COVID-19, gripă, răceală sau alergie: cum recunoști simptomele

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Rinita alergila care decurge din alergia la ambrozie e de multe ori confundată cu o răceala
Rinita alergila care decurge din alergia la ambrozie e de multe ori confundată cu o răceala

COVID-19 are o serie de simptme care pot fi confundate cu cele ale une gripe, însă spceialiștii în domeniu au explicat cum se manifestă boala în comparație cu gripa, răceala sau alergia.

Dacă vă curge nasul sau vă mănâncă, nu înseamnă că aveți noul coronavirus. Cu toate acestea, dacă aveți tuse uscată, oboseală și febră, este posibil să aveți COVID-19, dar, ar putea fi și gripă sezonieră.

„Nu toate simptomele care apar sunt la fel. Deși s-ar putea părea că aveți coronavirus, este posibil să vă confruntați pur și simplu cu alergii sezoniere sau gripă”, a declarat Lindsey Elmore, un specialist de farmacoterapie certificat a declarat, Healthline.

„Există multe simptome de răceală, gripă și COVID care sunt similare, și poate fi dificil de distins”, a adăugat Ramzi Yacoub, un alt specialist în farmacie.

 „Toate sunt cauzate de virusuri, dar virusuri diferite provoacă fiecare dintre aceste infecții. Cu toate acestea, o diferență cheie între cele trei este un simptom al coronavirusului este difcultatea de respirație”, a declarat Yacoub pentru Healthline. „Scurtarea respirației este un semn comun al COVID-19 care apare înainte de dezvoltarea pneumoniei. În general, gripa sau răcelile nu provoacă scurtarea respirației decât dacă a progresat până la pneumonie, caz în care trebuie să vă prezentați la medic "

Dr. Subinoy Das, ofițer medical principal la Tivic Health, a declarat că răceala obișnuită provoacă rareori probleme de respirație după apariția febrei. „Gripa imită COVID-19 foarte îndeaproape, dar lipsa respirației nu este de obicei la fel de severă ca în cazul COVID-19”, a spus Das pentru Healthline.

Cu COVID-19, scurtarea respirației apare adesea la 5 până la 10 zile după primul semn de febră, a spus Das.

Simptomele specifice pentru COVID-19, gripă, răceală comună sau alergie sunt:

COVID 19: tuse uscată, febră, respirație scurtă, oboseală; în cazuri mai rare apare diareea, dureri de cap, congestie nazală, seceții nazale, dureri de gât

Gripa sezonieră: febră, tuse, dureri musculare sau dureri ale întregului corp și dureri de cap, oboseală; în cazuri mai rare strănutul, dureri de gât, secreții nazale, amețeală sau diaree.

Răceala comună: strănut, nas înfundat, dureri de gât, dureri în piept moderate, tuse; mai rar apare oboseala sau dureri corporale.

Alergiile de sezon: secreții nazale, mâncărime a ochilor ori a pielii, strănut, nas înfundat; mai rar apar respirația șuierătoare, scurtarea respirației sau senzația de oboseală, în funcție de lipsa somnului.

Strănutul nu este un simptom de COVID-19

Atunci când curge nasul, apar durerile faciale și mâncărimea ochilor sunt simptome comune ale alergiilor sau răcelii obișnuite, dar nu sunt tipice pentru COVID-19.

„Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată”, potrivit sursei de încredere a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). „Unii pacienți pot avea dureri, congestie nazală, dureri în gât sau diaree ori le curge nasul”.

„Într-un raport din China de peste 1.000 de pacienți, congestia nazală a fost observată la doar unul din fiecare 20 de pacienți”, a declarat pentru Healthline dr. Kristine S. Arthur, medic internist la MemorialCare Medical Group din Laguna Woods, California.

Simptomele COVID-19 apar de obicei la 2 până la 14 zile după expunere. Cu toate acestea, „Unii oameni se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și nu se simt rău”, potrivit OMS. Acești oameni pot însă transmite virusul celor din jurul lor, chiar dacă nu se simt rău. 

Alergiile au simptome cronice

COVID-19, ca gripa sau răceala obișnuită, este o boală acută. Alergiile, pe de altă parte, „sunt de obicei cronice, prezentând simptome oprite și de săptămâni, luni sau chiar ani”, a declarat pentru Healthline dr. David M. Cutler, medic de medicină de familie la Centrul de sănătate Providence Saint John din Santa Monica, California. Experții au mai menționat că, în majoritatea țărilor, încă nu este sezonul alergiei.

„Alergiile nu ar trebui să provoace febră sau dureri corporale”, a spus Arthur. De asemenea, alergiile pot provoca respirația șuierătoare, a adăugat ea, în special la persoanele cu astm. „Simptomele de alergie tind să varieze cu mediul: se agravează la expunerea la praf, polen sau păr de animale, în timp ce simptomele de răceală tind să persiste indiferent de acești factori sau alți factori de mediu”, a spus Cutler.

De asemenea, ca și în cazul COVID-19, „Răcelile sunt mai susceptibile să aibă simptome generalizate precum febră, dureri de cap și dureri corporale, în timp ce alergiile afectează de obicei doar tractul respirator”, a spus Cutler. „Simptomele alergiei tind să se îmbunătățească cu antihistaminice și alte medicamente specifice alergiei. Răcelile sunt mai susceptibile să răspundă la decongestionante, acetaminofen, lichide și odihnă.”

Dacă aveți un caz ușor de COVID-19, gripa sau o răceală, tratamentul este orientat către gestionarea simptomelor, a spus Cutler.

„În general, acetaminofenul este recomandat pentru stările febrile”, a spus el. „Picături sau siropurile pentru tuse pot ajuta, de asemenea, la menținerea secrețiilor mucoase mai fluide. Dacă există o congestie nazală asociată, antihistaminicele pot fi utile.

 

 

 

Sursa, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel