Copii, afectați de război. Ce le spunem, cum le răspundem la TOATE întrebările. Cum se termină și De Ce se întâmplă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Copii afectati de razboi Foto: Pexels
Copii afectati de razboi Foto: Pexels

Copiii sunt cei mai afectați de informațiile și imaginile despre războiul Rusia - Ucraina. Cum vorbim cu ei despre război și cum le răspundem la întrebări.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a afectat pe toată lumea și a stârnit reacții la nivel mondial. Nu doar adulții sunt afectați de acest atac, dar și copiii, pentru care Războiul reprezenta doar o poveste de la lecția de istorie. 

Cine se aștepta ca după doi ani de pandemie, când toată lumea abia așteaptă să-și recapete libertatea, o nouă amenințare să lovească pe neașteptate. 

Dana Rogoz se numără printre părinții care s-au lovit de întrebările copiilor despre război și despre ce se va întâmpla cu Ucraina, motiv pentru care, vă prezentăm câteva sfaturi despre cum trebuie să vorbim cu cei mici despre război. 

Nu expuneți copiii la acțiunile desfășurate între Rusia și Ucraina!

 

"Copiii sub 7 ani reacționează cu frică și nesiguranță în fața sunetelor sau imaginilor cu persoane accidentate sau rănite. Din acest motiv este important să nu expunem copiii din această categorie de vârstă nici unei emisiuni sau nici unui reportaj real, nefiltrat, care să prezinte scene de război, deoarece ei preiau cu toată ființa aceste întâmplări îngrozitoare. Ei ajung să își facă griji că, ceea ce văd acolo, se poate întâmpla și în viața lor. Din acest motiv, ei au nevoie, cu precădere, să li se transmită un sentiment de siguranță.

Știrile despre război și teroare trezesc la copiii între 8 și 12 ani mai ales sentimente de neputință și vulnerabilitate. Este important ca ei să reușească să exprime aceste sentimente. Nu încercați să le reprimați această nevoie, de exemplu prin schimbarea canalului atunci când apar știri brutale. Cu ei e nevoie să prelucrați aceste teme într-un mod deschis și adecvat vârstei. Și la această grupă de vârstă pot ajuta cărțile cu imagini, filmele pentru copii sau piesele de teatru care abordează aceste teme sau sentimente.

Mulți copii empatizează cu persoanele pe care le văd la televizor sau în cărți și își arată îngrijorarea față de cei care suferă de pe urma acestor întâmplări îngrozitoare. E important ca ei să știe că și tu gândești la fel ca ei și să îi asiguri încă o dată în plus de iubirea ta și de faptul că, atât tu, cât și cei responsabili, faceți tot posibilul ca ei să fie în siguranță.

Pe de altă parte, adolescenții citesc deja, de multe ori, ei înșiși știrile, în special pe internet sau le distribuie prin canalele de socializare. Ei simt nevoia să cerceteze, să discute și de multe ori chiar să se implice. Este necesar să li se ofere timpul și spațiul necesar pentru a face acest lucru.

Discuțiile cu ei pe teme sociopolitice sunt importante, atât la școală cât și în cadrul familiei. Bunicii și străbunicii pot ajuta aici cu povești personale despre urmările războiului. De asemenea, la aceste vârste ei au deja acces la mult mai multe cărți care abordează tema războiului, atât cărți de ficțiune cât și nonliterare.

Ce și cum le spunem copiilor despre război

 

Fiecare copil este diferit în dezvoltarea lui și fiecare relație între părinte și copil este diferită. Cum am putea însă să le vorbim copiilor despre război și ce am putea să le spunem? Mai jos găsești câteva idei și informații prezentate într-un limbaj cât mai simplu, adecvat copiilor. Fiecare părinte poate prelua de aici ce consideră adecvat sau potrivit pentru copil.

De ce există războaie

Războaiele există de mii de ani pe acest pământ, fie că au fost grupuri de oameni sau întregi țări care au luptat între ele. Chiar și astăzi există grupuri de oameni care nu se pot înțelege între ele, din diverse motive. Uneori ele aleg să își rezolve aceste neînțelegeri printr-un război în loc să o facă prin discuții și acceptare.

Uneori există războaie între țări, alteori între două sau mai multe grupuri din aceeași țară. Unele grupuri pot să lupte chiar împotriva propriilor conducători, pentru că simt că nu sunt liberi sau nu sunt tratați corect.

Țările care își trimit soldații să lupte împotriva altor țări își doresc, de cele mai multe ori, să devină mai puternici în acele țări, să cucerească noi teritorii sau să ajungă la resursele naturale ale acelor țări, ca de exemplu la petrol.

Ce se întâmplă pe perioada unui război

În timpul unui război luptă soldații unei țări sau a unui grup între ei. Însă, pentru că majoritatea luptelor au loc acolo unde locuiesc oameni, cel mai mult suferă oamenii din acele locuri. Copiii nu mai pot merge la școală și trebuie să se adăpostească pentru a nu fi răniți. De multe ori ajung să nu mai aibă de mâncare și să își piardă locuințele.
În timpul războiului mor oameni. Case, blocuri, străzi și uneori chiar orașe întregi sunt distruse. Cele mai mari două războaie au fost în secolul trecut. La aceste războaie au participat mai multe țări și oameni decât oricând până atunci. Și au și murit mai mulți oameni decât în oricare alt război de până atunci.

Cum se termină un război

 

Cu toții știm că, atunci când te cerți sau nu te înțelegi în legătură cu ceva, violența nu este niciodată soluția. La concluzia asta ajung, mai devreme sau mai târziu, și cei care duc războaie. Atunci luptele se opresc și țările fac pace și promit să nu se mai lupte între ele.

Războiul este ceva îngrozitor, care are urmări asupra oamenilor, mediului înconjurător, a politicii și economiei țărilor implicate. De multe ori durează mult timp până ce o țară reușește să își revină după un război.

Pentru că oamenii au suferit foarte mult după cele două mari războaie, conducătorii celor mai multe țări de pe pământ au decis, ca pe viitor, să protejeze oamenii în fața războiului. Astfel a fost încheiată așa numita Convenție de la Geneva. În cadrul acestei convenții a fost stabilit și ce fel de arme au voie să folosească țările atunci când decid să pornească un război, astfel încât să fie protejați cât mai mulți oameni. Din păcate nu toate țările respectă această înțelegere. Cu toate acestea multe țări se străduiesc și fac toate eforturile pentru păstrarea păcii pe întreg globul", potrivit treidedoi.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel