Contraceptivele și impactul asupra performanței sportive. Care sunt explicațiile cercetătorilor

Sonia Baciu |
Data publicării:
Contraceptivele si impactul asupra performantei sportive. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
Contraceptivele si impactul asupra performantei sportive. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska

Pilulele contraceptive au un impact neașteptat asupra performanței sportive, arată un studiu.

Pilulele contraceptive pot avea un impact surpinzător asupra rezultatelor pe care femeile le așteaptă din sala de fitness, notează site-ul EatThis, potrivit unui studiu. 

Astfel, potrivit unui studiu comparat privind creșterea masei musculate a femeilor care foloseau pilule contraceptive și a celor care nu foloseau a reieșit că primele au dezvoltat cu 40% mai puțină masă musculară față de cele din urmă.

În perioada consemnată, de trei ori pe săptămână, participantele au efectuat exerciții cu greutăți, la 75% din forța lor maximă. Cercetătorii au constatat că femeile care luau anticoncepționale aveau niveluri mai scăzute de hormoni anabolici (DHEA, DHEAS și IGF-1), dar niveluri mai ridicate de hormoni cortizol (în repaus și după antrenamente).

Hormonii diferiți pot avea efecte diferite asupra corpului și mușchilor unei femei

Mușchii pot fi influențați direct și indirect de o varietate de hormoni din corpul unei femei. În timp ce hormonul de creștere și testosteronul tind în principal să favorizeze creșterea masei musculare și a forței, ”alți hormoni precum cortizolul, adrenalina și noradrenalina ajută la creșterea disponibilității glucozei (care servește ca sursă majoră de energie și performanță)”, explică Dr. Jagdish Khubchandani, citat de EatThis. 
”Menstruația, contracepția orală, stilul nostru de viață, starea fizică și mentală și mediul înconjurător sunt factori care au legătură cu acești hormoni”, mai spune cercetătorul.

Cu toate acestea, unele efecte secundare naturale ale experienței menstruale fără contraceptive orale - crampe, migrene/dureri de cap și sindromul premenstrual sever - pot fi, de asemenea, un obstacol în performanța sportivă și în creșterea musculară din cauza energiei scăzute și a oboselii, adaugă el.

Hormonii care ajută musculatura, DHEA și DHEAS, sunt scăzuți în mod natural de contracepția orală, potrivit ginecologului Kimberly Langdon. Astfel că pentru obținerea unei mase musculare aceștia sunt hormoni esențiali. Deși, multe formule contraceptive orale scad hormonii DHEA/DHEAS și androgenii femeilor, ”datorită tipului lor de progestativ”, sau capacității pilulei de a preveni sarcina, mai explică Langdon.

Ce alte opțiuni de contracepție mai sunt

De altfel, Langdon susține că o suplimentare cu steroizi nu este soluția viabilă pentru creșterea musculaturii, mai mult decât atât, aceștia pot reduce din efectul anticoncepționalelor.

În cazul în care o femeie își dorește cu mai multă ardoare să aibă o masă musculară dezvoltată, poate lua legătura cu medicul ginecolog pentru recomandarea unei alte variante de contracepție: dispozitivul intrauterin sau un alt tip ce contraceptiv care să prevină atât o sarcină medorită, cât și efectele secundare ale ciclului menstrual. 

Vezi și: Prima pilulă CONTRACEPTIVĂ pentru bărbați. Are o eficiență RIDICATĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel