Cum este afectat ficatul de excesele alimentare de sărbători. Medic: Duc la inflamație

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
cum este afectat ficatul de excesele alimentare de sarbatori - Foto: Unsplash @julien Tromeur
cum este afectat ficatul de excesele alimentare de sarbatori - Foto: Unsplash @julien Tromeur

Cumpătarea este cuvântul de ordine al sărbătorilor pentru ca acestea să fie tihnite și fără vizite la Camera de Urgență.

”Ne apropiem de sărbători îmbelșugate. Și nu ne putem abține să nu facem puțină fiziologie. Care e legătura între ficat - pancreas - și multă mâncare? Una strânsă. Ne uităm imediat la complicatele circuite din organismul uman. Ca să înțelegem ce face, de fapt, excesul”, spune medicul Mihaela Bilic, la ”Doctor de Bine”, de la PRO TV.

Glucoza sau zahărul din sânge provine din două surse majore: alimentele consumate și producția proprie a ficatului. Acesta stochează și produce glucoză, iar când nivelul de glucoză din sânge scade - spre exemplu atunci când nu ați mâncat de ceva timp - ficatul ia din depozitele proprii și aruncă în sânge glucoză. Acest proces este pentru a menține nivelul din sânge la o valoare normală.

Și cum urmează zile destul e încărcate, din punct de vedere al alimentației, nu este decât un pas pentru a face excese.

Astfel, de la prea multă mâncare, în mod repetat, ficatul începe să acumuleze și grăsime, iar urmarea, în timp, este că insulele de grăsime iau locul celulelor funcționale.

”Inflamația se vede în timp, în primul rând ficatul își schimbă ecogenitate culoare albicioasă. Pe termen lung duce la inflamație, apoi fibroză și intră în stadiul final - ciroză. De aceea există pacienți care vin foarte târziu la doctor. Ei nu simt nimic, iar momentul în care încep să simtă modificări în starea lor de sănătate e un moment avansat, chiar cu ciroză hepatică. Controlul de rutină e foarte important. Nu ne doare, nu simțim nimic decât poate o ușoară astenie. O ecografie făcută anual, ecografie abdominală cu un bilanț biologic, analize de sânge recoltate an de an și cu o dietă”, a explicat dr. Gabriela Smira, medic primar în medicină internă.

Pancreasul secretă hormonul insulină și îl aruncă în fluxul sanguin. Insulina circulă și ajută zahărul din sânge să pătrundă în celule, situație normală. Odată pătruns, scade, fiziologic, cantitatea de zahăr din sânge.

Silimarina și beneficiile asupra FICATULUI

Silimarina este un principiu activ ce poate fi extras din semințele plantei Silybum marianum, fiind cunoscută și sub denumirea de armurariu. Compusul face parte din grupa flavonoizilor – compuși vegetali a căror acțiune benefică asupra ficatului a trezit interesul medicilor moderni, potrivit lucrării ”Plante medicinale de la A la Z”.

Numeroase studii au evidențiat proprietățile hepatprotectoare și hepatogeneratoare semnificative pentru extracte uscate din fructele de armurariu standardizate în 70-80% silimarină. Silibina este cel mai activ component al silimarinei.

Ce spun studiile

Studiile clinice realizate la pacienții cu afectare hepatică de diverse etiologii și severitate variabilă ai evidențiat o eficiență hepatoprotectoare a tratamentului cu silimarină prin:

Reducerea clinic relevantă a nivelelor serice ale bilirubinei totale și ale enzimelor hepatice care sunt markeri ai injuriei hepatocelurare;

Îmbunătățirea valorilor unor parametri biochimici ce reflectă  răspunsul antioxidant al organismului;

Ameliorarea funcționalității ficatului și prevenirea modificărilor morfologice ale hepatocitelor;

Reducerea unor markeri ai fibrinogenezei hepatice;

Creșterea ratei de supraviețuire la pacienții cu ciroză alcoolică și non alcoolică, cu un procentaj mai mare în primul caz;

Diminuarea incidenței complicațiilor la pacienții cirotici;

Ameliorarea simptomatologiei la pacienții cu hepatite acute;

Reducerea peroxidării lipidice a embranelor hepatocitelor și modificările aferente;

Reducerea incidenței carcinomului hepatocelular - Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel