Coxartroza, osteoartrita de șold, afecțiune debilitantă. Duce la dificultăți de deplasare

Monika Baciu |
Data publicării:
coxartroza - FOTO: Freepik@psodaz
coxartroza - FOTO: Freepik@psodaz

Coxartroza sau osteoartrita de șold este o deteriorare sau chiar distrugere a cartilajului acestui articulații, numită articulația coxofemurală, care unește pelvisul cu femurul. Este o afecțiune cronică și potențial invalidantă.

Coxartroza este o afecțiune debilitantă. Pierderea progresivă a elasticității care afectează cartilajul ce protejează suprafața oaselor poate cauza dificultăți semnificative în deplasare. Această patologie provoacă, de asemenea, dureri din cauza inflamației generate de frecarea oaselor unul de celălalt, deoarece acestea nu mai sunt protejate de un strat de cartilaj.

Există două tipuri majore de osteoartrită de șold: primară, când cauza nu este clar identificată, și secundară, când este cauzată de o malformație, o leziune a ligamentului sau un traumatism, de exemplu.

Coxartroza, simptome

Durerea de șold care devine treptat mai severă în timp este primul simptom al osteoartritei de șold. Durerea este localizată în zona inghinală și iradiază de-a lungul coapsei, uneori până la genunchi. Este o durere mecanică, ceea ce înseamnă că apare în timpul efortului fizic. Este cel mai rău la sfârșitul zilei.

Dimineața, șoldul se simte rigid când persoana se trezește. Mersul devine din ce în ce mai dureros și poate fi necesar să se folosească bastoane pentru a merge. Chiar și acțiuni simple precum ridicarea unui obiect, încălțarea șosetelor, urcatul în mașină și urcatul scărilor pot declanșa dureri în articulație.

Persoanele cu osteoartrită de șold tind să experimenteze episoade de exacerbare care corespund inflamației crescute a articulației, potrivit L'Hospital de la Tour.

Vezi și: Alimentele care previn demența. Au efect antiinflamator și fac scut în jurul creierului

Coxartroza, cauze

Spre deosebire de credința comună, osteoartrita de șold nu este întotdeauna legată de îmbătrânire. Uneori este diagnosticată la persoane sub vârsta de 40 de ani. Cu toate acestea, osteoartrita de șold devine mult mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă.

80% dintre cazuri prezintă următoarele:

- o leziune la nivelul articulației șoldului cauzată de un accident (o fractură sau o luxație)

- o degenerare a cartilajului cauzată de purtarea unor încărcături grele (muncă de manipulare, construcție)

- o deformare anatomică (de exemplu, genunchiul în interior sau în afara liniei piciorului, sau picioare de lungimi diferite)

- o boală precum artrita reumatoidă sau diabetul.

Influența supraponderalității asupra apariției osteoartritei de șold este un subiect de dezbatere.

Coxartroza, factori de risc

Coxartroza - FOTO: Freepik@AdilMehmood

În afară de transportul repetat al încărcăturilor grele, leziunile ligamentelor sau anomalii anatomice preexistente, mai mulți factori par a fi legați de apariția osteoartritei de șold.

Aceștia includ o istorie familială a bolii (un membru apropiat care suferă de această afecțiune), vârsta, sexul (boala devine mai comună odată cu înaintarea în vârstă și afectează în special femeile aflate la menopauză), și bolile inflamatorii sau metabolice.

Vezi și: Dormitul pe spate, nesănătos. Dacă ai afecțiunea ASTA, evită să dormi pe spate

Coxartroza, tratament

Există câteva măsuri simple non-medicale pe care le puteți lua pentru a trata durerea, cum ar fi:

- purtați pantofi cu amortizare

- folosiți un baston și continuați să vă mișcați pentru a vă menține mușchii puternici

- optați pentru forme de exerciții cu impact redus

- participați la sesiuni de fizioterapie și aplicați comprese calde și reci.

În ceea ce privește medicamentele, puteți lua analgezice (în general paracetamol sau antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul sau diclofenacul) în timpul episoadelor de exacerbare, eventual în asociere cu injecții de corticosteroizi.

Nu există un tratament care să vindece osteoartrita de șold. Putem doar încetini progresul acesteia și, astfel, amâna momentul în care este necesară luarea în considerare a intervenției chirurgicale. Aceasta devine necesară atunci când durerea și pierderea mobilității au un impact prea semnificativ asupra calității vieții persoanei.

Cel mai frecvent chirurgical este înlocuirea șoldului cu o proteză. În timp, aceste proteze se uzează minim datorită materialelor folosite pentru fabricarea lor. Durata lor de viață este estimată la 15–20 de ani. Această intervenție chirurgicală oferă rezultate foarte bune în peste 90% din cazuri în ceea ce privește durerea și mobilitatea. În cele mai multe cazuri, oamenii își recapătă abilitățile fizice și o calitate a vieții similare cu cele experimentate anterior.

Vezi și: Primul semn al bolii arteriale periferice. Rodica Niculescu: Este cel mai frecvent. Vasele membrelor inferioare au depuneri și îngustări

Coxartroza, complicații

Osteoartrita de șold este o boală cronică, care evoluează lent. La început, durerea este resimțită doar în timpul efortului fizic. Pe măsură ce trece timpul, disconfortul și ulterior durerea sunt resimțite în timpul mersului, uneori necesitând persoana să folosească bastoane de mers.

Chiar și acțiuni la fel de banale precum încălțarea șosetelor sau urcatul în mașină devin o sursă de durere. Boala progresează cu episoade de inflamație însoțite de dureri articulare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel