Cum putem să creștem colesterolul "bun". Stancu, despre antioxidanții naturali: Sunt metabolizați foarte repede

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum putem sa crestem colesterolul bun. FOTO: Freepik @user6694312
cum putem sa crestem colesterolul bun. FOTO: Freepik @user6694312

Colesterolul este vital pentru buna funcționare a organismului. De ce este important să avem un echilibru între cele două tipuri de colesterol, cel ”bun” și cel ”rău”.

Colesterolul este o moleculă grasă, insolubilă, care face parte din membrana celulară. Are un rol vital în funcționarea normală a celulelor, fiind indispensabil pentru organism.

Colesterolul se găsește sub două forme: colesterolul ”rău” - LDL și colesterolul ”bun” - HDL.

Colesterolul, rolul său și valorile normale

Colesterolul are patru roluri importante pentru organism, motiv pentru care este indicat să menținem un nivel normal al acestuia.

Astfel, cele patru roluri importante sunt: structural, digestiv, indispensabil în producerea de vitamina D3, dar și în alcătuirea unor hormoni precum cei sexuali.

Totodată, colesterolul are și trei roluri secundare: protejează sistemul cardiovascular și muscular, ajută la întărirea sistemului imunitar, ajută la creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor, și are rol similar cu antioxidanții.

Nivelul de colesterol va fi depistat în urma analizei de sânge, iar valorile acestuia sunt:

Colesterol total - valori bune: < 200 mg/dl, valori la limită: 200 - 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;

Colesterol ”rău” - LDL: valori bune: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 - 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl;

Colesterol ”bun” - HDL: valori bune: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;

Trigliceride: valori bune: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 - 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl.

De menționat faptul că aceste valori diferă de la adulți la copii, unde nivelul optim este mai mic cu 20-30 mg/dl, arată Healthline.

Colesterolul ”bun” sunt acele particule care fac curățenie în organism.

”Ele sunt răspunzătoare de transportul excesului de colesterol de la țesuturile periferice spre ficat pentru a fi eliminat”, a explicat  cercetătorul Camelia Stancu, Institutul de Biopatologie Celulară, la Pro Tv.

Pe lângă calitatea sa de ”curățător”, colesterolul bun este și antiinflamator, antioxidant și antitrombotic, adică se opune formării cheagurilor de sânge în vase.

Iar de succesul acestuia depinde foarte mult și alimentația. În acest sens, cercetătorul afirmă că în cazul acesteia contează și calitatea, dat mai ales cantitatea de mâncare pe care o consumăm.

”Cât de mult mâncăm. Este bine să te scoli de la masă astfel încât dacă te mai invită cineva să mănânci, să poți să mănânci și o a doua masă. Cam așa ar trebui să ne sculăm de la masă”, a mai spus cercetătorul.

Vezi și: 9 băuturi care reduc inflamațiile. Ceaiul și cafeaua, pe lista scurtă

Colesterol crescut, factori de risc și complicații

Cei mai comuni factori de risc pentru colesterolul crescut sunt:

- obezitatea

- consumul de grăsimi saturate și grăsimi trans, cele care se găsesc cu precădere în alimenția de tip fast-food,

- activitate fizică redusă

- fumatul

- istoric familial

- diabet, afecțiuni renale sau hipotiroidism.

Colesterolul ridica poate duce la ateroscleroză, care netratată duce la complicații precum:

- accident vascular cerebral

- atac de cord

- angină pectorală

- hipertensiune arterială

- boală periferică vasculară

- afecțiuni renale cronice.

De asemenea, un nivel ridicat al colesterolului poate creea un dezechilibru la nivelul bilei., crescând astfel riscul de apariție a calculilor biliari.

Vezi și: Cu un puternic efect antioxidant, planta poate fi folosită și în răceli, dar și în prevenirea bolii Alzheimer. Ce alte beneficii mai are. Fecioru: Antibioticul perfect

Reglarea colesterolului, prin mișcare

Este cunoscut faptul că o dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sânge, însă cercetătorul atrage atenția cu privire la un aspect foarte important.

Concret, spune cercetătorul, ”antioxidanții care provin din surse naturale, de exemplu, au o stabilitate foarte redusă, se descompun, sunt metabolizați foarte repede la nivelul tubului digestiv și nu ajung în forma lor de moleculă antioxidantă la nivelul celulelor țesuturilor”.

Cu alte cuvinte, cu un aport caloric mai mic, putem să ajutăm molecule antioxidante pe care le producem chiar noi, colesterolul bun.

Iar prin mișcare, dar mai ales prin scăderea în greutate, ne putem reduce, în mod natural, nivelul de colesterol ”rău”, crescându-l pe cel ”bun”.

Prin adoptarea unei stil de viață sănătos, specialiștii în nutriție, dar și medicii recomandă minimum 30 de minute de activitate fizică pe zi. Iar aceste minute de mișcare nu înseamnă să mutați munții din loc, ci să faceți o alergare sau un mers mai alert în jurul blocului, să pedalați, să înotați sau chiar să practicați yoga.

Pe lângă faptul că vă ajută să reglați nivelul de colesterol din sânge, mișcare vă îmbunătățește sănătatea inimii în general, dar și vă induce o stare de bine.

De altfel, este cunoscut că un nivel crescut de colesterol este factor de risc pentru bolile de inimă.

Vezi și: Când se face primul consult stomatologic la copii. Gabor, adevărul despre dinții de lapte: De la poziții vicioase la aparat ortodontic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel