COVID-19: O afecțiune oculară, simptom al infecției

Georgiana Ioniță / 02 apr 2020 / 10:01
Sindromul ochilor uscați
Sindromul ochilor uscați

Noul coronavirus ar putea duce și la conjunctivită, iar cercetătorii chinezi spun că virusul poate fi răspândit de lacrimi.

Din 38 de pacienți cu COVID-19, 10 au avut și conjunctivită, a descoperit un nou studiu. La doi pacienți, coronavirusul a fost prezent atât în lichidele nazale, cât și în cele oculare.

"Unii pacienți au simptome oculare, și este posibil ca noul coronavirus să fie prezent în secrețiile conjunctivale ale pacienților cu COVID-19", a declarat cercetătorul Dr. Liang Liang, de la departamentul de oftalmologie din China Three Gorges University din Yichang.

Țesutul conjunctiv este un strat subțire, transparent, care aliniază pleoapa interioară și acoperă o parte din albul ochiului. Liang a spus că nou coronavirus îl poate invada la pacienții cu pneumonie severă COVID-19.

Asta înseamnă că virusul poate fi răspândit dacă cineva se freacă la un ochi infectat și apoi atinge pe altcineva - sau în timpul unei examinări a ochilor, sugerează autorii studiului.

Cu cât este mai gravă forma COVID-19 al unui pacient, cu atât este mai probabil ca acesta să aibă și conjunctivită, potrivit raportului publicat online 31 martie în JAMA Ophtalmology.

Având în vedere aceste descoperiri, medicii și asistentele care tratează pacienții cu COVID-19 ar trebui să poarte ochelari de protecție, precum și alte haine de protecție și mănuși, a spus Liang.

Reacționând la cercetare, un medic oftalmolog din New York a spus că oamenii ar trebui să ia măsuri pentru a preveni conjunctivita. Aceasta include evitarea atingerii ochilor și feței și utilizarea ochelarilor în locul lentilelor de contact în timpul focarului de coronavirus.

"Deși conjunctivita este o manifestare rară a acestei boli, ar trebui să luăm toate măsurile de precauție necesare pentru a preveni conjunctivita, inclusiv spălarea frecventă a mâinilor", a spus dr. Prachi Dua, oftalmolog la Spitalul Manhattan Eye, Ear and Throat.

Pacientii si clinicienii ar trebui sa fie constienti ca COVID-19 se poate manifesta cu roseata oculară, umflare, a adaugat ea. „Acești pacienți ar trebui să caute îngrijiri adecvate pentru diagnosticarea și prevenirea corectă a transmiterii".

Dr. Alfred Sommer, profesor de epidemiologie și sănătate internațională la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, a scris un editorial care a însoțit studiul.

 

Studiul aici.

Articole Recomandate

LIDOCAINUM - prospect

24 ian, 21:44
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy