COVID-19: Distanțarea socială, mai eficientă decât interdicțiile de călătorie. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Distanțare socială. Foto: Pixabay
Distanțare socială. Foto: Pixabay

COVID-19: Interdicțiile de călătorie întârzie vârful de infecții cu zile, în timp ce distanțarea socială are un impact mult mai puternic, cu o întârziere de până la 4 săptămâni, arată un nou studiu.

Anticiparea răspândirii unei pandemii, precum cea de COVID-19, este esențială pentru a ajuta guvernele să aplice o serie de măsuri sociale și economice, capabile să reducă efetul pandemiei și să facă față consecințelor acesteia.

Acum, cercetătorii prezintă un model eficient pentru a studia și prognoza dinamica răspândirii virusului și pentru limitarea acesteia în diferite regiuni ale lumii.

„Am descoperit că măsurile de distanțare socială sunt mai eficiente decât interdicțiile de călătorie peste granițe, în întârzierea vârfului epidemiei”, spune profesorul de fizică teoretică Francesco Sannino, Universitatea Danemarcei de Sud și Institutul Danez de Științe Avansate, și autor principal al lucrării publicate în Scientific Reports (link direct lucrare). „Rezultatele confirmă constatările noastre că de fapt călătoriile între regiuni provoacă difuzia epidemiei, care apoi se dezvoltă în fiecare regiune în mod independent”, a adouăgat el. 

Pandemiile induse de viruși, cum este COVID-19, reprezintă o amenințare pentru oameni nu numai din cauza numărului de vieți umane pierdute, ci și din cauza impactului profund și de lungă durată asupra economiei și dinamicii sociale.

Deși există deja diferite modele empirice pentru a descrie dinamica epidemiei la nivel local și global, lipsește un cadru coerent. Folosind un limbaj puternic și o metodologie împrumutată de la fizica energiei înalte, profesorul Sannino și colegul său Giacomo Cacciapaglia de la Universitatea din Lyon, pot acum să studieze și să prognozeze dinamica răspândirii și limitarea ei în diferite regiuni ale lumii.

„Ne propunem să începem o monitorizare la nivel mondial pentru a face proiecții globale care să ajute guvernele și industriile să elaboreze planuri de izolare și să stabilească strategii cu privire la redeschiderea societății și cum să eficientizăm controlul frontierelor”, spune profesorul Sannino.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel