Creierul și memoria, afectate de ce și cât mâncăm
S-ar putea să fiți familiarizați cu zicala „Suntem ceea ce mâncam”, dar știați că alimentele pe care le consumați v-ar putea afecta creierul și memoria? Asta arată un nou studiu:...
Auriel Willette, profesor asistent și echipa sa de cercetători din cadrul Departamentului de Științe Alimentare și Nutriție Umană de la Universitatea de Stat din Iowa, au descoperit un hormon de sațietate care, la nivuri mai ridicate, ar putea scădea probabilitatea unei persoane de a dezvolta boala Alzheimer. O lucrare care prezintă rezultatele studiului recent a fost acceptată pentru publicare în jurnalul Neurobiologia îmbătrânirii (Neurobiology of Aging).
Folosind informațiile din baza de date Alzheimer Disease Neuroimaging Initiative (ADNI), cercetătorii s-au uitat la hormonul de sațietate, Cholecystokinin (CCK), la 287 de persoane. CCK se găsește atât în intestinul subțire, cât și în creier. În intestinul subțire, CCK permite absorbția grăsimilor și a proteinelor. În creier, CCK este localizat în hipocampus, care este regiunea formatoare de memorie a creierului, a spus Willette.
Cercetătorii au descoperit că la persoanele care au niveluri mai mari de CCK, riscul lor de a avea ușoare tulburări cognitive, precursoare pentru boala Alzheimer, sau boală Alzheimer a scăzut cu 65%.
„Să sperăm că va ajuta la dezvăluirea modului în care hormonii de sațietate din sânge și creier afectează funcția creierului", a spus Willette.
De ce CCK?
Alexandra Plagman, autorul principal și absolvent de Științe nutriționale, a declarat că a ales să se concentreze asupra CCK, deoarece este foarte bine exprimată în formarea memoriei. Cercetătorii au dorit să vadă dacă există o semnificație sau o conexiune între nivelurile de CCK și cele de memorie și materie gri în hipocampus și alte one importante.
Ei s-au uitat, de asemenea, la proteinele p-tau și tau, despre care se crede că sunt toxice pentru creier, pentru a vedea cum ar putea afecta CCK și memoria. Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce nivelurile de tau au crescut, volumul mai mare de CCK nu mai era legat de scăderea declinului memoriei.
Cercetătorii speră că acest studiu îi va încuraja și pe alții să se uite la aspectul nutrițional al dietelor, comparativ cu doar a te uita la aportul caloric al acestora. Plagman analizează deja la modul în care dieta influențează nivelurile CCK ale unui individ prin cercetarea nivelurilor de glucoză în post.
„Uitându-ne la aspectul nutrițional, putem spune dacă o anumită dietă ar putea preveni boala Alzheimer sau dacă poate preveni progresia bolii", a spus Plagman într-un material dat publicității de Universitatea de Stat din Iowa.
„Reglementarea momentului când ,âncăm și cât de mult mâncăm poate avea o anumită legătură cu cât de bună este memoria noastră", a adăugat Willette. „Ideea de bază e: ceea ce mâncăm și ceea ce face corpul nostru cu aceste alimente, ne afectează creierul".
Studiul poate fi găsit AICI.
-
-
-
-
-
Ce sunt markerii tumorali și ce trebuie să știi despre ei?19.11.2025, 11:49
Boala cronică de rinichi: recunoașterea semnelor timpurii este esențială. Diabetul poate provoca deteriorarea vaselor de sânge ale rinichilor
Află mai multe despre importanța menținerii unui stil de viață sănătos și de ce diabetul poate agrava boala cronică de rinichi.
Vara, sezonul pietrelor la rinichi. De ce apar mai des în această perioadă
Ziua Mondială a Sindromului Hemolitic Uremic atipic. Societatea Română de Nefrologie, apel la diagnostic și tratament
Apă plată sau minerală, care este mai bună? Medic: Important e să beți
Boala cronică de rinichi, crește numărul cazurilor
Diureticul comun care ar putea preveni dializa. Cercetătorii au stabilit doar altă doză
Un diuretic comun ar putea preveni dializa, la pacienții cu insuficiență cardiacă. Cercetătorii au stabilit doar o doză mai mare a substanței.
Problema de sănătate de care se lovește Ana Morodan: am simțit că efectiv nu mai am aer, că mor
Ana Morodna s-a născut cu o problemă de sănătate, pe care a descoperit-o în urmă cu vreo 10 ani.
EXCLUSIV Nisipul la rinichi, "noțiune de șantier". Mihai Dobra: Eu nu cred în ea. Este noțiunea mistificată a ecografiștilor
Nisipul la rinichi, ”noțiune de șantier”. Medicul urolog Mihai Dobra a explicat ce este, de fapt, nisipul la rinichi.
4 pași simpli pentru o curățare naturală a rinichilor. Alimentele care conțin toți nutrienții esențiali pentru îngrijirea rinichilor
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Alimente care favorizează apariţia pietrelor la rinichi. Le consumi zilnic fără să știi
Formarea pietrelor la rinichi poate fi evitată, eliminând din meniul zilnic o serie de alimente.
Procedura vitală pentru afecțiunile renale severe. Menține echilibrul chimic al corpului și împiedică acumularea deșeurilor toxice
Procedura vitală pentru afecțiunile renale severe. Cum menține echilibrul chimic al corpului și împiedică acumularea deșeurilor toxice.
Boala cronică de rinichi, epidemia tăcută care ucide la nivel global
EXCLUSIV Diagnosticul pe care mulți îl află la un simplu ecograf abdominal. Dr. Adrian Dijmărescu: Descoperă la o examinare de ficat, colecist, pancreas
Leziunile renale acute: inteligența artificială ar putea fi utilizată pentru detectarea lor
Cum poate cafeaua să ducă la boli renale cronice. STUDIU
Clima, pietrele la rinichi. Încălzirea globală poate crește riscul
Clima caldă și umedă poate fi un factor de risc pentru pietrele la rinichi. Și încălzirea globală ar putea contribui la creșterea riscului.
Supradozajul de vitamina D, pericol pentru sănătate. Care sunt simptomele intoxicației
Supradozajul de vitamina D, semnal de alarmă în privința automedicației.
Medicii nefrologi tratează pacienții cu cele mai multe complicații
Hidratarea incorectă ar putea duce la leziuni renale
Creierul și memoria, afectate de ce și cât mâncăm
EXCLUSIV Sistemul de dializă din România, un model. Diana Păun: Acest sistem privat ar putea fi preluat pentru pacienții cronici
Sistemul de dializă poate fi preluat și de alte zone ce vizează bolnavii cronici.
Mâncărimea pielii, problemă frecventă la cei cu boli renale
Mâncărimea pielii este o problemă comună pentru mulți oameni ce suferă de afecțiuni renale cronice, demonstrează un studiu.
