Coronavirus, dezinfectanții pentru mâini. Când și cum îi folosești și cât de eficienți sunt

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

În magazinele din România aproape că nu se mai găsesc dezinfectanții pentru mâini, iar mulți fac improvizații, disperați să se protejeze de infecția cu coronavirus. Dar sunt ei eficienți? În ce condiții și care sunt de fapt buni pentru om?

Sunt dezinfectanții pentru mâini eficienți contra infecției cu noul coronavirus și a COVID-19:

Experții de la FDA (Administrația americană pentru medicamente și alimente) și CDC (Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor) spun că cea mai bună modalitate de a preveni răspândirea infecțiilor și de a reduce riscul de a vă îmbolnăvi, inclusiv cu coronavirus, este spălarea mâinilor cu apă și săpun simplu. Spălarea mâinilor cu apă și săpun, făcută des și timp de cel puțin 20 de secunde, este esențială, mai ales după ce mergeți la baie, atigeți varii suprafețe și obiecte, în casaă și în afara ei, înainte de a mânca, după ce tușiți, strănutați sau vă suflați nasul. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, CDC recomandă consumatorilor să folosească un produs igienizant – dezinfectant de mâini - pe bază de alcool, care să conțină cel puțin 60% alcool.

Aici, însă, apare o altă problemă. În comerț sunt geluri dezinfectante pentru mâini care nu sunt pe bază de alcool. Dacă adăugăm alcool în acești dezinfectanți, va fi mai bine pentru a preveni COVID-19?

„Nu", spun experții citați. O explicație ar fi că atunci când adăugați alcool cu o concentrație de 60% sau chiar mai mare, aceasta se diluează, iar dezinfectantul nu va avea efectul scontat.

Folosirea excesivă sau de lungă durată a dezinfectanților de mână poate să ducă și la apariția unor reacții pe piele, moment în care, spun experții, trebuie să sunați medicul pentru a aranja o consultație.

Cum dezinfectanții speciali pentru mâini sunt greu de găsit zilele astea, v-ar putea trece prin cap să folosiți alte substanțe de curățare a suprafețelor și dezinfectanți pentru obiecte împotriva SARS-CoV-2. Specialiștii avertizează însă că este foarte periculos să faceți așa ceva, întrucât aceste substanțe nu sunt concepute pentru piele și veți avea probleme grave.

„Urmați întotdeauna instrucțiunile substanțelor pentru uz casnic. Nu folosiți spray-uri sau șervețele dezinfectante pentru obiecte sau suprafețe direct pe piele, deoarece acestea pot provoca iritații ale pielii și ale ochilor. Pulverizatoarele sau șervețele dezinfectante de uz casnic nu sunt destinate utilizării la oameni sau la animale. Pulverizatoarele sau șervețele dezinfectante sunt destinate utilizării pe suprafețe dure, neporoase" și conțin substanțe care pot fi periculoase pentru oameni, avertizează ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel