Creștere alarmantă a cazurilor bolii Dengue în cele două Americi. Este probabil cel mai grav focar din istorie

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala dengue america foto:freepik@jcomp
boala dengue america foto:freepik@jcomp

Brazilia, Argentina și Paraguay sunt printre cele mai afectate țări cu boala dengue, iar oficialii PAHO avertizează că acesta ar putea fi cel mai grav focar în cele două Americi până în prezent.

În mijlocul unei creșteri abrupte a cazurilor de boala dengue în cele două Americi, autoritățile sanitare sunt pe picior de alertă, avertizând că se apropie cel mai grav sezon din istoria bolii. Conform declarațiilor PAHO, numărul cazurilor de dengue a crescut în primele trei luni ale acestui an de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de boala dengue în cele Americi atrage atenția, în contextul în care se profilează posibil cel mai grav focar din istorie

Numărul cazurilor de dengue în cele două Americi a crescut în primele trei luni ale acestui an de trei ori mai mult decât numărul infecțiilor raportate în aceeași perioadă anul trecut, a declarat joi șeful Organizației Panamericane a Sănătății. Brazilia, Argentina și Paraguay sunt țările cel mai grav afectate de dengue în ceea ce oficialii PAHO au descris ca fiind potențial cel mai grav focar din Americi până în prezent al acestei boli virale mortale transmise de țânțar, transmite Reuters.

Experții avertizează că dengue este o problemă majoră de sănătate publică, iar aproape jumătate din populația lumii trăiește în zone cu risc de contractare a bolii. 

Ce este boala Dengue?

Dengue, o boală virală transmisă de țânțari, reprezintă o amenințare pentru sănătatea globală, afectând milioane de oameni în fiecare an. De la transmiterea sa prin țânțarii infestați până la simptomele sale variate și complicațiile severe, această boală este o problemă majoră de sănătate publică în multe părți ale lumii. 

Cauzele

Dengue este cauzată de unul dintre cele patru virusuri Dengue (DEN-1, DEN-2, DEN-3 și DEN-4), care sunt transmise oamenilor prin înțepătura unui țânțar infectat cu Aedes aegypti sau Aedes albopictus. Aceste specii de țânțari sunt prezente în regiunile tropicale și subtropicale din întreaga lume și sunt responsabile, nu numai pentru răspândirea bolii dengue, ci și pentru transmiterea altor boli, cum ar fi zika și chikungunya. 

Simptomele

Simptomele bolii dengue pot varia de la ușoare la severe și pot include febră, dureri musculare și articulare, erupții cutanate, greață și vărsături. În cazurile severe, boala poate duce la complicații grave, care pot fi fatale. Este important să se monitorizeze simptomele și să se caute asistență medicală imediată în cazul în care apar semne de complicații.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul bolii dengue se bazează pe simptomele pacientului, istoricul medical și, uneori, pe teste de laborator pentru detectarea virusului. Din păcate, nu există un tratament specific pentru dengue, iar gestionarea bolii constă, în principal, în tratamentul simptomatic și menținerea hidratării adecvate. Este esențial ca pacienții să urmeze recomandările medicului și să se odihnească adecvat pentru a facilita recuperarea.

Vezi și: Lucrările pentru construcția spitalelor din PNRR avansează accelerat. Ministerul Sănătății: Investiția, 82 de milioane de lei

Prevenire

Cea mai eficientă modalitate de prevenire a bolii este îmbrăcămintea adecvată și evitarea înțepăturilor de țânțari prin folosirea de spray-uri și loțiuni anti-insecte. În plus, educația comunităților cu privire la măsurile de prevenire și simptomele bolii dengue poate contribui la reducerea îmbolnăvirilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel