Cum poți face cancer din cauza timpului petrecut în bucătărie. Avertisment sumbru: Suntem expuși

Cum poți face cancer din cauza timpului petrecut în bucătărie. Medicii au lansat un avertisment sumbru.
Cum poți face cancer din cauza timpului petrecut în bucătărie. Produsele chimice veșnice sunt aproape peste tot în case. S-a constatat că acestea cresc ele riscul de cancer de sân.
Șansele de a dezvolta cancer de sân, dependente de timpul petrecut în bucătărie
Șansele de a dezvolta cancer de sân ar putea depinde de cât timp petreceți în bucătărie. Cercetătorii în domeniul cancerului încep să analizeze modul în care substanțele per și polifluoroalchilice (PFAS) - materiale utilizate pentru acoperirea tigăilor și a cratițelor antiaderente și rezistente la pete - contribuie la apariția cancerului de sân. Aceasta va fi prima dată când țesutul mamar al femeilor va fi expus direct la aceste substanțe chimice periculoase.
PFAS sunt denumite în mod obișnuit ”substanțe chimice veșnice”, deoarece le ia mult timp să se descompună. Găsite în aproape 99% din produsele de uz casnic, cercetătorii au analizat modul în care aceste substanțe chimice afectează sănătatea oamenilor pe perioade lungi de timp.
”Suntem expuși la ele într-o varietate de moduri. ”Apa potabilă este cu siguranță una foarte comună. Chiar dacă aceste substanțe chimice sunt eliminate treptat, încă mai folosim produse de consum care le conțin - gândiți-vă la canapeaua pe care ați cumpărat-o acum 15 ani și pe care ați lipit-o.
Sunteți în continuare expus. Iar efectele asupra sănătății nu sunt cunoscute în totalitate”, spune Katherine Reeves, decan asociat al studiilor postuniversitare și profesionale și profesor de epidemiologie la Universitatea din Massachusetts Amherst, într-un comunicat de presă, potrivit Study Finds.
Chimicalele veșnice, efect asupra sănătății
Cercetările anterioare privind PFAS au stabilit o legătură între aceste substanțe chimice și rezervele de apă contaminate, afecțiuni hepatice, boli tiroidiene și malformații congenitale. În experimentele pe animale, aceste substanțe chimice veșnice au afectat, de asemenea, în mod negativ dezvoltarea și funcționarea glandelor mamare.
Probabil pentru că sânii nu mai produc lapte, ”există unele studii la om care arată că femeile cu o expunere mai mare la aceste substanțe chimice PFAS alăptează pentru o perioadă mai scurtă de timp”, explică Reeves.
Una dintre primele întrebări la care cercetătorii vor încerca să răspundă este una importantă: Există o asociere între concentrațiile de PFAS la care sunt expuse femeile și cantitatea de lapte produsă după naștere? Reeves spune că ei vor măsura cantitatea celor mai comune cinci substanțe chimice PFAS în probele de sânge. Ei presupun că, cu cât concentrațiile de PFAS din sânge sunt mai mari, cu atât mai puțină involuție și un risc mai mare de cancer de sân.
Mamogramele vor ajuta, de asemenea, la examinarea densității cancerului de sân. Medicii oncologi știu de ceva timp că o densitate mamografică mai mare este asociată cu un risc crescut de cancer de sân. O altă întrebare în acest proiect de cercetare este dacă PFAS - împreună cu genetica și greutatea - are vreo legătură cu densitatea sânului.
”Profităm de acești biomarkeri bine stabiliți ai viitorului risc de cancer de sân pentru a analiza asocierile dintre PFAS și acești biomarkeri”, spune Reeves.
Pe măsură ce oamenii de știință analizează mai în profunzime modul în care aceste substanțe chimice veșnice afectează sănătatea umană pe termen lung, cercetarea ar putea ajuta la identificarea unor substanțe chimice mai noi în produsele de zi cu zi care ar putea prezenta un risc similar. De asemenea, informațiile ar putea contribui la fundamentarea orientărilor și politicilor de sănătate publică pentru utilizarea acestei clase de substanțe chimice.
Vezi și: Cancer incurabil, vindecat în premieră cu o terapie revoluționară. Adrian: Am privit moartea în față
”Este prea devreme pentru noi să studiem efectele acestor substanțe chimice mai noi asupra sănătății, dar mecanismele implicate de aceste substanțe chimice moștenite pot face lumină asupra efectelor asupra sănătății pe care ne-am putea aștepta să le vedem la substanțele chimice mai noi care sunt introduse astăzi”, spune Reeves.
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Cancerul în stadiul 0: primul semn de avertizare. Multe femei îl ignoră. Uite de ce este atât de periculos
"Nu trebuie să scoți tot sânul pentru un cancer". Adevărul despre radioterapie. Dr. Voiculescu: Recidivele locale nu înseamnă moarte
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi cancerul. Radioterapia, soluția care schimbă vieți.
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala
Ce înseamnă cancerul in situ și de ce este cel mai tratabil
Cancerul de vezică, simptome doar în stadii avansate
Acest tip de cancer prezintă simptome abia în stadiile avansate, fiind supranumit cancerul silențios.
Terapia care omoară celulele canceroase. E o nouă armă care elimină cele mai mici celule bolnave
Această terapie omoară celulele canceroase. E văzută ca o armă care elimină și cele mai mici celule bolnave.
PI3K, regulator cheie în menținerea stării de inactivitate tumorală. Implicații pentru tratamentul cancerului de sân
Această proteină joacă un rol esențial în menținerea unei stări de inactivitate a celulelor canceroase.
Dieta care alimentează cancerul. Duce și la formarea rapidă a metastazelor. Plachetele sanguine formează o armură
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Sistemul imunitar, rol în dezvoltarea și tratarea cancerului. Mre11, proteina care dezvoltă tumorile
Această proteină bună, care teoretic luptă împotriva infecțiilor, poate declanșa cancerul.
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Analiza de sânge poate detecta cancerul colorectal. Are o precizie de 95%
Un nou studiu arată că această analiză detectează cancerul colorectal în formă incipientă cu o precizie de 95%.
Activitatea fizică la ore specifice poate reduce riscul de cancer colorectal. De ce ora la care facem mișcare poate conta în lupta împotriva cancerului
Exercițiile fizice dimineața și seara pot contribui semnificativ la reducerea riscului de cancer colorectal, potrivit unui studiu recent.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Pacientele cu cancer de sân care folosesc cremă cu estrogen trăiesc mai mult - studiu
Conform unui studiu, pacientele mai în vârstă cu cancer mamar care utilizează cremă cu estrogen trăiesc mai mult.
Cancerul de sân devine mai puțin mortal pentru femeile tinere, potrivit unui studiu american
Cancerul de sân ucide tot mai puține femei tinere. Scădere uimitoare a mortalității doar într-un singur deceniu!