Cum arată o adeverință de vaccinare din 1867

Adisa Codruț |
Data publicării:
Adeverință de vaccinare din 1867  FOTO: Muzeul Național de Istorie al României
Adeverință de vaccinare din 1867 FOTO: Muzeul Național de Istorie al României

Reprezentanții Ro Vaccinare au postat pe rețelele sociale o imagine cu un act care atestă vaccinarea în 1867, în România.

De Ziua Națională a României, reprezentanții Ro Vaccinare au postat pe Facebook o imagine cu un act care atestă vaccinarea în 1867, înainte de Marea Unire de la 1918. Informația provine dintr-un articolnumit ”Câteva ”bilete de vaccin” din sec. XIX-XX”, semnat de George Trohani și publicat în volumul nr. 31 al anuarului Muzeului Național de Istorie a României.

”Dovada: Vaccinurile salvează vieți dinainte de Marea Unire de la 1918! Adeverință de vaccinare din 1867, de pe timpul Principatelor Unite!

Vaccinurile au ajutat omenirea să treacă peste pandemii din cele mai vechi timpuri. “ACTU DE VACCINĂ spre dovadă că este vaccinatu, cu bun succesu, precum s'arată prin semnele indelebile ce portă pe bracu. Annul 1867, luna Februarie 28.”

„Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse în medicină de către medicul englez Edward Jenner (1749-1823), cu ocazia descoperirii primului vaccin împotriva variolei. El a observat că mulgătoarele de la ferme, care se îmbolnăveau de vaccină (variola vacilor, care produce o formă ușoară de boală la om, limitată la o erupție pustuloasă pe mâini), nu se mai îmbolnăveau ulterior de vărsatul negru (variola umană). La 14 mai 1796 el operează prima vaccinare (totul, etimologic, pornind de la cuvântul latinesc vacca).

Curând după aceea, Napoleon I legiferează în Franța obligativitatea vaccinării împotriva variolei, ce producea numeroase decese. În Țările Române se practicau însă diverse modalități de prevenire a variolei. Procedeul era numit ultuire (var. altuire, oltuire): copiii nou-născuți erau scăldați în lapte provenit de la vacile bolnave de variola vacilor, care aveau pe uger pustule de variolă. În Banat se practica o metodă de variolizare descrisă de italianul Francesco Griselini în lucrarea sa din anul 1780, „Încercare de istorie politică și naturală a Banatului Timișoarei”.Cam asta era situația politico-sanitară până spre mijlocul secolului al XIX-lea”, se arată pe Facebook Ro Vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel