Dieta bogată în compuși vegetali care prelungește viața. Cele mai bune surse de flavonoli pentru combaterea celulelor canceroase
Află mai multe despre importanța flavonolilor când vine vorba de oprirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase.
Un nou studiu a constatat că o dietă bogată în flavonoide, cum ar fi izorhamnetina, kaempferolul, miricetina și quercetina, poate reduce riscul de mortalitate la adulți. Flavonoidele sunt compuși bioactivi care se găsesc în alimentele pe bază de plante, iar aportul lor poate contribui la menținerea sănătății vaselor de sânge, la echilibrarea nivelului de colesterol, la reducerea inflamațiilor și la scăderea riscului de probleme cardiace.
Acesta sugerează, de asemenea, că flavonoidele pot preveni cancerul prin eliminarea substanțelor cancerigene și oprirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase.
Studiul care a analizat datele privind aportul de flavonoli din dieta alimentară din baza de date National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), care se întinde din 2007 până în 2019, a examinat impactul aportului de flavonoli asupra riscului de mortalitate.
Citește și: Primele semne ale deficienței de dopamină. 10 metode de a crește nivelul natural
Cercetătorii au evaluat 11.679 de participanți, cu o vârstă medie de 47 de ani, și au examinat riscul de mortalitate specific bolii și al tuturor cauzelor. Aceștia au obținut date privind aportul de flavonoli din alimentație din USDA Survey Food and Beverage Flavonoid Values și au determinat cantitățile specifice de flavonoli din fiecare produs alimentar folosind USDA Nutrient Data Laboratory.
Studiul a urmărit participanții de la interviul inițial până la deces sau până la sfârșitul studiului în decembrie 2019, cu o urmărire mediană de 7,8 ani. Participanții au fost împărțiți în subgrupuri pe baza factorilor sociodemografici și a istoricului bolii pentru a evalua impactul aportului de flavonoli. S-a utilizat un model de riscuri concurente ajustat cu mai mulți factori de decizie pentru a lua în considerare riscurile concurente de mortalitate.
Modul în care aportul de flavonol poate afecta riscul de deces și boală
Studiul a constatat că aportul de flavonoli din alimentație reduce semnificativ riscurile de mortalitate din diverse cauze, inclusiv cancer, boli cardiovasculare și alte cauze. Cel mai mare aport de flavonoli a redus mortalitatea legată de cancer cu 55%, mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare cu 33% și mortalitatea cauzată de alte cauze cu 36%.
Anumiți flavonoli specifici, cum ar fi miricetina, au contribuit, de asemenea, la reducerea substanțială a riscurilor de mortalitate din toate cauzele și a celor specifice bolilor. Cu toate acestea, nu s-a constatat nicio corelație semnificativă între aportul de flavonoli și riscul de mortalitate datorat diabetului.
Consumul de flavonoli a fost mai protector împotriva mortalității din toate cauzele la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani decât la cele mai tinere. Aceste constatări sugerează că dietele bogate în flavonoli ar putea reduce semnificativ riscurile de mortalitate în rândul adulților.

Foto: Freepik
Sfaturi de specialitate pentru a crește aportul alimentar de flavonol
Dr. Thomas M. Holland, medic-cercetător la RUSH Insitute for Healthy Aging, Rush University System for Health, neimplicat în acest studiu, recomandă trecerea la o dietă mai sănătoasă, cum ar fi dieta MIND sau dieta mediteraneană verde, pentru a încorpora mai multe alimente bogate în flavonoli, care promovează sănătatea.
Aceste diete pot proteja sănătatea cognitivă și pot reduce riscurile pentru demența Alzheimer, mortalitatea din toate cauzele, cancerul și bolile cardiovasculare, datorită concentrațiilor lor robuste de flavonoide, conform Medical News Today.
Dieteticianul autorizat Kiran Campbell este de acord că este esențială o concentrare mai largă asupra dietei, deoarece studiile sugerează că aportul global de fructe și legume oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât concentrarea asupra unui singur compus vegetal precum flavonoidele.
Sursele bogate de flavonoli includ ceaiul verde și negru, ciocolata neagră, leguminoasele, fructele, legumele, fructele de pădure, fructele de pădure, ierburile, verdele cu frunze închise și hrișca și quinoa.
Sunt sursele alimentare de flavonoli mai bune decât suplimentele?
Pe scurt, da. Este mai bine să îți procuri flavonolii din alimente naturale decât din pastile. Suplimentele de mare putere pot duce la supraconsum și la toxicitate flavonoidă, chiar dacă nivelurile de flavonoide din alimentație nu sunt alarmante.
Deoarece flavonoidele sunt prezente în mod natural, se crede frecvent că sunt inofensive. Cu toate acestea, Campbell a avertizat că suplimentele pot include mai multe flavonoide decât se recomandă sau se pot amesteca cu medicamente, ceea ce ar putea oferi pericole.
"IA în considerare încorporarea fructelor și legumelor întregi în dieta ta și savurarea unei cești de ceai. Dacă decizi să folosești suplimente, este recomandat să o faci sub îndrumarea medicului tău de familie pentru a te ajuta să abordezi orice carențe nutriționale pe care le poți avea. Această abordare îți permite să beneficiezi de diversitatea cantitativă și calitativă a nutrienților care se găsesc în alimentele integrale, inclusiv de bioactivi valoroși precum flavonolii", a explicat Dr. Holland.
Acestea fiind spuse, studiul a descoperit o legătură semnificativă între aportul de flavonoli din alimentație și ratele de mortalitate la adulții din SUA. Aportul de flavonoli poate prezice supraviețuirea bolii și poate ajuta la gestionarea riscurilor pentru sănătate. Acesta poate avea un impact pozitiv asupra ratelor generale de mortalitate și a ratelor specifice de mortalitate pentru cancer, boala Alzheimer și boli cardiovasculare, datorită efectelor sale puternice antitumorale, antiinflamatorii și antioxidante.
Factorul de protecție împotriva mortalității este mai puternic în cazul persoanelor de peste 40 de ani, deoarece majoritatea afecțiunilor cronice încep să se prezinte în anii următori. Dr. Holland subliniază că nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a începe să implementezi ajustări ale unui stil de viață sănătos, în special în ceea ce privește dieta și activitatea fizică.
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
