Dieta bogată în compuși vegetali care prelungește viața. Cele mai bune surse de flavonoli pentru combaterea celulelor canceroase

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
compusi vegetali Foto: Freepik
compusi vegetali Foto: Freepik

Află mai multe despre importanța flavonolilor când vine vorba de oprirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase.

Un nou studiu a constatat că o dietă bogată în flavonoide, cum ar fi izorhamnetina, kaempferolul, miricetina și quercetina, poate reduce riscul de mortalitate la adulți. Flavonoidele sunt compuși bioactivi care se găsesc în alimentele pe bază de plante, iar aportul lor poate contribui la menținerea sănătății vaselor de sânge, la echilibrarea nivelului de colesterol, la reducerea inflamațiilor și la scăderea riscului de probleme cardiace.

Acesta sugerează, de asemenea, că flavonoidele pot preveni cancerul prin eliminarea substanțelor cancerigene și oprirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase.

Studiul care a analizat datele privind aportul de flavonoli din dieta alimentară din baza de date National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), care se întinde din 2007 până în 2019, a examinat impactul aportului de flavonoli asupra riscului de mortalitate.

Citește și: Primele semne ale deficienței de dopamină. 10 metode de a crește nivelul natural

Cercetătorii au evaluat 11.679 de participanți, cu o vârstă medie de 47 de ani, și au examinat riscul de mortalitate specific bolii și al tuturor cauzelor. Aceștia au obținut date privind aportul de flavonoli din alimentație din USDA Survey Food and Beverage Flavonoid Values și au determinat cantitățile specifice de flavonoli din fiecare produs alimentar folosind USDA Nutrient Data Laboratory.

Studiul a urmărit participanții de la interviul inițial până la deces sau până la sfârșitul studiului în decembrie 2019, cu o urmărire mediană de 7,8 ani. Participanții au fost împărțiți în subgrupuri pe baza factorilor sociodemografici și a istoricului bolii pentru a evalua impactul aportului de flavonoli. S-a utilizat un model de riscuri concurente ajustat cu mai mulți factori de decizie pentru a lua în considerare riscurile concurente de mortalitate.

Vezi și: Modificări ale stilului de viață pentru ameliorarea anxietății. 10 remedii naturale pentru a combate simptomele anxietății

Modul în care aportul de flavonol poate afecta riscul de deces și boală

Studiul a constatat că aportul de flavonoli din alimentație reduce semnificativ riscurile de mortalitate din diverse cauze, inclusiv cancer, boli cardiovasculare și alte cauze. Cel mai mare aport de flavonoli a redus mortalitatea legată de cancer cu 55%, mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare cu 33% și mortalitatea cauzată de alte cauze cu 36%.

Anumiți flavonoli specifici, cum ar fi miricetina, au contribuit, de asemenea, la reducerea substanțială a riscurilor de mortalitate din toate cauzele și a celor specifice bolilor. Cu toate acestea, nu s-a constatat nicio corelație semnificativă între aportul de flavonoli și riscul de mortalitate datorat diabetului.

Consumul de flavonoli a fost mai protector împotriva mortalității din toate cauzele la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani decât la cele mai tinere. Aceste constatări sugerează că dietele bogate în flavonoli ar putea reduce semnificativ riscurile de mortalitate în rândul adulților.

Foto: Freepik

Sfaturi de specialitate pentru a crește aportul alimentar de flavonol

Dr. Thomas M. Holland, medic-cercetător la RUSH Insitute for Healthy Aging, Rush University System for Health, neimplicat în acest studiu, recomandă trecerea la o dietă mai sănătoasă, cum ar fi dieta MIND sau dieta mediteraneană verde, pentru a încorpora mai multe alimente bogate în flavonoli, care promovează sănătatea.

Aceste diete pot proteja sănătatea cognitivă și pot reduce riscurile pentru demența Alzheimer, mortalitatea din toate cauzele, cancerul și bolile cardiovasculare, datorită concentrațiilor lor robuste de flavonoide, conform Medical News Today.

Dieteticianul autorizat Kiran Campbell este de acord că este esențială o concentrare mai largă asupra dietei, deoarece studiile sugerează că aportul global de fructe și legume oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât concentrarea asupra unui singur compus vegetal precum flavonoidele.

Sursele bogate de flavonoli includ ceaiul verde și negru, ciocolata neagră, leguminoasele, fructele, legumele, fructele de pădure, fructele de pădure, ierburile, verdele cu frunze închise și hrișca și quinoa.

Sunt sursele alimentare de flavonoli mai bune decât suplimentele?

Pe scurt, da. Este mai bine să îți procuri flavonolii din alimente naturale decât din pastile. Suplimentele de mare putere pot duce la supraconsum și la toxicitate flavonoidă, chiar dacă nivelurile de flavonoide din alimentație nu sunt alarmante.

Deoarece flavonoidele sunt prezente în mod natural, se crede frecvent că sunt inofensive. Cu toate acestea, Campbell a avertizat că suplimentele pot include mai multe flavonoide decât se recomandă sau se pot amesteca cu medicamente, ceea ce ar putea oferi pericole.

"IA în considerare încorporarea fructelor și legumelor întregi în dieta ta și savurarea unei cești de ceai. Dacă decizi să folosești suplimente, este recomandat să o faci sub îndrumarea medicului tău de familie pentru a te ajuta să abordezi orice carențe nutriționale pe care le poți avea. Această abordare îți permite să beneficiezi de diversitatea cantitativă și calitativă a nutrienților care se găsesc în alimentele integrale, inclusiv de bioactivi valoroși precum flavonolii", a explicat Dr. Holland.

Acestea fiind spuse, studiul a descoperit o legătură semnificativă între aportul de flavonoli din alimentație și ratele de mortalitate la adulții din SUA. Aportul de flavonoli poate prezice supraviețuirea bolii și poate ajuta la gestionarea riscurilor pentru sănătate. Acesta poate avea un impact pozitiv asupra ratelor generale de mortalitate și a ratelor specifice de mortalitate pentru cancer, boala Alzheimer și boli cardiovasculare, datorită efectelor sale puternice antitumorale, antiinflamatorii și antioxidante.

Factorul de protecție împotriva mortalității este mai puternic în cazul persoanelor de peste 40 de ani, deoarece majoritatea afecțiunilor cronice încep să se prezinte în anii următori. Dr. Holland subliniază că nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a începe să implementezi ajustări ale unui stil de viață sănătos, în special în ceea ce privește dieta și activitatea fizică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel