Creier, o nouă metodă care face neurochirurgia mai sigură

Alexandra Mănăilă / 24 dec 2018 / 15:38
Creierul este afectat
Creierul este afectat

O nouă metodă inventată recent de cercetători australieni ar putea face neurochirurgia mai sigură, în cazul intervențiilor pe creier. Un ac de biopsie ,,imagistic” ar putea ajuta neurochirurgii să identifice vasele de sânge cu risc cerebral in timpul operației pentru a evita sângerări fatale.

Oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide din Australia au dezvoltat un ac de imagistică ce poate fi folosit în biopsie. Cercetătorii au descoperit că acul lor ar putea detecta vasele de sânge la risc cu sensibilitate de 91,2% și o specificitate de 97,7%.

,,Hemoragia intracraniană sau o sângerare internă în jurul sau în interiorul creierului poate să apară în timpul biopsiilor cerebrale atunci când vasele sunt confundate cu țesut și aspirate în ac și îndepărtate. Complicația poate duce la vătămări grave sau chiar la moarte, însă identificarea vaselor de sânge cu risc de leziuni prin imagistica preoperatorie poate ajuta chirurgii să evite astfel de complicații fatale”, a declarat dr. Christopher Lind, consultant neurochirurg la Universitatea din Australia de Vest.

Acul imagistic conține o mică cameră cu fibră optică ce folosește tomografie de coerență optică (OCT) și este încapsulată. Atunci când acul este introdus în creier în timpul neurochirurgiei, aparatul de fotografiat cu fibră optică strălucește. Apar luminile infraroșii pe țesutul cerebral pentru a diferenția fluxul sanguin și țesutul și astfel îi poate ajuta pe chirurgi să identifice vasele de sânge cerebrale cu risc. Cercetătorii au folosit acul la 11 pacienți fără complicații și au obținut o acuratețe mare, arată Health Imaging.com.

Rezultatele sugerează că instrumentul ar putea ajuta la îmbunătățirea neurochirurgiei.

,,Prin minimizarea hemoragiei, profilul de complicații al procedurii este minimizat. Mai mult, randamentul diagnosticului ar putea fi îmbunătățit în continuare prin facilitarea achiziției mai sigure a unui număr mai mare de probe de țesut fără creșterea riscului hemoragic. Aceasta, la rândul său, ar contribui la îmbunătățirea rentabilității prin reducerea numărului de proceduri repetate care sunt necesare", a precizat dr. Lind.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy