COVID-19. Toleranța la boală. De ce unele persoane sunt asimptomatice

Adisa Codruț |
Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Oamenii de știință încearcă să afle care este explicația pentru care unele persoane infectate cu noul coronavirus nu prezintă simptome. 

Unul dintre motivele pentru care Covid-19 s-a răspândit atât de repede pe tot globul este că, în primele zile după infecție, pacienții nu prezintă simptome, astfel că transmit mai departe virusul fără să își dea seama. Pe lângă acești pacienți pre-simptomatici, răspândirea pandemiei a fost facilitată și de un grup mai misterios de oameni: așa-numiții asimptomatici.

 

Conform diferitelor estimări, între 20 și 45% dintre persoanele care suferă de Covid-19 - și, probabil, mai mult, potrivit unui studiu recent realizat de Centers for Disease Control and Prevention - trec printr-o infecție cu coronavirus fără să-și dea seama că au avut vreodată. Fără febră sau frisoane. Fără pierderi de miros sau gust. Fără dificultăți de respirație. Nu simt nimic.

Cazurile asimptomatice nu sunt unice pentru Covid-19, notează Medscape. Acestea apar odată cu gripa obișnuită și, probabil, apăreau și în pandemia din 1918, potrivit epidemiologului Neil Ferguson de la Imperial College London. Dar oamenii de știință nu sunt siguri de ce anumiți oameni nu pățesc nimic de la Covid-19. „Acesta este un mister extraordinar în acest moment”, a declarat pentru Medscape dr. Donald Thea, expert în boli infecțioase la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston.

 

Cum luptă organismul cu agenții patogeni

Teoria predominantă este că sistemul lor imunitar combate virusul atât de eficient încât nu se îmbolnăvesc. Dar unii oameni de știință sunt încrezători că răspunsul agresiv al sistemului imunitar, eliminarea anticorpilor și a altor molecule pentru a elimina o infecție,  sunt doar o parte a poveștii.

Unii experți consideră că organismul uman nu poate purta întotdeauna un război total împotriva virușilor și a altor agenți patogeni. Poate fi, de asemenea, capabil să găzduiască o infecție, uneori atât de perfect încât să nu apară simptome. Acest fenomen, cunoscut sub numele de toleranță la boli, este bine cunoscut la plante, dar a fost documentat doar la animale în ultimii 15 ani, o arată un studiu publicat în jurnalul medical Science Mag. 

 

 

Toleranța la boli

Toleranța la boli este capacitatea unui individ, datorită unei predispoziții genetice sau a unui aspect al comportamentului sau stilului de viață, de a prospera în ciuda faptului că este infectat cu o cantitate de agent patogen care îi îmbolnăvește pe alții. Toleranța ia diferite forme, în funcție de infecție. De exemplu, atunci când este infectat cu holeră, care provoacă diaree apoasă care poate ucide rapid prin deshidratare, corpul ar putea mobiliza mecanisme care să mențină echilibrul fluidelor și al electroliților. În timpul altor infecții, organismul poate modifica metabolismul sau poate activa microbii intestinali - orice ajustare internă este necesară pentru a preveni sau repara leziunile tisulare sau pentru a face un germen mai puțin vicios.

Cercetătorii care studiază aceste procese se bazează pe experimente invazive care nu pot fi făcute la oameni. Cu toate acestea, ei consideră infecțiile asimptomatice drept dovezi că toleranța la boli apare la om. Cel puțin 90% dintre cei infectați cu bacteria tuberculozei nu se îmbolnăvesc. Același lucru este valabil pentru mulți dintre cei 1,5 miliarde de oameni la nivel global care trăiesc cu viermi paraziți numiți helminti în intestin, potrivit unui studiu din 2018, publicat în jurnalul medical Frontiersin. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel