COVID-19: ce au descoperit medicii la autopsiile pacienților decedați de această boală

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Covid-19, sange
Covid-19, sange

Medicii care au realizat autopsia la pacienții cu COVID-19 au avut surpriza să constate că virusul creează probleme de sânge, pe lângă cele respiratorii.

Într-un nou studiu apărut în New England Journal of Medicine (NEJM), autorul principal, Steven J. Mentzer, doctor in chirurgie toracica la Brigham și Women’s Hospital și o echipă de cercetători internaționali au facut autopsia si examinat plamanii de la șapte pacienții care au murit de COVID-19. Aceștia au comparat plamanii acestoui grup de pacienti cu șapte plămâni autopsiați obținuți de la pacienții care au murit de sindromul de detresă respiratorie acută secundară infecției cu gripă A (H1N1), precum și cu 10 plămâni neinfectați.

Atât COVID-19, cât și gripa sunt date de aceeași categorie de virus și ambele infectează tractul respirator. În timp ce plămânii au avut unele caracteristici comune, au existat trăsături distinctive legate de vasele de sânge văzute în plămânii pacienților care au murit de COVID-19.

Cercetătorii au observat că COVID-19 a afectat celulele endoteliale (celulele mucoase vasculare), provocând leziuni endoteliale severe. Pacienții cu COVID-19 au prezentat cheaguri de sânge răspândite, precum și o creștere de vase noi - acesta din urmă probabil rezultat al răspunsului organismului la virus. Echipa a văzut semne ale unui tipar distinctiv de evoluție a bolii vasculare pulmonare în unele cazuri de COVID-19, comparativ cu cea a infecției cu virusul gripal la fel de sever.

Câteva dintre punctele cheie sunt evidențiate mai jos:

COVID-19 este un virus respirator care provoacă o boală vasculară.

Deteriorarea celulelor vasculare ajută la explicarea coagulării grave observate la pacienți.

Un răspuns unic, angiogeneza intususceptivă (IA), este modul în care organismul compensează tromboza și deteriorarea vaselor de sânge.

Vasele de sânge deteriorate pot sta la baza altor probleme observate, cum ar fi degetul de la COVID, copiii cu Kawasaki, accident vascular cerebral și alte probleme aparent fără legătură cu COVID-19.

Acest studiu arată necesitatea mai multor cercetări privind angiogeneza și efectele vasculare ale COVID-19.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel