Colegiul Medicilor, mesaj de Ziua Mondială a Sănătății. Poluarea aerului și efectele asupra sănătății: Trebuie să facem ceva

Anisia Nica |
Data publicării:
colegiul medicilor FOTO: Unsplash @johannes plenio
colegiul medicilor FOTO: Unsplash @johannes plenio

Ziua de 7 aprilie este dedicată sănătății. În acest context, Colegiului Medicilor din Municipiul București a transmis un comunicat de presă.

"Poluarea aerului este o cauză majoră de îmbolnăvire la nivel populațional și reprezintă cel mai mare risc pentru sănătatea mediului.


Una din principalele probleme în ceea ce privește poluarea o reprezintă calitatea aerului, care a scăzut considerabil în ultimii ani, în special în zonele urbane.


Poluarea aerului poate avea efecte negative asupra întregului organism. În funcție de tipul de poluant impactul asupra organismului este diferit. Creșterea PM (particule de materie) 2.5 sau PM 10 favorizează creșterea cazurilor de astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă, cancer pulmonar, acccident vascular cerebral, pneumonii repetate și nu în ultimul rând afectarea reproducerii. Creșterea cantității de dioxid de sulf (SO2) poate cauza, potrivit specialiștilor, dureri de cap, anxietate, reacții alergice, tulburări de respirație, boli cardiovasculare. Creșterea cioxidului de azot (NO2) poate afecta funcția hepatică, funcția splinei, cu impact asupra imunității prin toxicitate directă asupra sângelui.

Sănătatea mediului înconjurător este adusă în atenție, în 2022, de către Organizația Mondială a Sănătații la nivel global, prin marcarea Zilei Mondiale a Sănătății, care are ca temă în acest an „Planeta noastră, sănătatea noastră”.


La fel ca multe alte capitale europene, potrivit datelor disponibile, Bucureștiul este unul dintre orașele cu un grad ridicat de poluare.


Bucureștiul se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește calitatea aerului. Dacă vorbim de dioxidului de azot (NO2) este orașul cu cea mai mare concentrație de NO2 înregistrată, comparativ cu alte capitale Europene și ocupă locul trei pe lista orașelor cu cea mai mare concentrație de PM10.

„Poluarea reprezintă o adevărată amenințare la sănătatea noastră, a tuturor. Și în București, la fel ca în alte orașe mari, se înregistrează un grad ridicat de poluare, care are implicații directe asupra stării de sănătate a tuturor: medici și personal medical, pacienți, populație în general. 

Calitatea aerului pe care îl respirăm este extrem de importantă pentru sănătate. Pentru a ne păstra o stare de sănătate optimă, avem nevoie, pe lângă un stil de viață sănătos și de aer curat. Cu toții trebuie să ne îndreptăm atenția spre diminuarea impactului pe care poluarea îl are asupra mediului și, implicit, asupra sănătății noastre. Avem nevoie de acțiuni concrete, prin care să protejăm mediul și să reducem nivelul de poluare, mai ales în zona marilor aglomerări urbane, cum este și Bucureștiul. În acest fel, ne protejăm sănătatea, ne protejăm pe noi și oferim generațiilor viitoare șansa la o viață mai sănătoasă, pentru că rezultatele unor astfel de acțiuni sunt vizibile pe termen lung”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.


Plecând de la tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătății, „Planeta noastră, sănătatea noastră”, reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București, precizează că sănătatea reprezintă un domeniu prioritar ce privește și trebuie să privească întreaga societate.

Mesajul Colegiului Medicilor din Municipiul București cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății 2022 este: Oraș Sănătos pentru o Populație Sănătoasă!", sfârsit de comunicat.

Vezi și: Plasticul: ce probleme de sănătatea cauzează. COPIII și animalele, cei mai afectați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1