Condimentele care îți îmbunătățesc mintea: unele sunt frecvent utilizate în bucătărie

Angela Sabău |
Data publicării:
Roinița este benefică în sănptatea mintală
Roinița este benefică în sănptatea mintală

Anumite plante și condimente ne pot îmbunătăți sănătatea creierului. Partea bună este că le putem găsi chiar în cămara noastră.

Iată o serie de plante și condimentele care fac bine creierului

Salvie

Un condiment cunoscut pentru mirosul său înțepător, salvia ar putea să îmbunătățească capacitatea de cunoaștere și să ajute în tratamentul bolii Alzheimer. De fapt, o revizuire a unei cercetări sugerează că salvia conține compuși care pot fi benefici pentru funcția cognitivă și neurologică

Încercați să adăugați salvie la dovleac de nucă, pui prăjit, curcan, sos de roșii sau într-o supă de fasole albă. Salvie poate fi consumată și sub formă de ceai.

Curcumă

Curcuma este un condiment folosit mult timp în Ayurveda. Conține un compus numit curcumină, care are efecte antioxidante și antiinflamatorii (doi factori care pot beneficia sănătatea creierului și sănătatea generală).

Potrivit unei revizuiri, cercetările preliminare sugerează că turmericul poate spori sănătatea creierului și poate preveni boala Alzheimer prin eliminarea creierului de beta-amiloid (un fragment de proteină). Se știe că acumularea de beta-amiloid formează plăci cerebrale legate de Alzheimer. În plus, curcuma poate proteja sănătatea creierului prin inhibarea descompunerii celulelor nervoase din creier

Curcuma este un ingredient cheie în pudra de curry, care include, de obicei, condimente precum coriandru și chimen. Pentru a crește aportul de curcumă, încercați să adăugați pudră de curry sau curcumă la cartofi prăjiți, supe și preparate din legume. Includeți câteva linii de piper negru pentru a spori absorbția turmericului.

Ginkgo biloba

Folosit de mult ca tratament pentru demență, ginkgo biloba este un remediu frecvent luat în medicina tradițională chineză (TCM) și bine cunoscut pentru beneficiile sale. Se crede că ginkgo biloba ar putea ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, parțial stimulând circulația și promovând fluxul de sânge către creier.

Deși cercetările privind ginkgo biloba au dat rezultate mixte, există unele dovezi că această plantă ar putea spori funcția cognitivă la persoanele cu boala Alzheimer sau cu insuficiență cognitivă ușoară.

Mai mult, o revizuire a cercetării publicată în Journal of Alzheimer's Disease sugerează că un extract de ginkgo biloba numit EGb761 poate fi util în special în încetinirea declinului cognitiv în rândul pacienților care se confruntă cu simptome neuropsihiatrice, pe lângă deficiențe cognitive și demență.

O caracteristică esențială a bolii Alzheimer și a demenței, simptomele neuropsihiatrice includ depresia și alte tulburări non-cognitive.

Ashwagandha

O altă plantă ayurvedică, ashwagandha, s-a descoperit că inhibă formarea plăcilor beta-amiloide în cercetările preliminare, potrivit unui studiu de revizuire publicat în 2010.5

Mai mult, revizuirea spune că studiile preliminare au indicat că ashwagandha poate aduce beneficii creierului prin reducerea stresului oxidativ (un factor care poate contribui la dezvoltarea și progresia bolii Alzheimer).

Ginseng

Una dintre cele mai populare plante din medicina pe bază de plante, ginsengul conține substanțe chimice antiinflamatoare numite ginsenozide. Potrivit unui studiu, oamenii de știință au observat că ginsenozidele pot ajuta la reducerea nivelului de beta-amiloid din creier în studiile preliminare de laborator.

Gotu Kola

În sistemele de medicină alternativă, cum ar fi Ayurveda și TCM, Gotu kola a fost folosit de mult timp pentru a îmbunătăți claritatea mentală. Rezultatele cercetărilor pe animale sugerează că această plantă ar putea ajuta creierul prin combaterea stresului oxidativ.

Într-un studiu preliminar publicat în Clinical and Experimental Pharmacology & Physiology în 2003, de exemplu, testele pe șobolani au demonstrat că gotu kola poate inhiba stresul oxidativ asociat Alzheimer și îmbunătăți funcția cognitivă.

Roinița

O plantă adesea luată sub formă de ceai și utilizată frecvent pentru a ușura anxietatea și insomnia, roinița poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive.

Pentru un studiu publicat în Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie și Psihiatrie din 2003, 42 de pacienți cu boală Alzheimer ușoară până la moderată au luat fie un placebo, fie extract de roiniță timp de patru luni. La sfârșitul studiului, cei cărora li s-a administrat roiniță au prezentat o îmbunătățire semnificativ mai mare a funcției cognitive (comparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo) .

Atenție, pot apărea reacții adverse

Deși anumite ierburi și condimente pot avea efecte benefice asupra creierului, nu ar trebui utilizat niciun remediu natural ca înlocuitor pentru îngrijirea standard în tratamentul unei afecțiuni care afectează sănătatea creierului.

Este important să rețineți că, deși adăugarea de ierburi și condimente în cantitățile mici utilizate la gătit poate fi sănătoasă și benefică, utilizarea lor în cantități mai mari nu ar trebui considerată mai bună. A lua ierburi și condimente într-o formă mai concentrată, așa cum se găsește în suplimente, prezintă un risc mai mare de efecte secundare adverse.

Au fost raportate convulsii la copiii care luau suplimente de salvie; cheilita la adulți. Formele concentrate (suplimentare) de curcumă, ginseng și ginkgo au un efect de subțiere a sângelui, crescând astfel riscul de sângerare, în special la persoanele care iau alte anticoagulante.

Ginsengul poate provoca modificări ale tensiunii arteriale (mai mari sau mai mici), interacționează cu multe medicamente și poate provoca o reacție alergică severă sau leziuni hepatice în cazuri rare. Gotu Kola a fost legat de afectarea ficatului în cazuri rare.

Nu există o reglementare FDA privind conținutul și puritatea suplimentelor. Un studiu a constatat că peste 20% din suplimentele ayuvedice au fost contaminate de metale grele, cum ar fi plumbul, mercurul sau arsenicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel