COVID-19: Studiu făcut la domiciliu cu colchicină, pentru a vedea dacă previne complicațiile

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicament
Medicament

Un studiu făcut acasă, adică la domiciliul subiecților infectați cu coronavirus, va testa dacă un medicament comun - colchicina - poate preveni complicațiile grave ale bolii COVID-19.

Un studiu internațional va testa dacă un medicament antiinflamator comun poate elimina complicațiile grave de la COVID-19 și poate împiedica pacienții să ajungă în spital.

Studiul, care ar implica 6.000 de participanți în SUA, Canada și Europa, este proiectat să fie „fără contact" - participanții vor primi prin poștă medicamentul, numit colchicină, și vor fi monitorizați prin consultații online sau telefonice. Participanții vor primi medicamentul în termen de 48 de ore de la un diagnostic COVID-19.

„Acesta este unul dintre puținele studii COVID-19 concepute special pentru pacienții care nu au fost încă spitalizați", a declarat dr. Priscilla Hsue, profesor de medicină la Universitatea din California (link anunț), San Francisco (UCSF) și investigator principal pentru unul dintre site-urile implicate în proces. „Bănuim că tratamentul precoce, înainte de debutul simptomelor severe care necesită spitalizare, poate oferi cea mai buna șansă pacienților de a-și îmbunătăți rezultatele. Până la apariția unor afecțiuni pulmonare extinse, poate fi prea târziu să se intervină cu succes", a continuat aceasta.

Complicațiile care pun viața în pericol ale COVID-19 sunt cauzate de așa-numita furtună de citokine, în care răspunsul inflamator al sistemului imunitar copleșește organele organismului.

„Studiul-ipoteză COLCORONA se bazează pe unele dovezi preliminare, care arată că efectele antiinflamatorii ale colchicinei pot preveni această furtună de citokine și pot limita daunele aduse altor organe, cum ar fi inima, creierul și rinichii. Copiii au fost relativ ocoliți de epidemia de gripă spaniolă în 1918 și vedem același model cu COVID-19. Acest lucru se poate întâmpla pentru că furtuna de citokine este mai puțin probabilă la copii", a declarat dr David Waters, profesor emerit de cardiologie la UCSF și asistent principal cercetător pentru site-ul de studiu UCSF. Waters a fost director al Centrului de Cercetări al Institutului Inimii din Montreal și fost șef de cardiologie la Spitalul General și Centrul de Traume Zuckerberg din San Francisco.

Studiul randomizat dublu-orb controlat cu placebo are ca scop înscrierea a 6.000 de pacienți nou diagnosticați cu infecție, care să aibă vârsta peste 40 de ani și cu cel puțin un factor de risc suplimentar pentru complicații grave de COVID-19, precum boli pulmonare cronice, boli de inimă sau vârsta mai mare de 70 de ani. La treizeci de zile de la înscriere, studiul va analiza dacă colchicina reduce riscul de complicații sau deces din cauza COVID-19.

Colchicina este un medicament ieftin, disponibil pe scară largă, utilizat pentru tratarea gutei, un tip de artrită care provoacă dureri și umflături la nivelul articulațiilor, în special la degetul mare, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din SUA. Medicamentul reduce durerile articulare, inflamația și umflarea. Brândușa de toamnă, floarea din care a fost extrasă inițial colchicina, e folosită pentru a trata gută încă din 1500 î.Hr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel