COVID-19 atacă acum ochii. Aceste simptome pot trece neobservate de medici

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Printre simptomele COVID identificate de OMS sunt febră, tuse uscată, dureri musculare sau oboseală severă și neobișnuită. Cu toate acestea, un alt semn ar putea alerta asupra unei infecții potențiale cu SARS-coV-2, aceea a ochilor iritați. Cercetătorii au descoperit că unii pacienți cu forme severe ale bolii prezintă anomalii ale globului ocular.

Deși se crede în mod obișnuit că SARS-COV-2 afectează în primul rând plămânii, mai multe studii au arătat că și alte organe pot fi afectate de virus. Pielea, sistemul digestiv, nasul, rinichii etc. sunt, de asemenea, organe țintă ale coronavirusului, dar nu numai. Un studiu observațional publicat în revista Radiological Society of North America a analizat tulburările oculare. Rezultatele acestei cercetări efectuate de oamenii de știință francezi au sugerat că vederea ar putea fi afectată la anumiți pacienți care suferă de o formă severă a bolii.

Ochii pot dezvălui multe boli, printre care o potențială contaminare cu coronavirus. Studiul realizat de o echipă a Fundației Adolphe Rotshild a analizat repercusiunile COVID asupra vederii. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au efectuat scanări RMN la 129 de pacienți cu o formă severă a bolii pentru a examina starea ochilor lor. Conform observațiilor lor, 7% dintre aceștia dezvoltă "unul sau mai mulți noduli la nivelul părții posterioare a globului ocular", indică Augustin Lecler, autorul principal al studiului. Neurologul de la spitalul Fundației Adolphe Rotshild precizează că, dintre acești 9 pacienți, 8 au fost internați la terapie intensivă. 

Simptomele care afectează vederea sunt foarte rare  

Potrivit observațiilor cercetătorilor, aceste simptome oculare rămân foarte rare în cazul unei infecții cu SARS-coV-2. În majoritatea cazurilor, pacienții sunt spitalizați pentru probleme mai grave. Prin urmare, acești noduli pot trece neobservați de medici, presupune dr. Lecler, care adaugă: "Este important ca acești pacienți să primească tratamente adecvate pentru a-și proteja ochii". 

Originea acestor noduli rămâne necunoscută 

Cercetătorii subliniază că natura acestor noduli rămâne necunoscută. Pe de altă parte, autorii studiului precizează că  apar mai multe ipoteze, în special o inflamație produsă de coronavirus. Ei adaugă că drenajul inadecvat al venelor oculare ar putea explica, de asemenea, formarea acestor noduli. Dintre cei 9 pacienți care au dezvoltat acești noduli, doi aveau diabet, șase erau obezi și doi erau hipertensivi. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel