de alți specialiști ale celorlalte componente, vorbim de hepatologi, gastroenterologi, radiologi, imagiști și chiar oncologi dedicați acestui segment. Fiecare dintre aceștia aducându-și aportul și fiind la curent cu ghidurile terapeutice. De aceea, un pacient cu o boală hepatică trebuie referit unui centru care să adune toți acești specialiști, așa numitele centre de excelență în boli hepatice și după modelul țărilor din Vest, care au astfel de centre și care au raportat vindecări sau stabilizări ale bolii, dacă vorbim de bolile hepatice maligne, supraviețuiri în timp mai bune, am creat și noi, la SANADOR, acest centru integrat de excelență în boli hepatice.

Avantajul este întotdeauna al pacientului, pentru că nu mai merge dintr-un spital în altul, este diagnosticat și tratat într-un timp foarte, foarte scurt, urmărirea este mai bună și orice se întâmplă în statusul pacientului este imediat comunicat", a spus medicul Dragoș Romanescu, pentru DC Medical și DC News.

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel