Coronavirus, cât de CONTAGIOS este în perioada ASIMPTOMATICĂ

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Noul coronavirus este unul dinrte cele care se transmit cu mare ușurință, iar cercetătorii au verificat cât de contagios este în perioada în care persoana infectată nu are simptome.

Cercetătorii în domeniul boli infecțioase de la Universitatea din Texas, din Austin, care studiază noul coronavirus au reușit să identifice cât de repede se poate răspândi virusul, un factor care poate ajuta oficialii din sănătatea publică în eforturile lor de a reduce răspândirea lui. Ei au descoperit că timpul între apariția unor cazuri dintr-un șir de infecții este de mai puțin de o săptămână și că peste 10% dintre pacienți sunt infectați de cineva care are virusul, dar încă nu prezintă simptome.

În documentul apărut în revista „Emerging Infectious Diseases”, o echipă de oameni de știință din Statele Unite, Franța, China și Hong Kong au putut calcula ceea ce se numește „intervalul de serie al virusului”. Pentru a măsura intervalul de serie, oamenii de știință analizează timpul necesar apariției simptomelor la două persoane care sunt infectate: persoana care infectează o altă persoană și cea de-a doua persoană infectată.

Cercetătorii au descoperit că media intervalului de serie pentru noul coronavirus în China a fost de aproximativ patru zile. Acesta este, de asemenea, printre primele studii care estimează rata de transmitere asimptomatică.

Viteza cu care se răspândește epidemia 

Viteza unei epidemii depinde de două lucruri - câte persoane infectează fiecare caz și cât durează ca să se răspândească numărul de cazuri. Prima cantitate se numește „numărul de reproducere”; al doilea este „intervalul de serie”. Intervalul de serie scurt al COVID-19 înseamnă că focarele emergente vor crește rapid și ar putea fi dificil de oprit, au spus cercetătorii.

„Ebola, cu un interval de serie de câteva săptămâni, este mult mai ușor de ținut sub control decât gripa, cu un interval de serie de doar câteva zile. Respondenții de sănătate publică la focarele Ebola au mult mai mult timp pentru a identifica și a izola cazurile, înainte de a le infecta pe altele", a spus Lauren Ancel Meyers, profesor de biologie integrativă la UT Austin. „Datele sugerează că acest coronavirus se poate răspândi ca și gripa. Asta înseamnă că trebuie să ne mișcăm rapid și agresiv pentru a stopa amenințarea emergentă”.

Meyers și echipa sa au examinat peste 450 de rapoarte despre infecții din 93 de orașe din China și au găsit încă cele mai puternice dovezi că persoanele fără simptome transmit virusul, cunoscut sub numele de transmisie pre-simptomatică. Potrivit lucrării, mai mult de 1 din 10 infecții proveneau de la persoane care aveau virusul, dar încă nu se simțeau bolnavi. 

Anterior, cercetătorii au avut o anumită incertitudine cu privire la transmiterea asimptomatică cu coronavirus. Aceste noi dovezi ar putea oferi îndrumări oficialilor de sănătate publică cu privire la modul de a conține răspândirea bolii.

"Descoperirile noastre sunt coroborate de cazuri de transmitere silențioasă și de creștere a numărului de cazuri în sute de orașe din întreaga lume", a spus Meyers. "Acest lucru ne spune că focarele COVID-19 pot fi evazive și necesită măsuri extreme."

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel