Creșterea numărului de cazuri de boală meningococică din SUA. CDC îndeamnă medicii să acorde prioritate vaccinărilor

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala meningococică Foto: Freepik
Boala meningococică Foto: Freepik

Această infecție bacteriană gravă țintește în principal creierul, măduva spinării și fluxul sanguin, subliniind necesitatea critică de a se vaccina la timp și de a se spori gradul de conștientizare.

Boala meningococică este o infecție cauzată de Neisseria meningitidis, cunoscută și sub numele de meningococ, care poate infecta meningele și sângele, ducând la infecții grave sau chiar fatale. Meningele se referă la cele trei membrane care acoperă sistemul nervos central, inclusiv măduva spinării și creierul, cea mai mare membrană fiind pielea.

Centrele de control și prevenire a bolilor din SUA au emis joi un avertisment prin care avertizează medicii cu privire la o creștere a numărului de cazuri de boală meningococică invazivă și îi îndeamnă să asigure vaccinările necesare împotriva acestei boli mortale. Boala meningococică, cauzată de bacteria Neisseria meningitidis, este o infecție bacteriană gravă care afectează în mod obișnuit creierul, măduva spinării și fluxul sanguin, potrivit Reuters.

Simptome

Unele persoane prezintă un risc mai mare de a contracta boala meningococică, printre care:

- Sugarii cu vârsta sub un an, adolescenții și adulții tineri, în special cei expuși la fum de țigară.

- Persoanele care călătoresc în regiuni în care boala meningococică este frecventă.

- Cei care nu au splină sau au splina deteriorată.

- Persoanele cu anemie falciformă.

- Persoanele care locuiesc în medii aglomerate, cum ar fi căminele universitare sau locuințele militare.

- Cei care au fost expuși în timpul unor focare de infecție sau care lucrează cu bacterii în laboratoare.

- Persoanele care iau medicamente inhibitoare de complement, remedii pentru boli rare.

Simptomele bolii meningococice includ febră, dureri de cap, rigiditate a gâtului, fotofobie, greață, vărsături, diaree și erupții cutanate de culoare închisă. Alte semne includ faptul că nu vă este foame, confuzie, iritabilitate, somnolență, dureri musculare, dureri articulare, mormăieli, gemete și dificultăți în a merge sau a sta în poziție verticală

Citește și: Dieta bogată în compuși vegetali care prelungește viața. Cele mai bune surse de flavonoli pentru combaterea celulelor canceroase

Cauze

Cauza bolii meningococice este bacteriană. Aceasta se răspândește cu ușurință între oameni și este transmisă prin intermediul mucusului. Poți contracta boala meningococică dacă petreci timp în contact apropiat cu o persoană care o are deja.

Bacteria care cauzează boala meningococică nu se poate dezvolta pe suprafețe, deoarece nu poate supraviețui foarte mult timp în afara corpului.

Foto: Freepik @kjpargeter

Diagnosticul bolii meningococice este o provocare din cauza simptomelor asemănătoare cu cele ale altor boli. Pentru a diagnostica această afecțiune, medicii trebuie să găsească bacteria Neisseria meningitidis prin intermediul probelor de sânge și al puncțiilor spinale, potrivit Cleveland Clinic.

Aceste probe sunt trimise la un laborator pentru cultură, iar dacă nu sunt concludente pot fi comandate teste suplimentare.

Vezi și: Boala pulmonară obstructivă cronică: cauze, simptome și metode de prevenție. Fumatul și expunerea la iritanți pot agrava simptomele

Tratament

Boala meningococică este o afecțiune gravă care poate duce la complicații pe termen lung, inclusiv surzenie, pierderea membrelor, leziuni nervoase, leziuni renale sau cerebrale. Este tratată cu antibiotice, care pot fi începute chiar înainte ca afecțiunea să fie confirmată.

Alte tratamente pot include oxigenoterapie, medicamente pentru tensiune arterială scăzută și intervenții chirurgicale pentru pielea deteriorată sau moartă. În ciuda tratamentului cu antibiotice, între 10 și 15 persoane din 100 vor muri, iar până la 20% dintre supraviețuitori pot avea consecințe pe termen lung. Recuperarea poate dura mai mult decât de obicei, mai ales dacă apar complicații.

Metode de prevenție

Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu meningococul, persoanele se pot vaccina și pot lua antibiotice dacă iau inhibitori de complement. Aceste medicamente tratează boli rare, cum ar fi sindromul hemolitic uremic atipic, hemoglobinuria paroxistică nocturnă și miastenia gravis generalizată.

Dacă locuiești sau te afli în contact apropiat cu o persoană cu boală meningococică, se pot recomanda antibiotice preventive. În plus, practicarea măsurilor de evitare și prevenire a infecțiilor, cum ar fi să stai departe de persoanele bolnave, să te speli bine pe mâini și să eviți să-ți atingi ochii, nasul sau gura cu mâini necurățate. Toate aceste măsuriu pot ajuta la prevenirea bolii meningococice.

Boala meningococică, în ciuda faptului că are simptome mai puțin grave, este esențial să fie diagnosticată și tratată la timp, deoarece se agravează rapid. Consultă un medic dacă tu sau copilul tău prezentați simptome, în special o rigiditate a gâtului, și ia în considerare vaccinarea ca măsură preventivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel