Conceptul de watch and wait în cancerul rectal. Când pacientul se vindecă de cancer fără operație. EXPLICAȚII

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Cancerul
Cancerul

Sunt pacienți care pot scăpa de cancerul rectal prin abordarea watch and wait, care evită operația mutilantă, au explicat prof dr Cristian Gheorghe, reputat gastroenterolog, și prof dr Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate și reputat chirurg. 

În cadrul unei emisiuni dedicată coloproctologiei, realizatorul Academiei de Sănătate, prof dr Irinel Popescu, a explicat ce înseamnă tratamentul fără operație al pacientului cu cancer rectal - conceptul watch and wait (supraveghează și așteaptă). Autoarea conceptului este o doctoriță din Brazilia, Dr Angelita Habr-Gama, care este profesor de chirurgie la Școala de medicină de la Universitatea din Sao Paulo și chirurg coloproctolog la Spitalul Alemao Oswaldo Cruz din Sao Paulo, Brazilia.

„Vorbim de conceptul de watch and wait. Este vorba de acele cazuri la care se obține un răspuns complet la radiochimioterapie și la care tumora primară nu se mai regăsește. Și în acest cazuri - faimoasa doctoriță braziliancă Dr Angelita Habr-Gama care a introdus conceptul (în 2004, n.r.) - se spune că poți să aștepți, nu mai trebuie să operezi pacientul, față de ceea ce știam noi clasic să pacientul trebuie operat. Având în vedere că de multe ori cancerul de rect implică o intervenție mutilantă, acest concept pe de-o parte este atractiv pentru bolnavi, evită o operație, evită în mod cert anusul contra naturii, cu anumite riscuri. Aceste riscuri sunt greu de cuantificat. Până a urmă, totuși, atitudinea s-a impus, deci s-a dovedit că uneori poți să aștepți și că într-adevăr răspunsul complet la radiochimioterapie rămâne valabil în timp, durează în timp și bolnavul nu mai are nevoie de alt tratament. Asta spre știința celor care se pot confrunta cu asemenea situații”, a explicat prof dr Irinel Popescu, EXCLUSIV la emisiunea Academia de Sănătate. 

Cum sunt selectați pacienții care pot fi tratați astfel

Invitatul său, prof dr Cristian Gheorghe, reputat gastroenterolog și endoscopist, de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni și profesor la UMF Carol Davila București, a arătat și cum sunt selectați pacienții care pot beneficia de pe urma acestui concept. 

„Totul pleacă și de la o evaluare corespunzătoare a pacienților cu rezonanță magnetică, completată cu endoscopie rectală eventual, cu stadializarea foarte bună a cancerului în peretele rectal și în afara peretelui. Așa cum știm, în funcție de acest stadiu, pacientul are o evoluție mai bună sau mai puțin bună în ani. Și aici intervine, iarăși, rolul echipei multidisciplinare, a radiologului dedicat pentru această patologie, a explorării standardizate și și a intervenției, dacă vreți, standardizate. Pentru că iradierea după aceea este de un anumit tip, se supune anumitor reguli, nu este ca un cancer pe care îl iradiezi, în tratezi cu citostatic și urmează să-l operezi. Totul este puțin altfel. Conceptul este interesant și cred că vor beneficia destul de mulți pacienți de această abordare”, a spus prof dr Cristian Gheorghe. 

Ce tehnici noi de abordare în cancerului colorectal sunt disponibile pacienților, aflați în VIDEO: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel