Coronavirus: călătorii de pe un vas de croazieră debarcă în Japonia

Adisa Codruț |
Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Pasagerii de pe vasul de croazieră aflat în Japonia au început miercuri să coboare de pe nava pe care au fost depistate peste 540 de cazuri cu noul coronavirus.

Coronavirus, vas. Pasagerii de pe vasul de croazieră Diamond Princess aflat în Japonia au început miercuri să coboare de pe nava pe care au fost depistate peste 540 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus care a ucis peste 2.000 de persoane în China. Aproximativ 500 de pasageri care nu prezentau simptome, ale căror teste au avut rezultate negative şi care nu au intrat în contact cu persoanele purtătoare ale virusului urmau să debarce miercuri, după 14 zile de carantină în Japonia, potrivit Ministerul Sănătăţii din Japonia. ''Sunt uşurat (...). Vreau să mă odihnesc'', a declarat jurnaliştilor un japonez în vârstă de 77 de ani care a adăugat că va utiliza cu transportul public. Întrebat despre viaţa la bord, acesta a declarat simplu: ''A fost confortabil (...) Sunt bine".

Un număr mare de autobuze din Yokohama şi peste zece taxiuri aşteptau să-i transporte pe pasagerii vasului de croazieră către destinaţiile lor, mulţi dintre ei încărcaţi cu bagaje. Unii s-au întors spre nava uriaşă pentru a face cu mâna spre cei rămaşi la bord, care au răspuns cu gesturi largi de la balcoane. De la începutul lunii februarie, numărul persoanelor infectate a crescut pe vasul de croazieră, aflat în portul din Yokohama, în apropiere de Tokyo, acesta devenind cel mai important focar de virus din afara Chinei. Cel puţin 542 de persoane aflate la bord au fost contaminate cu noul coronavirus, potrivit celui mai recent bilanţ, publicat miercuri, potrivit Agerpres.

În China, unde a debutat epidemia, numărul morţilor depăşeşte 2.000, cu peste 74.000 de persoane infectate. 3.711 persoane din 56 de ţări, care s-au aflat iniţial la bordul Diamond Princess, au trăit pe pielea lor transformarea unei croaziere de vis în Asia într-un coşmar, prinşi între teama de a contracta o pneumonie virală letală şi plictiseala nesfârşită determinată de izolarea în cabine, unele din acestea fără ferestre, şi cu doar o scurtă plimbare pe punte. ''Toată recunoştinţa noastră faţă de echipaj şi căpitan pentru atenţia lor incredibilă (...) în timpul acestei crize epice (...). Aşteptăm cu nerăbdare să ne revedem din nou la bord într-o zi'', a scris pe Tweeter Yardley Wong, izolată împreună cu fiul ei în vârstă de şase ani.

Persoanele fără simptome şi ale căror teste au avut rezultate negative au primit un certificat oficial care atestă că nu există ''niciun risc de infecţie cu noul coronavirus şi că persoana nu prezintă simptome la momentul inspecţiei''. Pasagerul britanic David Abel, devenit un fel de celebritate datorită mesajelor sale video vesele de la începutul carantinei, a rezumat starea de spirit de la bord: ''Nu se ştie cine este este cel mai tare şi cine începe să fie afectat mental", a spus el marţi. Ulterior a anunţat că testul soţiei sale, Sally, a fost pozitiv. În afara provinciei centrale chineze Hubei, ''această epidemie afectează o proporţie foarte mică din populaţie'', a declarat luni doctor Michael Ryan, directorul departamentului de urgenţe sanitare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

China a anunţat miercuri 1.749 de noi infecţii, cel mai mic număr de cazuri zilnice suplimentare din această lună. Aproximativ 900 de cazuri au fost raportate în alte zone ale lumii, cu cinci decese în Franţa, Japonia, Filipine, Taiwan şi Hong Kong. Din cele 12 cazuri confirmate cu noul coronavirus în Franţa, doar patru persoane mai erau spitalizate marţi. Cu toate acestea, un al treilea caz pozitiv a fost diagnosticat în rândul celor patru cetăţeni francezi aflaţi la bordul vasului de croazieră. Ceilalţi trei pasageri francezi, dintre care unul de 80 de ani, sunt spitalizaţi în Japonia. Zeci de cazuri noi depistate la bord au ridicat semne de întrebare în legătură cu eficacitatea carantinei impuse, când pasagerilor li s-a permis să meargă în grupuri mici pe punte cu măşti, în timp ce membrii echipajului treceau din cabină în cabină pentru a distribui mesele.

Mai multe ţări au decis să trimită avioane pentru repatrierea cetăţenilor lor. Prima astfel de evacuare a fost cea a peste trei sute de americani, care au fost transportaţi duminică pe calea aerului. Peste o sută de americani au rămas la bordul vasului. Coreea de Sud a trimis o aeronavă pentru a repatria şase dintre cetăţenii săi. Canada intenţionează să îşi evacueze până la sfârşitul săptămânii cetăţenii de la bord ale căror teste au fost negative. Dintre cei 256 de canadieni aflaţi la bord, 43 au fost testaţi pozitiv. Regatul Unit, Hong Kong şi Australia se numără printre ţările şi teritoriile care s-au angajat să îşi repatrieze cetăţenii de pe vas.

În ceea ce priveşte echipajul, membrii acestuia vor urma o perioadă de carantină imediat ce ultimul pasager va părăsi nava.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel