Coronavirus: ce să faci și ce să nu faci când ești în IZOLARE LA DOMICILIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce faci când ești izolat la domiciliu
Ce faci când ești izolat la domiciliu

Dacă ești suspect sau diagnosticat cu coronavirus, izolat la domiciliu, Sfaturi despre cum te miști, cum te speli, lângă cine nu e bine să stai, spălarea mâinilor și măști pentru față

Oamenii ar trebui să evite contactul cu orice persoană din gospodăria lor care s-a dovedit pozitivă pentru COVID-19 sau așteaptă rezultatele testelor, scrie profesorul asociat Adam Kamradt-Scott, de la Universitatea din Sydney, care este specializat în securitatea globală a sănătății și relațiile internaționale.

De asemenea, ar trebui să vă auto-izolați dacă ați avut contact cu cineva care s-a dovedit pozitiv pentru COVID-19, dacă v-ați întors din orice țară sau dacă așteptați rezultatele testelor. Conform Health Direct: „chiar dacă aveți un rezultat negativ, tot ar trebui să completați cele 14 zile de autoizolare".
Dar nu este întotdeauna clar ce înseamnă de fapt autoizolarea și cum este ea diferită de distanțarea socială.

Iată ce trebuie să știți:

Am fost pozitiv pentru COVID-19 sau aștept rezultate, crezi că poți să scoți câinele la plimbare? „Răspunsul scurt este NU! Ne dorim ca oamenii aflați în această situație - cei care s-au dovedit pozitivi la COVID-19 sau așteaptă rezultatele testelor - să rămână în casele lor, de preferință în dormitor și să evite interacțiunea dincolo de cei patru pereți. (...) Ar trebui să nu interacționați cu oamenii care fac livrări, cu poștașii, cu vecinii care vă bat la ușă. Da, puteți ieși în grădină (dacă stați la casă și aveți propria curte!), dar dacă trebuie să tușiți sau să strănutați, faceți acest lucru în cot și să vă spălați pe mâini după asta. Asta însă nu înseamnă că puteți ieși la plimbare pe stradă”, a notat expertul.

Chiar dacă se speculează că virusul poate rezista în are 2-3 ore, doar respirând în grădină este puțin probabil, de exemplu, să îl răspândești în grădina vecinului. Dar dacă oamenii infectați sau suspecți tusesc și strănută cu mâna la gură, apoi ating un mâner de ușă sau o cană, ar putea răspândi virusul la următoarea persoană care atinge aceleași obiecte. Așadar, ar trebui să vă spălați pe mâini des, cu săpun, pentru a reduce riscul de a transmite noul coroavirus altor membri ai gospodăriei.

„Persoanele care s-au dovedit pozitive la COVID-19 sau sunt în așteptarea rezultatelor testelor, nu ar trebui să ducă la culcare copiii și să-i bage în pat. Ar trebui să se izoleze într-un dormitor. Dacă intră într-un spațiu comun, ar trebui să poarte măști de față, să evite contactul cu ceilalți și să se spele pe mâini în mod regulat. Nu trebuie să-și poarte măștile de față în timp ce sunt în dormitorul lor, singuri, dar partenerul lor de viață ar trebui să doarmă într-o cameră diferită în perioada de carantină”, completează Adam Kamradt-Scott.

Mâncarea și cât de aproape stai de familie

Dacă cineva intră din dormitor din greșeală sau deschide ușa pentru a livra o tavă cu mâncare, nu riscă să fie expus la virus. Însă, atunci când scoate farfuriile și ustensilele, persoana care le spală trebuie să se asigure că se spală imediat pe mâini cu apă și săpun și curăță suprafețele (cum ar fi tava) cu dezinfectant.

Pe scurt, oamenii ar trebui să evite contactul cu orice persoană din gospodăria lor care a ieșit pozitiv la testele pentru COVID-19 sau așteaptă rezultatele testului.

„Dacă un membru infectat al gospodăriei continuă să se miște prin casă, atunci curățarea suprafețelor este importantă - în special mânerele ușilor, căni, farfurii, ustensile, telefon, televizor, baie, mese sau orice zonă pe care o atinge. În general, persoanele din aceste gospodării ar trebui să manifeste un grad mai mare de prudență. Dacă aveți pe cineva infectat în casă, persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele de peste 60 de ani cu afecțiuni medicale preexistente - deci ar trebui să evitați contactul cu persoanele din această categorie", spune specialistul australian. 

Sfaturi pentru cei care n-au motive de izolare

Dar cum rămâne cu distanțarea socială pentru persoanele cărora nu le este recomandat să se autoizoleze?

„Deci, deocamdată, până când vor exista dovezi de transmitere comunitară răspândită, atunci este important să se mențină normalitatea pe cât posibil, în timp ce se exercită un grad suplimentar de precauție în ceea ce privește igiena personală prin:

- spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun

- exersând o etichetă bună pentru tuse și stranut (prin strănut în plica cotului)

- evitarea persoanelor care sunt vizibil bolnave.

„Dar dacă sunteți într-un autobuz și vedeți pe cineva strănutând sau tușind, vă rugăm să nu vă panicați! Fiecare trebuie să ia propria hotărâre cu privire la cât de riscant e să meargă cu transportul în comun (...) Dacă există o creștere accentuată a numărului de cazuri cu istoric de călătorie sau de contact cu persoane fără istoric de călătorie care s-au dovedit pozitive, acest lucru ar sugera că virusul circulă mai pe larg în comunitate. Dacă avem dovezi ale unei transmiteri atât de largi în comunitate, atunci sfatul se va schimba. Trebuie să fim pregătiți pentru asta și să ascultăm cu atenție ce au de spus autoritățile noastre de sănătate cu privire la pașii următori", a adăugat profesorul Adam Kamradt-Scott.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel