CT care depistează pe loc COVID-19, premieră în România. Dr Streinu-Cercel explică

Florina Pop / 07 mai 2020 / 13:31
Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto: DC Medical
Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto: DC Medical

Un tomograf mobil, cu un soft special, aflat la Institutul Matei Balș din București, spune pe loc dacă un pacient are COVID-19. Un al doilea aparat va funcționa tot în Capitală.

Edilul Sectorului 1 din București, Dan Tudorache, și managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, Adrian Streinu-Cercel, au anunțat, într-o conferință de presă, că s-a achizionat, în premieră națională, un computer tomograf mobil care spune dacă un pacient are COVID-19. La cei deja infectați prezice evoluția lor și ajută medicii să câștige timp în tratarea lui.

Tomograful și softul în baza căruia funcționează constituie o investiție de puțin sub un milion de euro, susține primarul Dan Tudorache. Aparatul a fost cedat de Primăria Sectorului 1 în baza unui contract de comodat Institutului Matei Balș. ”Este primul din România. Va veni și al doilea la Centrul Medical Caraiman din Sectorul 1. Sper ca în această perioadă să-și arate roadele acest aparat. (...) Acum o lună de zile am luat decizia în Consiliul Local să luăm acest CT. (...) L-am întrebat pe profesorul Streinu-Cercel dacă aparatul e bun. Acesta a zis: Da, e foarte bun, dar să-l folosesc eu. Și așa am luat decizia să-l achiziționăm. Consider că a fost o investiție foarte bună pentru bucureșteni”, a declarat primarul Tudorache.

Acesta a mai precizat că al doilea aparat este deja achiziționat de 6 luni, însă nu are încă acel soft care-l face funcțional. 

Cum funcționează noul CT

Managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, a explicat că acest CT mobil este extrem de util în screening, atât la cei care au deja COVID-19, cât și la cei deja infectați. ”În momentul în care pacientul cu COVID-19 intră în Institut, primul lucru care-l va face e să treacă pe lângă această unitate, i se va face investigația de rigoare, după care ajunge pe secție. Acest instrument ne dă o idee încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce ne scurtează foarte mult timpii de așteptare”, a afirmat Streinu-Cercel.

Tomograful va deveni funcțional de luni, iar specialiștii vor fi instruiți să-l folosească. 

Conferința a fost transmisă pe Facebook AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy